El MEV posa en marxa un espai cultural de «quilòmetre zero»

El programa d'activitats s'estrena amb el cicle 'Saber mirar com Tàpies' i l'exposició d'una aquarel·la original que l'artista va pintar per a la portada de la revista 'Cavall Fort' el gener del 1967

Presentació del nou espai cultural de MEV i el cicle 'Saber mirar com Tàpies'.
Presentació del nou espai cultural de MEV i el cicle 'Saber mirar com Tàpies'. | Osona.com
26 de setembre de 2024
Actualitzat: 28 de novembre, 12:50h

El Museu d'Art Medieval de Vic (MEV) posa en marxa un nou espai cultural de "quilòmetre zero" amb l'objectiu d'obrir-se a la ciutat i arribar, principalment, al públic local. S'articularà al voltant d'una programació elaborada en col·laboració amb entitats, institucions i col·lectius del territori i comptarà amb activitats diverses i inclusives per a totes les edats i els amants de l'art.

Inaugurarà el nou espai cultural el cicle Saber mirar com Tàpies, coincidint amb el centenari del naixement de l'artista i, posant com a eix central, una potada original que Antoni Tàpies va crear el gener del 1967 pel número 82 de la revista Cavall Fort. Entre les col·leccions del MEV hi ha 4.500 portades i dibuixos originals d'aquesta emblemàtica publicació, entre les quals, també hi ha obres de reconeguts artistes com Miró.

Un petit centre cultural pel públic local

El Museu d'Art Medieval de Vic posa en marxa un petit centre cultural que s'articularà al voltant d'una programació diversa i inclusiva dirigida, principalment, al públic local i, per descomptat, als amants de l'art.

"És l'exemple més clar de la línia estratègica del museu d'obrir-se a la ciutat", explica el director de l'equipament, Oriol Picas. Una activitat que es desplegarà de la mà d'entitats, institucions i col·lectius de la capital d'Osona, una premissa "fonamental", diu Picas, perquè "ens aporten el seu valor i expertesa" per confeccionar plegats la programació. Tanmateix, el director del MEV també destaca "l'interès nacional" de l'equipament que, en aquesta ocasió, compta amb la complicitat de la revista Cavall Fort i el Museu Tàpies.

presentacio espai cultural MEV cicle tapies 2024 nacio osona3
El MEV inaugura el nou espai cultural amb el cicle 'Saber mirar com Tàpies'.Osona.com

Per estrenar el nou espai, el MEV proposa el cicle Saber mirar com Tàpies coincidint amb el centenari del naixement de l'artista. Vertebrarà el relat l'exposició d'una portada original que Antoni Tàpies va dibuixar el gener de l'any 1967 pel número 82 de la revista Cavall Fort i el seu text, El joc de saber mirar.

Fins a mitjans desembre, el museu oferirà un conjunt d'activitats que posaran el focus en diferents disciplines pensades per a totes les edats i que aglutinarà tallers creatius, presentacions de llibres, visites guiades o propostes familiars.

Una nova mirada al món que ens envolta

Amb el cicle Saber mirar com Tàpies, el MEV s'ha proposat animar als visitants a "reflexionar i a observar de nou tot el que ens envolta a través d'una mirada sense perjudicis, més atenta i profunda", apunta Carme Comas, responsable de comunicació, públics i estratègia digital de l'equipament. Tot plegat al voltant de l'icònic text de l'artista El joc de saber mirar.

Entre les activitats familiars hi ha Mirar l'arquitectura amb la col·laboració de l'Estudi KRAFT+SP25 Arquitectura; el taller Aprenem a mirar la xocolata de la mà del Xocolater de Taradell; Saber pintar, una proposta familiar en col·laboració amb La Farinera Centre d'Arts Visuals de Vic que es desplegarà a cavall dels dos equipaments; o Saber mirar, una activitat en familiar dinamitzada pels educadors del MEV per connectar amb l'art d'Antoni Tàpies.

presentacio espai cultural MEV cicle tapies 2024 nacio osona4
Comas i Picas durant la presentació del nou espai cultural del MEV i del cicle 'Saber mirar com Tàpies'.L.Busquets/ACN

Entre la programació també s'hi pot trobar el taller Crear com Tàpies, on els participants crearan la seva pròpia obra d'art; la jornada de cocreació Patrimoni Art Digital (PAD) en col·laboració amb ADHOC Cultura, l'EARTVic i la UVic; la presentació del llibre de Núria Homs, Tàpies en diumenge, juntament amb la Llibreria Foster&Wallace; o una doble exposició –per a petits i grans- a la Biblioteca Pilarin Bayés amb llibres relacionats amb l'artista o la revista Cavall Fort.

Les conferències també hi tindran un paper important: juntament amb la Xarxa de Museu d'Arts de Catalunya es desplegarà Tàpies. Jugar a mirar el que es veu i el no es veu; la ponència de J. Borja Villel Art i Amistat; i Tàpies i la mirada en l'art, un diàleg entre Antoni Llena, Alícia Casadessús i Jordi Mitjà moderat per Víctor Sunyol.

4.500 originals custodiats pel MEV

Presidirà el cicle l'aquarel·la original que Tàpies va crear per a la portada del número 82 de la revista Cavall Fort el gener del 1967. Aquesta obra, juntament amb unes 4.500 portades i dibuixos més, forma part del fons del MEV, una col·lecció d'originals que no s'ha exposat mai al públic i que conté creacions d'artistes de renom com Miró, Clavé o Grau Garriga fetes per a la icònica publicació.

monica estruch portada tapies cavall fort mev laura busquets acn nacio osona
Mònica Estruch, directora d'Edicions Cavall Fort, amb la portada de Tàpies pel número 82 de la revista Cavall Fort.L.Busquets/ACN

La revista Cavall Fort va néixer la dècada dels seixanta del segle passat sota l'empara dels bisbats de Vic, Girona i Solsona. És per aquest motiu que el museu conserva entre el seu fons obres originals de la publicació que van estar guardades, durant anys, a la residència particular del primer director de la revista, Josep Tremoleda.

L'any 1997 es fa una donació provisional al MEV, i el 2001, es va signar un acord perquè l'equipament catalogués, protegís i conservés aquests originals.

"Al museu hi ha tresors que s'han de poder ensenyar, són meravelles que, d'alguna manera, hem d'aconseguir que vegin la llum, ni que sigui temporalment", apunta Mònic Estruch, directora d'Edicions Cavall Fort.