Marxa de torxes i homenatge a Tati Furriols: així arribarà la Flama del Canigó a Vic

A Osona i el Lluçanès el foc dels Països Catalans s'estendrà per la majoria dels municipis i la seva rebuda marcarà l'inici d'una revetlla de Sant Joan farcida de propostes populars arreu del territori

La Flama del Canigó a Coll d'Ares.
La Flama del Canigó a Coll d'Ares. | Adrià Costa
20 de juny del 2024
Actualitzat a les 16:52h

L'arriba de la Flama del Canigó marca l'inici de la revetlla de Sant Joan i el solstici d'estiu. A les comarques d'Osona, el Lluçanès, el Ripollès, el Moianès i el Vallès Oriental el foc s'estendrà per 85 nuclis de població de la mà de Tradicat, les delegacions d'Òmnium Cultural al territori i diferents entitats culturals.

Entre els municipis que esperen la seva arribada també hi ha Vic. La ciutat rebrà la comitiva provinent de Coll d'Ares a l'estació i, seguidament, s'iniciarà una marxa de torxes pel centre de la capital d'Osona fins a la plaça Major on, abans de la lectura del manifest i l'encesa de la foguera de Sant Joan, les entitats retran homenatge a Carles "Tati" Furriols amb la descoberta d'una placa en memòria del metge i activista vigatà.

"En Carles no fallava mai", explica Txevi Rovira, president de Tradicat. "En Tati era un entusiasta de la Flama del Canigó", recorda Jordi Vilarrodà, president d'Òmnium Ripollès.

Tanmateix, com cada any, les diferents entitats que organitzen i coordinen l'esdeveniment han elaborat una postal commemorativa de la present edició, enguany dedicada a l'historiador Antoni Pladevall i Font, fortament involucrat en el moviment cultural catalanista. A més, la glossa plasmada al revers de la postal és obra de l'expresident del Parlament de Catalunya Joan Rigol i Roig, qui va morir el passat mes de maig. D'aquesta manera, també es tindrà un record a la seva figura.

tradicat omnium flama canigo 2024 osona
Presentació dels actes de la Flama del Canigó 2024 a Vic.Irene Giménez Vinyet

De Coll d'Ares arreu

Tradicat i Òmnium Cultural, juntament amb els ajuntaments de Molló i Prats de Molló, han preparat els diferents actes de rebuda de la Flama del Canigó al Coll d'Ares, un indret simbòlic pels Països Catalans que ha esdevingut el principal centre de distribució del foc arreu dels territoris de parla catalana.

En aquest punt emblemàtic hi arribarà la Flama pels volts de les sis del matí provinent del cim del Canigó. S'encendrà el peveter-escultura Flama d'Arrels i, seguidament, tindran lloc els parlaments de Blanca Llobet i les diferents entitats participants en l'esdeveniment.

La Flama del Canigó a Coll d'Ares.
La Flama del Canigó a Coll d'Ares.Josep M. Montaner

Entre altres actes, també hi haurà una xocolatada popular, un record pels exiliats "actuals i pels que van haver de marxar durant la Guerra Civil", es comptarà amb la presència de diverses escoles de la Catalunya del Nord on s'ensenya el català, una intervenció a càrrec de l'historiador Josep Maria Solà i Sabaté, es retrà homenatge a Nemesi Solà i a Josep Maria Solà i Sala -cronista oficial de la ciutat de Vic desaparegut el passat gener- i a Tati Furriols, sardanes o l'arribada de la Flama provinent de Castellet de Perpinyà a mans del grup de la Daniela Grau.

A partir d'aquí, els diversos equips de foc enfilaran els seus respectius recorreguts per distribuir la Flama arreu dels Països Catalans.

Una flama en moviment

A Osona, el Lluçanès, el Ripollès, Moianès i Vallès Oriental la Flama del Canigó arribarà a un total de 85 nuclis de població.

El foc dels Països Catalans s'estendrà per aquestes comarques a través de diferents rutes: la de Vic, la de Manlleu, la de l'Alt Ter, la del Freser, la del Bisaura-Vall del Ges, la del Cabrerès, la del Lluçanès, la ruta Osona Sud, la del Moianès i la del Vallès Oriental.