Tona tindrà la zona esportiva més sostenible «d'Europa»

Publicat el 06 de febrer de 2008 a les 16:46
 
La gran singularitat del nou equipament serà la geotèrmia: es disposarà d'un circuit d'aigua soterrat, amb 10.000 metres de tuberia i a 80 centímetres de profunditat, que es mantindrà sempre entre 16 i 18 graus. Un cop canalitzada aquesta energia, servirà per escalfar l'aigua de les dutxes, la calefacció de les instal•lacions (camp de futbol, pavelló) i la futura piscina coberta.
 
Aquest sistema produirà anualment 360.000 kw/h de calor i fred, la qual cosa permetrà estalviar entre un 60 i 70% de l'energia convencional. El pressupost d'aquest projecte addicional és de 240.000 euros. "La inversió, amb l'estalvi energètic, estarà amortitzada en 10 anys", ha defensat Salom.
A més, el nou terreny de joc s'aixecarà sobre una caixa de graves que recollirà l'aigua de la pluja, que llavors es podrà reutilitzar per regar el camp.
 
 
"Hem aprofitat la tecnologia que ja teníem en la gespa natural per aplicar-la a la gespa artificial. La geotèrmia i el drenatge natural converteixen la zona esportiva en un dels camps pioners d'Europa regits per criteris mediambientals", ha dit Morera.
 
El gran projecte de la legislatura
 
El projecte, a més dels camps de futbol, inclou la construcció d'una zona d'atletisme amb una pista de 400 metres, sis carrers de paviment sintètic i una recta de 100 metres. També s'hi ubicarà una zona de salts d'alçada i llançament de javelina, una altre de salts de longitud, triple i pèrtiga, i una darrera per a llançaments de pes, martell i disc. El cost total del projecte (sense la geotèrmia) és de 905.509 euros.
 
Per al finançament del projecte, l'Ajuntament de Tona ha aconseguit tres subvencions: 67.600 euros del Consell Català de l'Esport) per al camp de gespa artificial, 15.000 de la Diputació de Barcelona per a la pista d'atletisme, i 60.000 més del PUOSC (previstos inicialment per a la biblioteca, un projecte totalment "inviable", segons Salom, pel seu alt cost). La resta anirà a càrrec de l'Ajuntament, que ha sol•licitat un préstec a baix interès de 650.000 euros a través de la Diputació de Barcelona.
 
 
"Quan vam entrar a l'Ajuntament, hi havia uns compromisos polítics adquirits que nosaltres hem hagut de complir", ha explicat Salom en relació a la zona esportiva. "El problema és que no hi havia previst el finançament", ha continuat.
 
Unes instal•lacions per al poble
 
Els primers beneficiats de la nova zona esportiva seran la UE Tona (futbol) i la Unió Atlètica Tona, amb qui el poble "tenia un deute pendent d'instal•lacions", segons ha assenyalat el regidor d'Esports, Miquel Espona, durant la presentació.
 
Però l'ús de l'equipament tindrà un abast més gran, ja que estarà disponible per a tots els clubs esportius del poble, "per a les preparacions físiques", i pels col•legis, que l'utilitzaran durant els matins. "També estem estudiant un petit projecte per promoure l'esport entre la gent gran", ha avançat Espona.
 
----
NOTA DE PREMSA
TONA COMPLETA LA SEVA ZONA ESPORTIVA AMB DOS EQUIPAMENTS PIONERS A EUROPA
 
Tona estrenarà aquesta primavera dos nous equipaments esportius. Es tracta d'un camp de futbol de gespa artificial i una pista d'atletisme, que incorporen la geotèrmia. El terreny de joc disposa d'un circuit d'aigua soterrat que climatitzarà els equipaments esportius del voltant en una iniciativa que, segons l'Ajuntament de Tona, permetrà estalviar entre un 60 i un 70% del cost actual.
 
L'Ajuntament de Tona ha encarregat a la Unió Temporal d'Empreses formada per Royalverd i Aglomerats Girona la construcció dels nous equipaments esportius. Es tracta d'una pista d'atletisme de 400 metres i sis carrers de paviment sintètic de darrera generació adaptada a la carrera d'obstacles. Comptarà amb una zona de salts d'alçada i llançament de javelina, un espai per a salts de longitud, triple i pèrtiga a més d'una àrea per a llançaments de pes, martell i disc. La pista envoltarà el nou camp de futbol 11 de 90 x 60 metres i dos camps de futbol 7 de gespa artificial d'última generació. El nou terreny de joc s'aixecarà sobre una caixa de graves, que ara s'està construint, i que recollirà l'aigua de la pluja que després s'aprofitarà per regar el camp. El reg es realitzarà des de sis canons elevats sobre uns suports de dos metres d'alçada fora del perímetre de joc. S'aconsegueix així una millor distribució de l'aigua i que augmenti la seguretat dels esportistes amb la desaparició dels aspersors del mig del camp.
 

Una altra de característiques del camp és que fa ús de l'energia geotèrmica. El terreny de joc disposarà d'un circuit d'aigua soterrat que aquests dies s'està acabant de col.locar. Són 10 quilòmetres de canonada d'aigua situats a 80 centímetres de profunditat que permet aprofitar l'energia del subsòl. Així, l'aigua de l'interior dels tubs es mantindrà sempre entre 16 i 18 graus gràcies a la geotèrmia, l'energia que emmagatzema la terra per l'acció diària del sol juntament amb l'activitat dels agents atmosfèrics, com la pluja i el vent. Per això, un cop canalitzat el circuit soterrat del camp a la resta d'instal.lacions es reduirà el combustible utilitzat per escalfar l'aigua i climatitzar la resta d'equipaments.
 
L'alcalde de Tona, Josep Salom, calcula que "disminuirà entre un 60 i un 70% l'energia necessària per escalfar els equipaments esportius del voltant". Segons Salom, "ho deixarem tot preparat perquè pugui escalfar els vestidors del camp de futbol, el pavelló municipal i també per si, en un futur, es pot construir piscina coberta". La previsió és que aquest any es deixi la instal.lació feta i a partir del 2009, en una segona fase, es connecti a les bombes de calor i refrigeració dels espais on han anar destinades.
 
El de Tona serà el segon camp de futbol de tot Europa que disposarà d'aquest sistema de geotèrmia que Royalverd ja va implantar a Sant Gregori, al Gironès. El Conseller Delegat de Royalverd, Eudald Morera, ha assegurat que "serà un camp pioner a Europa en criteris mediambientals i d'eficiència energètica". Segons Morera, "des de Royalverd hem volgut aplicar a la gespa artificial l'última tecnologia de la gespa natural perquè els veïns de Tona puguin gaudir molt més i moltes hores hores d'aquest nou terreny de joc".
 
L'alcalde de Tona, Josep Salom, ha afegit que amb aquest projecte "es tanca l'actual zona esportiva". Segons Salom, "és un projecte molt important per al nostre poble que estarà al servei de les entitats, escoles i clubs i que dotarà a Tona una de les millors zones esportives de la comarca".
 
Tona, febrer del 2008
 
Presentació, aquest matí. En primer terme: Jordi Vilamala, regidor de Medi Ambient; Miquel Espona, regidor d'Esports; i Josep Salom, alcalde.