Una dècada del Centre BETA de la UVic-UCC: «Hem aconseguit que la ciència tingui impacte a la societat»

Entre els objectius de futur, el centre vol consolidar-se com a una nova Fundació amb entitat jurídica pròpia

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC celebra els primers 10 anys de vida.
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC celebra els primers 10 anys de vida. | UVic-UCC
19 de desembre de 2024, 14:15
Actualitzat: 14:51h

El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra la primera dècada de vida havent-se convertit en un centre al servei de la societat i en un referent en recerca, innovació i transferència de coneixement nacional i internacional en els àmbits de la bioeconomia, l'ecologia aplicada, la sostenibilitat dels sistemes agroalimentaris o la descarbonització de la indústria.

Creat el 2014 per donar resposta a les necessitats del territori i als reptes de medi ambient i del sector agroalimentari tant present a la comarca d'Osona, el creixement del centre s'ha evidenciat amb l'ampliació dels àmbits d'expertesa, en el nombre de projectes nacionals i internacionals en els quals participa i, també, per l'increment de personal i de l'espai que actualment ocupa, a l'edifici de Can Baumann. "Hem aconseguit que la ciència tingui impacte a la societat", destaca el director del Centre BETA, Sergio Ponsá.

Entre els reptes de futur, l'objectiu principal és el de consolidar-se com a una nova Fundació amb entitat jurídica pròpia vinculada a la UVic-UCC, amb el suport de la Generalitat i amb la finalitat d'integrar-se a la xarxa catalana de centres de recerca CERCA.

10 anys de camí

En 10 anys, el Centre BETA ha passat de 4 a 110 treballadors, el pressupost del centre ha augmentat exponencialment fins a assolir els 6 milions d'euros aquest 2024, actualment ocupa 3.000 metres quadrats d'espais i infraestructures i, enguany, ha assolit la xifra dels 8 milions d'euros en captació de fons a projectes competitius.

Aquestes són algunes de les xifres que il·lustren l'excel·lència del treball que desplega la institució, un èxit que s'ha aconseguit gràcies a la capacitat de generar confiança i dinamitzar la cadena de valor agroalimentària del territori i consolidant-se com un agent clau del desenvolupament sostenible. Tanmateix, el centre ha situat a la Universitat al mapa europeu pel que fa a recerca i ha contribuït a reforçar l'ecosistema català amb aliances estratègiques.

"En aquests deu anys, el Centre BETA ha esdevingut punta de llança en investigació en els àmbits de medi ambient i sostenibilitat", apunta el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, tot afegint que "ha permès a la Universitat créixer en l'àmbit de la transferència de coneixement en col·laboració amb empreses i institucions d'arreu".

El rector de la UVic-UCC, l'alcalde de Vic i el director del Centre BETA, aquest dijous.
El rector de la UVic-UCC, l'alcalde de Vic i el director del Centre BETA, aquest dijous.Irene Giménez Vinyet

Un futur prometedor

El Centre BETA afronta el futur amb l'objectiu principal de consolidar-se com a una nova Fundació amb entitat jurídica pròpia vinculada a la UVic-UCC i amb el suport de la Generalitat de Catalunya –que podria entrar a formar part del Patronat-.

Tanmateix, l'activitat científica del centre vol continuar contribuint i donant resposta a les necessitats i reptes del sector agroalimentari i ambiental. En aquesta línia, ha impulsat projectes a altres territoris catalans estenent-se regionalment per incrementar el seu impacte. Entre altres, el centre ha arribat a un acord amb l'empresa Fertiebro i el Grupo Térvalis per disposar d'una nova seu a les seves instal·lacions de Soses (Segrià) que inclourà espais de despatxos, laboratoris i plantes pilot o tenir accés a proves industrials.

També s'ha teixit un acord amb l'Ajuntament de Granollers per incorporar el grup de recerca BiBo del Museu de Ciències Naturals de Granollers a la futura Fundació BETA, un fet que permetrà potenciar projectes al voltant de l'estudi de la biodiversitat, el desenvolupament de bioindicadors i la ciència ciutadana així com de disposar d'una nova seu a la ciutat. Finalment, el Centre BETA ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Roses per establir una seu al municipi amb la finalitat de consolidar l'activitat relacionada amb la gestió i conservació de tortugues marines a l'oest del Mediterrani i altres reptes dels territoris marins.