La primera UCE s’organitzà com a tal l’any 1969, tot i que l’estiu anterior ja hi havia hagut unes jornades culturals a Prada organitzades a iniciativa del Grup Cultural de la Joventut Catalana —del qual Miquel Mayol era el cap visible— i amb la col•laboració del Grup Rossellonès d’Estudis Catalans (GREC).
Pere Verdaguer, al capdavant del GREC, fou l’ànima de la UCE fins l’any 1977. El GREC, format per nord-catalans, havia fet possible que la manifestació pradenca tirés endavant i, en les darreres edicions, ja havia comptat amb l’ajuda de catalans del sud. L’expectació creada l’any 1975 pel que ja es flairava com el final del franquisme obligà a fer dues tongades: l’una el juliol i l’altre l’agost. L’any següent ja se’n feren tres: l’una a la fi de juliol a Prada, una altra a principi d’agost a Vic i una darrera a la fi d’agost novament a Prada. L’any 1977 se’n féu una tongada a Vic i una altra a Prada, però el gran allau d’assistents ja minvava i, davant la incertesa d’una previsible baixada d’inscripcions, el GREC deixà la UCE en mans d’una Comissió Gestora, amb Joan Ané com a coordinador i formada sobretot per gent del Principat, que se n’encarregà de l’any 1978 al 1984. Durant aquests anys la marginalització, el sistema assembleari i uns problemes econòmics creixents abocaven indefectiblement a la desaparició de la UCE.
Fou aleshores quan Enric Casassas, president de l’Institut d’Estudis Catalans, reuní una cinquantena de personalitats lligades amb la UCE i propicià la creació de l’Associació UCE, amb un Patronat presidit pel president de l’IEC i amb la implicació directa d’Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear. Max Cahner, que no havia renovat com a conseller de cultura en el segon govern Pujol, assumí la presidència de l’Equip Rector i, seguint les directrius de Casassas, treballà per reforçar la part acadèmica de la UCE i implicar-hi formalment les universitats d’aleshores: la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Perpinyà, la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de València.
La consolidació anava creixent sota la presidència de l’IEC d’Emili Giralt, el qual l’any 1995 creà la Fundació UCE, figura jurídica més adient per als projectes futurs i que encara avui perdura. Enric Casassas i Max Cahner s’havien anat succeint en la presidència de l’Equip Rector.
L’any 1995 hi accedí el pedagog Joaquim Arenas, amb un mandat que durà tan sols un any. Per a l’edició de l’any 1996 el Patronat escollí Miquel Porter i Moix president de l’Equip Rector, el qual fou escollit també president del Patronat l’any 2000. Manuel Castellet, com a president de l’IEC, havia presidit el Patronat del 1996 al 2000. Quan l’any 2004 va morir Miquel Porter, el vicepresident Pere Verdaguer tornava a agafar les regnes del Patronat. L’any 2006 Imma Tubella, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, acceptà de presidir el Patronat temporalment. Finalment, Tubella i Joandomènec Ros, que és president de l’Equip Rector d’ençà de l’any 2002 i actualment secretari general de l’IEC, feren les passes pertinents perquè el president de l’IEC, Salvador Giner, accedís de nou a la presidència del Patronat.
Els projectes de futur no s’aturen i l’UCE és a punt de fer un canvi significatiu, que la durà a implicar-se cada vegada més amb els set territoris del nostre àmbit lingüístic i cultural: el Centre Pau Casals, a Prada. A través d’intercanvis entre joves estudiants d’arreu dels Països Catalans, l’objectiu serà fer prendre consciència a aquests joves que hi ha una realitat en el marc d’Europa molt interessant i que els és pròpia. El Centre Pau Casals també es destinarà a trobades científiques, professionals i institucionals en el marc de l’Euroregió. És evident que s’obre per a la UCE tot un ventall de possibilitats i de futur.
La mostra es podrà veure a la Llotja del Blat fins el pròxim diumenge, dia 10 d’agost. L’horari és de dilluns a divendres de 16:30 h a 20:30 h; dissabtes de 10:00 h a 13:30 h i de 17:00 h a 20:30 h; i diumenge de 10:00 h a 13:30 h.