Osona.com rep el Premi Nacional de Comunicació

Redacció osona.com
15 d'octubre del 2009

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presidit aquesta dimecres a la tarda, dia 14 d’octubre, al Palau de la Generalitat, l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació 2009, "els premis d’un espai comunicatiu nacional”, segons ha manifestat. Entre els guardonats, com s'havia informat, hi ha el diari digital Osona.com.

“Són els premis de la nostra finestra al món, de la nostra mirada al món” que "expressen una realitat cultural, social i lingüística singular i plural", ha reblat Carod. També han intervingut en l'acte el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs. 

Osona.com, del Grup Nació Digital, ha estat guardonat amb el Premi de Comunicació de Proximitat. Els membres del jurat han valorat que “quan encara no era gens evident el paper que jugaria Internet en els mitjans de comunicació, els promotors del diari digital Osona.com van decidir que el futur passava també pels formats digitals”. Amb els anys, ha nascut el Grup Nació Digital, que ja compta amb 15 publicacions digitals.

El jurat considera que “Osona.com s’ha convertit en una important eina informativa, que posa de manifest el paper protagonista de la informació de proximitat també en l'àmbit digital. A més, s’ha posicionat entre els primers llocs de l’audiència d’Internet dels mitjans de comunicació de Catalunya”.

“Periodisme i Catalunya”

Miquel Macià i Jordi Font, editor i director estratègic del grup Nació Digital, han rebut el premi a Osona.com de mans de Josep Lluís Carod-Rovira (a la foto superior).

En el seu parlament, Font ha destacat la “solidesa” del projecte empresarial i la “defensa radical de la catalanitat” que hi ha al darrera del grup. Ha exhortat els mitjans de comunicació a no viure dels ajuts oficials i a complir amb el deure de tota empresa, que "és guanyar diners, per pagar impostos que reverteixen en la gent que més ho necessita". També ha agraït als col•laboradors, lectors i anunciants la seva implicació a Osona.com.

Font ha tingut unes paraules de reconeixmenet per a Miquel Macià, el fundador del diari, que va tenir “la valentia” de començar un projecte català a la xarxa a l’any 1996.

Per la seva banda, Macià ha remarcat que l'esperit d’Osona.com està impregnat de les seves dues grans passions “el periodisme i Catalunya”. El fundador del diari ha afirmat: "Només donar les gràcies a tothom que ens ha ajudat. Dir que seguirem treballant, com fins ara. Seguirem intentant-ho, des d'on tenim el nostre centre, el nostre cor, que és a Vic, a Osona, per practicar el millor periodisme, el periodisme que ens va ensenyar el mestre Ramon Barnils, el professor Ramon Barnils, que és la recepta d'anar als llocs, assabentar-se de les coses i publicar-les. Sembla senzill, però aquest era el vell periodisme i és el periodisme del futur. Seguirem treballant amb tot el nostre sentiment i amb tota la nostra ànima, sempre. De vegades amb un sentiment racional, de vegades amb un sentiment rabiós, desesperat, per defensar allò que la estat la meva passió i que m'agrada que sigui la passió de la gent que m'acompanya, que és el periodisme i Catalunya. Moltes gràcies".


Jordi Font i Miquel Macià, del grup Nació Digital, rebent el premi. A la taula, el vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod Rovira, i els consellers Joan Manuel Tresserras i Jordi Ausàs.

A l’entrega dels Premis hi ha assistit una àmplia representació d’Osona.com. Així, redactors, tècnics, fotògrafs i col•laboradors del diari han estat acompanyats per personalitats rellevants de la vida política, social i econòmica de la comarca. Entre els convidats, hi havia l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal; el president del Consell Comarcal d’Osona, Miquel Arisa; Jordi Fàbrega, delegat del Govern a la Catalunya Central; Didac Herrero, director general de Caixa Manlleu; Pere Girbau, director general de Girbau SA; el cap de Gabinet del rectorat de la Universitat de Vic, Josep Nieto; Cesc Poch, secretari general d’UGT d’Osona; Carles Furriols, de la Fundació Doctor Trueta; i el dramaturg Josep Maria Diéguez., entre d'altres.

Set premis, dos consellers i un vicepresident del Govern

En la seva intervenció, el vicepresident del Govern ha destacat la conveniència que les principals institucions del país “reconeguin les aportacions d’aquelles persones, entitats i empreses que porten Catalunya al món, que fan de Catalunya un país líder, un país emprenedor, amb noves idees per canviar el futur”. I és que segons ha dit, els Premis Nacionals de Comunicació són “alguna cosa més” que el reconeixement a la qualitat professional dels guardonats

“Premiem l’excel•lència d’unes iniciatives personals i col•lectives, que fan de Catalunya un país emprenedor i innovador. Perquè l’èxit no és s’explica a base de treball i d’iniciativa”. Segons Josep-Lluís Carod-Rovira, els guardons són un premi a “valors arrelats a la societat catalana, que formen part del nostre concepte de nació”, com són el treball, l’esforç, el risc, la iniciativa, l’excel•lència o la creativitat. 

