Foto: Adrià Costa
La Cambra de Comerç de Barcelona, a través de la seva delegació a Osona, ha lliurat aquest vespre a l’Auditori del Teatre L’Atlàntida (Vic) els Premis Cambra, coincidint amb la celebració del Dia de la Cambra a Osona. Durant el decurs de l’acte s’ha celebrat, a més, una interessant conferència a càrrec del economista, consultor i formador d’empreses, Emili Duró, amb el títol: “Temps de canvi. Optimisme i Il•lusió”.
L’acte ha comptat amb la presència de més de 500 persones entre empresaris, autoritats i representants públics de la comarca, encapçalats pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i el president de la delegació de la Cambra a Osona, Josep Pujadas.
Premi a la millor iniciativa emprenedora: Grera.net
GRERA.NET és una xarxa social dissenyada exclusivament per crear oportunitats de negoci entre les empreses, aprofitant el buit de mercat existent a les grans xarxes com el Facebook o el Twitter. El seu públic objectiu és, sobretot, el segment de les petites i mitjanes empreses i professionals, que disposen de menys recursos per donar a conèixer els seus productes i serveis.
El projecte comença la seva trajectòria el juliol del 2009. Josep Albertí contacta amb Albert Baucells, professor de la Universitat de Vic i gerent de Tuatara, li explica el seu projecte i conjuntament dibuixen els primers esquemes de la futura GRERA.NET a les pissarres de la Universitat. El novembre del 2010 ja es fa la primera prova pilot a Catalunya mitjançant una versió beta on-line en fase molt inicial, i amb 300 empreses amigues. L’abril del 2011 s’instal•la als espais del VIT, i el juliol entra en funcionament la versió 2.0 amb 3.600 empreses i noves aplicacions i funcionalitats.
A través de GRERA.NET les empreses troben clients i proveïdors, publiquen i envien ofertes dels seus serveis, envien i reben pressupostos de vàries empreses a la vegada, i estan informades sobre ajudes, actes i formació del seu sector. Un punt molt important que ofereix la xarxa és la possibilitat de segmentar les recerques per més de 40 criteris, entre els que destaquen les demandes, les ofertes i la geosegmentació.
En la concessió d’aquest premi es valora:
- La rapidesa amb què s’ha implementat la plataforma, que en molt poc temps està plenament activa, ha aconseguit més de 3.600 empreses a Catalunya i comença la seva expansió a Espanya i l’Amèrica Llatina.
- La qualitat tècnica i gràfica, que en faciliten el seu ús.
- I, sobretot, la potencialitat que té la plataforma per convertir-se en una eina que ajudi al desenvolupament de les petites i mitjanes empreses, i a la reactivació econòmica del sector empresarial en general.
Premi responsabilitat social empresarial: Cooperativa de treball Calandra (premi en col.laboració amb Unnim)
Per iniciativa de diverses famílies amb membres afectats per alguna discapacitat, l’any 1983 va néixer Calandra, un centre especial de treball per a la inserció al món laboral de les persones amb discapacitat psíquica, mental o física.
La seva activitat és la bugaderia industrial. Compta amb unes instal•lacions de 2.000 m2 equipades amb la maquinària de més alta tecnologia del sector, que li permet realitzar totes les tasques del procés de rentat, des de la recollida fins l’entrega en mà al client.
Al llarg del temps, Calandra s’ha anat consolidant enmig de tot tipus de dificultats econòmiques, de mercat i d’espai. En l’actualitat renta més d’un milió de kg. de roba a l’any i està integrada per 59 persones, 46 de les quals presenten alguna discapacitat psíquica, mental o física. La feina d’aquestes persones s’articula amb l’ajut dels corresponents equips de suport d’adaptació laboral i social.
En la concessió d’aquest premi es reconeixen els següents aspectes:
- La càrrega de responsabilitat social que té la pròpia missió de l’empresa, i els valors en els que està fonamentat el seu projecte empresarial.
- Les accions que està desenvolupant al voltant de les tres dimensions de la responsabilitat social en la seva pràctica empresarial i d’acord amb la voluntat d’aplicar els principis i els valors cooperatius en la gestió.
- I, finalment, la seva vinculació a la xarxa XEISO, que agrupa totes les entitats d’inserció sòcio-laboral de la comarca i vetlla per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i risc d’exclusió social d’Osona, oferint-los possibilitats d’inserció en tots els àmbits.
Premi a la trajectòria empresarial: Ramon Pujol
Seguint l’esperit emprenedor de la família, Ramon Pujol va fundar l’empresa Granja Armengol pels voltants de l’any 1948, subministrant llet a les lleteries i pastisseries de la comarca, i fent elaboració pròpia de nata i mantega. Anys enrere, la casa pairal de l’Armengol ja havia estat una de les primeres granges de la comarca a enviar la llet de les vaques en pots de ferro cap a Barcelona per mitjà del tren.
De mica en mica, i amb el seu tracte humà, va anar aconseguint una àmplia cartera de clients, la major part dels quals encara segueix confiant en l’empresa.
