Ja diuen que "las cosas de palacio van despacio". Han hagut de passar prop de quaranta anys perquè, com a conseqüència de l'encertada opinió del ministre de consum Alberto Garzón a The Guardian, s'hagi iniciat un intens debat mediàtic i social sobre la problemàtica mediambiental i de salut pública, molt coneguda a Osona i d'altres comarques catalanes, generada per la ramaderia intensiva i la indústria càrnia.
Nombrosos estudis per part de la comunitat científica avalen que la gran demanda de carn, ja sigui per a consum intern o provinent de l'exterior, ve ocasionant una brutal explotació animal que alhora genera múltiples incidències amb afectació al medi natural i d'altres espècies vives, al canvi climàtic, a la salut de les persones, degut a un consum excessiu, i també al benestar d'aquells animals, que formen part de la cadena productiva.
El terme "macrogranges" només és sinònim de l'excés de caps de bestiar destinats al consum desmesurat de carn per part d'una societat inconscient i amb poques ganes de canviar hàbits alimentaris. Desídia que és aprofitada pel sector ramader industrial per abastir la gran demanda de carn existent amb el beneplàcit d'uns governants i d'unes normatives molt laxes al respecte.
La ramaderia extensiva proposada per a molts com a solució o panacea, no ho és tant si no s'aplica amb criteris de sostenibilitat. Sembla lògic i coherent que el bestiar pasturi i que el bosc rebi una eficient gestió. Però una cosa ben diferent és allò que passa en molts indrets del territori on es fa abús de rompudes en zones boscoses per donar cabuda a ramats sobretot de vaques, invertint així la recomanació d'experts en la lluita contra el canvi climàtic. Aquests aconsellen reduir caps de bestiar vacu per les seves emissions de metà i afavorir zones humides i boscoses que ajudin a respirar a un planeta que pateix l'alarmant efecte hivernacle produït per l'activitat humana.
Sabem que els organismes vius tendeixen a emmalaltir quan les condicions de vida no són les adequades. Si els humans ens veiem afeblits per l'asfíxia planetària com a conseqüència del canvi climàtic i la covid és un virus que ataca bàsicament al sistema respiratori, tindrà relació una cosa amb l'altra? Pot ser que l'opció encertada passi per reduir totalment o parcialment el consum de carn de la dieta quotidiana?
ARA A PORTADA
-
Romà Casanova: «L'Església és una de les institucions que més i millor ha gestionat la pederàstia» Xavi Llambrich
-
El bisbe de Vic elogia el caràcter «proper a la gent» de Lleó XIV i la «defensa dels més necessitats» Redacció
-
Vic demanarà a la Generalitat ampliar el servei de bus que connecta amb el Lluçanès i el Berguedà Irene Giménez Vinyet
-
-
20 de gener de 2022