El Consell Comarcal estudia aturar la residència d'avis d'Osona Nord

A causa dels problemes per trobar el finançament necessari. La construcció de l'equipament a Torelló es podria posposar de manera indefinida, fins que hi hagi una millor conjuntura econòmica.

Publicat el 06 de setembre de 2011 a les 12:35
El Consell Comarcal estar estudiant la possibilitat d'ajornar la construcció de la nova residència d’avis comarcal, d’Osona Nord, prevista a Torelló, a causa de la manca de finançament fruit de la crisi econòmica. La inversió necessària per tirar el projecte endavant és de 6 milions d’euros. Tal com està la situació, de moment l’única opció passa per l’endeutament de l’Ajuntament de Torelló per una quantitat de 5 milions d’euros, cosa que no sembla massa viable tenint en comptes les arques municipals i que tampoc entrava en els plans del consistori.

En principi, quan va entrar el nou equip de govern a l’Ajuntament de Torelló, semblava que el finançament estava garantit, diu Manel Romans, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Torelló i cap de l’àrea de Medi Ambient, Territori i Règim Intern del Consell Comarcal (que engloba la construcció d’infraestructures), i anava a càrrec de la Fundació Habitatge i Serveis Osona, l'ens creat pel Consell Comarcal i Caixa Manlleu per tal de gestionar, impulsar i aconseguir el finançament necessari per la residència. Torelló només havia de cedir els terrenys i no hauria hagut de posar ni un sol euro, segons fonts municipals. En aquests moments, però, a sobre la taula només hi ha uns 400.000 euros de la Fundació i una possible subvenció de la Generalitat. La resta, prop d’uns 5  milions d’euros, hauria d’anar a càrrec de l’Ajuntament.

“De moment no hi ha res decidit. Estem valorant la situació i abans de que acabi aquest mes prendrem una decisió, ja que hi ha una subvenció pel mig”, diu Manel Romans. “El que està clar, però, és que si no trobem finançament extern, haurem de posposar la construcció de la residència”, assegura. Aquesta opció, segons Romans, no significaria tancar el projecte sinó que, simplement, s’esperaria una millor conjuntura econòmica per a reactivar-lo.

El Consell Comarcal ha mogut peça per intentar involucrar en el projecte, a més de Torelló, a tots els ajuntaments de la Vall del Ges, que també en podrien sortir benficiats. Romans ha mantingut contactes amb l’alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, a qui se li hauria demanat una aportació de gairebé un milió d’euros. Fàbrega ha rebutjat l’oferiment, al•legant que el municipi ja ha impulsat un centre de dia per als avis. En els propers dies, Romans parlarà amb algun representant de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló. Les expectatives, però, no són massa bones.

Per a la construcció  de la residència, l'Ajuntament de Torelló  va cedir l’any passat al Consell Comarcal un terreny municipal de 4.666 m2 situat a la zona de la Creu, a l’entrada sud del municipi. El centre tenia prevista una capacitat de 100 places assistides. S’hagués donat feina a 80 persones.


Una fundació sense residències

D’aquesta manera, la Fundació Habitatge i Serveis Osona ha tornat a patir una nova batzegada a causa de la crisi econòmica. Els grans projectes estrella de la creació de l’ens, al 2008, eren les dues residències comarcals d’avis.

L’any passat, el Consell Comarcal ja va anunciar que posposava la construcció de la residència al Sud d’Osona, que tot apuntava que s'ubicaria a Balenyà. La manca de finançament també va ser la causa de la decisió.