DEBAT Com acabar amb la violència al futbol base?

Suspendre partits o que l'actitud de públic, jugadors i entrenadors influeixi en el resultat són algunes de les mesures proposades per acabar amb l'incivisme als camps de futbol base | "El mal comportament dels pares no hauria de repercutir en l'esforç dels seus fills, que prou vergonya passen", defensa Victor Garcia, director del Consell de l'Esport Escolar de Barcelona| NacióDigital ha recollit el debat amb opinions a favor i en contra

Publicat el 09 d’abril de 2016 a les 19:02
"Vaig patir una agressió perquè vaig expulsar un jugador i, al final del partit, em va venir a recriminar l'acció donant-me un cop de puny al cap". Aquest és el testimoni de Víctor Sanz, un jove estudiant de 19 anys que els caps de setmana fa d'àrbitre en partits de futbol en categories que van des de cadets fins a quarta catalana. A pesar d'això, assegura que té sort perquè mai ha rebut "agressions greus" contra la seva persona o familiars.

"Durant la setmana intento pensar que els partits aniran bé", explica. I afegeix: "Als nens els dic 'gaudiu i no feu cas de la graderia' perquè que m'ataquin verbalment és el pa de cada dia però hi ha pares que insulten a jugadors d'equips de categories com juvenils". Situacions com les que relata han fet necessari que entitats organitzadores de competicions posin en marxa campanyes en contra de la violència física i verbal al futbol base. NacióDigital ha buscat opinions a favor i en contra de les mesures que s'estan posant en pràctica en els últims mesos.

A favor  

La iniciativa més recent és de la Federació Catalana de Futbol amb la campanya anomenada "Zero Insults a la Grada", que des del mes de febrer dóna la potestat als àrbitres de parar el partit si observen o pateixen comportaments incívics al camp. "Hem de dir prou violència al futbol", declara amb contundència Àlvaro Montoliu, director de comunicació de la Federació, sobre els objectius d'aquesta campanya que ja ha començat a tenir efectes: fa quinze dies es van suspendre set dels aproximadament 5.600 partits que es juguen cada cap de setmana a tot Catalunya.

"Abans hi havia gent que pensava 'vaig al futbol i em desfogo', però això s'ha d'acabar", afirma. Per a Montoliu, les causes d'aquestes conductes no estan del tot clares, tot i que apunta que potser podrien ser degudes a la "sobreprotecció dels infants". "Davant d'una entrada forta hi ha qui s'ho pren personalment, a més, molts pensen que el futur Messi està a casa seva", destaca. Maltrat això, considera que amb només un més de campanya la gent que va als partits comença a estar més "sensibilitzada".

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rnrcujDJfMw[/youtube]

Gairebé en paral·lel, en alguns punts del país s'està establint un sistema de puntuació de l'actitud de públic, entrenadors i jugadors en partits entre equips d'escoles. És el cas del Consell Esportiu de Terrassa, que des del curs 2015-2016 ha posat en marxa la campanya "En volem 5!", que s'afegeix a les iniciatives dels darrers anys en aquest sentit com l'anomenada "Fair Play a la Grada".  

Com detalla Gaspar Company, secretari tècnic de l'entitat, la puntuació en valors i de competició funciona de manera "integrada" i el resultat del partit i la classificació en la competició es determina en base a la suma de les dues. "La gent ho ha valorat molt bé i en el primer trimestre del curs hi ha hagut una baixada general en el mal comportament", declara. A més, en el cas de la lliga escolar de futbol no hi va haver cap comitè de competició per resoldre controvèrsies d'aquest tipus, segons especifica.

En contra

No hi ha unanimitat sobre la manera d'afrontar els insults i la violència que es pot viure en partits i competicions de base cada cap de setmana. Així ho demostra el director del Consell de l'Esport Escolar de Barcelona, Víctor Garcia, que s'oposa rotundament a les mesures que impliquen una penalització per als jugadors a causa del mal comportament del públic. 

"Mesures com parar el partit no són la millor manera manera d'acabar amb els mals comportaments", declara d'entrada. A parer seu, calen accions "que no siguin un càstig pels jugadors, és a dir, que no siguin un perjudici pels nens". "La influència en el resultat pot ser contraproduent", remarca. En el cas de les competicions del consell que dirigeix, tenen un sistema de puntuació "paral·lela" amb una doble classificació: una en funció dels resultats esportius i, l'altra, segons l'esportivitat dels equips i el públic.  
 
"Creiem més en la via pedagògica que en la influència en els resultats. El mal comportament dels pares no hauria de repercutir en l'esforç dels seus fills, que prou vergonya passen", defensa, tot destacant l'experiència acumulada d'aquest sistema que es va implantar fa 15 anys. 

A pesar de les diferències que hi poden haver a l'hora d'abordar aquest problema, tots estant d'acord que cal acabar amb la violència i els insults al futbol base. Però, com s'ha de fer?