Ramon Pujol tenia clar que calia elaborar i comercialitzar directament per tal de tenir el control de tot el procés. Ben aviat va obrir la lleteria de la Rambla Davallades de Vic per poder arribar a més clients i donar un servei directe de la granja a casa.
L’any 1974, la desafortunada mort del seu germà gran el va deixar sol al capdavant, no només de la seva empresa, sinó també de la casa pairal de l’Armengol i de tota la família, època que va superar amb esforç i el recolzament de la seva muller.
Els representants de les empreses guardonades, amb Miquel Valls i Josep Pujadas. Foto: Adrià Costa
La concessió del premi a Ramon Pujol, vol reconèixer diversos aspectes de la seva trajectòria empresarial:
- En primer lloc, el seu esperit emprenedor que ha fet evolucionar una granja tradicional cap a una empresa moderna amb cinc lleteries pròpies i 12 franquícies situades a diferents punts de Catalunya, on es venen 120 referències de productes diferents.
- En segon lloc, l’exemple que ha donat sempre d’humilitat, honestedat, serietat i perseverança, en el seu entorn personal, social i empresarial.
- I finalment, la seva força de voluntat i capacitat de treball incansable que l’han fet estar sempre al peu del canó, vetllant per tots els diferents aspectes de l’empresa i de la seva família.
Després d’un greu accident que el va tenir nou mesos immobilitzat, Ramon Pujol ha aconseguit tornar a caminar i amb 85 anys encara se’l veu cada tarda a la planta de producció, junt amb els seus fills Joan i Elisa que actualment ja lideren la segona generació de l’empresa.
Premi a la millor iniciativa d’innovació i internacionalització: Mecanitzats Muntada
Fundada el 1989, Mecanitzats Muntada és una empresa metal•lúrgica dedicada a la fabricació d’utillatges, matrius i mecanitzats per a tot tipus de sectors.
L’afició de Kini Muntada als esports del motor i la seva dedicació durant 20 anys com a copilot de pilots tant coneguts com Mia Bardolet, Àlex Crivillé o Nani Roma, ha proporcionat a l’empresa una sensibilitat especial a l’hora de negociar i concretar feines amb companyies i responsables d’aquest sector. D’una banda, ha treballat fabricant peces per a diversos equips del mundial de ral•lis i turismes, com Seat Sport, i és proveïdor dels suports de les càmeres “on board” per a Dorna, empresa que gestiona el mundial de motociclisme.
Per altra banda, Mecanitzats Muntada té una empresa paral•lela des de 1994, Pekaese, que fabrica peces de competició per a cotxes de Slot, com xassissos, llandes o neumàtics entre d’altres.
Aprofitant aquest avantatge competitiu en el coneixement del sector, Mecanitzats Muntada ha desenvolupat un aparell de gimnàs específic que permet satisfer les necessitats dels pilots de cotxes. En concret, l’aparell està especialment pensat per tal que els pilots puguin reforçar la musculatura dels braços, del coll i dels peus còmodament, i en la posició de conducció.
Actualment, tot i que l’automobilisme és un esport d’elit, els pilots no disposen d’una eina específica i s’entrenen amb unes condicions molt precàries. La màquina pneumàtica de Mecanitzats Muntada permet adaptar el programa d’entrenament a la complexió física del pilot, a les característiques del seu vehicle, al nivell d’exigència demanat i a cadascun dels circuits, mantenint sempre la precisió i elasticitat.
En la concessió d’aquest premi es reconeix:
- L’habilitat que ha tingut Mecanitzats Muntada per detectar una necessitat de mercat no coberta i transformar-la en el desenvolupament d’un producte propi, en estreta col•laboració amb els pilots i entrenadors del sector.
- Les característiques tècniques i de disseny de la màquina, que permeten que sigui lleugera, precisa, estèticament atractiva i la més evolucionada de les que actualment existeixen a nivell mundial.
- I, sobretot, la capacitat que ha tingut l’empresa de convertir una afició en un negoci, a través de la innovació i la voluntat de servei, que des dels seus inicis han estat la clau del seu desenvolupament.
Emili Duró en un moment de la seva conferència. Foto: Adrià Costa
El Dia de la Cambra reconeix les empreses osonenques més destacades de l’any
Grera.net, Cooperativa de treball Calandra i Mecanitzats Muntada, així com l’emprenedor Ramon Pujol, fundador de la Granja Armengol, han estat guardonats aquest vespre.
ARA A PORTADA
Publicat el 03 de novembre de 2011 a les 07:14
Et pot interessar
-
Societat Pau Vinyals, actor de l'homenatge de l'Atlàntida de Vic a Verdaguer: «És contemporani perquè l'estem recitant ara»
-
Societat Què fer aquest cap de setmana a Osona i el Lluçanès: 16, 17 i 18 de maig
-
Societat La Pietat de Vic acull l'edició de primavera del Ressò
-
Societat Alpens es prepara per a una nova edició del Pixa't de riure! Festivalet internacional de l'humor
-
Societat Zetak, Alosa o Jose Luis Redondo completen el cartell del Festival Cantilafont
-
Societat Torelló celebra el centenari del Teatre Cirvianum