Josep-Lluís Carod-Rovira també ha subratllat el paper d'“uns mitjans de comunicació nacionals" que treballen amb “responsabilitat, veracitat i una anàlisi profunda i reposada”. "Cal felicitar aquells mitjans que no cauen en la pendent fàcil a la banalitat, a l'estripada estèril, que no fan de la perdigonada el seu estil i del rumor i les efervescències momentànies la seva raó de ser", ha manifestat. En aquest sentit ha subratllat que "un relat positiu no vol dir en cap cas la renúncia a la veritat, sinó fer de la veritat un servei al país, a la llibertat d'expressió, a la transparència i a la democràcia". 

També el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha destacat "l’excel•lència" dels guardonats i les bones "expectatives" que això obre en l'àmbit de la comunicació. En aquest sentit, Tresserras s'ha referit a la situació de canvis que travessa el sistema comunicatiu català, amb "l'emergència d'un model nou". "Hauríem de ser capaços de fer una lectura positiva i entendre que estem en una etapa de refundació del que ha de ser la comunicació", ha destacat. 

Finalment, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha remarcat que els premis són "l'exemple de la importància de la comunicació en una societat que avança cada vegada més cap a la informació, on la informació és coneixement". En aquest sentit ha remarcat que si Catalunya vol tirar endavant amb solvència “cal que evolucionem cap una economia de major valor afegit, i això no és possible sense les tecnologies de la informació i la comunicació”.  Ausàs ha subratllat també el fet que Catalunya "sempre ha estat pionera en "innovació i coneixement” i ha instat a “ seguir excel•lint en aquest àmbit”.

Els Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya tenen per objecte atorgar un reconeixement a les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació i les telecomunicacions a Catalunya o en llengua catalana. Els guardonats d’aquest 2009 són els següents: 

Radiodifusió: Catalunya Informació
Televisió: 30 minuts, de Televisió de Catalunya
Premsa: El Punt
Internet: l’empresa de software EyeOS
Telecomunicacions: l’empresa AD Telecom
Proximitat: Osona.com
Publicitat: el publicista Toni Segarra, de l’agència SCPF

- Més informació dels Premis de Comunicació

----------------
TEXT INTEGRE DEL DISCURS DE JORDI FONT

Honorable Vicepresident del Govern,

Honorables consellers de Cultura i Mitjans de Comunicació, i de Governació i Administracions Públiques,

Senyor secretari de Mitjans de Comunicació,

benvolguts amics i amigues,

En primer lloc, donar les gràcies a totes les persones que en aquests 14 anys, han ajudat Osona.com i el Grup Nació Digital a tirar endavant: el personal de l'empresa, els anunciants, els lectors, les institucions i totes les persones que ens han aportat coneixement.

Ens complau que aquest premi sigui per haver innovat: per haver creat una fórmula original d'aplicació de les noves tecnologies a la vida diària de la gent, en aquest cas al periodisme de proximitat.

Creiem que la suma del concepte "tecnologia" més el concepte"ciutadania" ha de donar un resultat que és el concepte "una vida millor per a tothom". Tecnologia a l'abast més ciutadania, igual a: una vida millor per a tothom.

Volem fer un periodisme molt proper a la realitat de la nostra gent.
Ben arrelat a la terra. Respectuós i defensor dels costums i les millors tradicions del poble català.

Tenim el centre a Vic, a Osona, i allà continuarem, sabent que si haguéssim començat des de Barcelona, tot hauria estat més fàcil, més ràpid.

Tenim un projecte empresarial sòlid al darrere, sense el qual no hi ha projecte periodístic amb capacitat de permanència. Administrem amb la màxima austeritat els escassos recursos de què disposem. Els mitjans no hem de ser una càrrega econòmica sobre les arques públiques. El nostre deure com a empresa és guanyar diners, per pagar impostos, que reverteixen en la gent que més ho necessita.

Estem compromesos amb l'exercici de la nostra professió. Fer un periodisme cada dia millor, més honest, que s'allunyi de la grogor i el populisme.

Com ha estat fent des de la seva creació, els mitjans del Grup Nació Digital seguirem mantenint la nostra línia de defensa radical de la catalanitat en tots els seus aspectes.

I ja per acabar voldria donar les gracies i agrair al nostre editor, Miquel Macià, l'oportunitat que ens dona per exercir la nostra professió i també la valentia i la visió d'haver començat un projecte periodístic en català a la xarxa l'any 1996.

A tots moltes gràcies.


Foto de família, amb tots els guardonats.