Àngel Andreu comença la precampanya municipal a Vic parlant de benestar

Publicat el 20 de desembre de 2006 a les 21:16
 
COMUNICAT DE PREMSA
RESUM DE LA PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA DE BENESTAR D'ERC-VIC
 
- Més atenció a la gent gran:

Un dels sectors de població més desvalguts dins la nostra societat és la gent gran. Per tant, hem de ser conscients de les necessitats d'aquests ciutadans, i de les seves famílies. Per això defensem les següents propostes:

1.- Augmentar les places de centre de dia i que siguin pròximes a la llar d'on viuen
2.- Més atenció incrementant l'horari diari i/o dies setmanals dels centres de dia.
3.- Control domiciliari els caps de setmana i festius a les persones que viuen soles o parelles grans.
4.- Augment en ajudes d'assistenta social domiciliaries per les compres domèstiques o neteja de l'habitatge.
5.- Estades curtes en centres pels caps de setmana o vacances amb limitació de dies/any.
6.- Obrir finestreta única d'informació a l'Ajuntament per qualsevol esdeveniment o passos a realitzar per conèixer les possibles prestacions o recursos ( Generalitat, Diputació, Consell Comarcal o Ajuntament ).

- Per les persones amb discapacitats:
 
Existeixen Associacions, Fundacions o Grups de persones que porten a terme la integració de les persones amb discapacitat a la societat. Per poder-se desenvolupar, es necessari un suport des de l'Ajuntament, amb ajuts de finançament per noves iniciatives, cessió o prestació de locals per realitzar-hi activitats. També creiem que és necessari a Vic un govern que vetlli pel compliment de les següents lleis:

1.- Compliment del Decret 1451/1983 d'11 de maig manifesta segons art. 38.1 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril que les empreses públiques o privades amb un nombre igual o superior a 50 treballadors fixes han de contractar un mínim d'un 2 % de persones amb discapacitat, o una remuneració econòmica.
2.- Compliment del Decret 135/1995 de 24 de març de supressió de barreres arquitectòniques en itineraris públics o accessibilitat a locals de pública concurrència.
 
A més, volem fomentar les següents propostes:
 
1.- Aprofitar la finestreta única d'informació a l'Ajuntament per informar dels ajuts o prestacions a les persones amb discapacitat, tutors o fundacions-associacions.
2.- Fer d'enllaç entre empreses públiques i privades que desitgin complir amb el Decret 1451/1983 per facilitar una borsa de treball.
3.- Facilitar pisos de lloguer o de compra d'obra social per els joves que es vulguin emancipar, a les associacions, fundacions, per pisos tutelats.
4.- Contractes de prestació de serveis amb fundacions o associacions sense ànim de lucre.
5.- Millora en el lleure i esport a traves de clubs o entitats

- Sanitat:
 
Tot hi que aquest tema de Sanitat el desenvoluparem més endavant de forma més concreta, sí que volem fer unes propostes en el sentit de buscar el benestar dels ciutadans:

1.- Per l'increment d'habitants que es preveu durant els pròxims anys, cal fer un plantejament de l'atenció dels Centres d'Atenció Primària ( CAP ), així com dels  centres hospitalaris, si no volem que quedin col•lapsats.
2.- S'ha d'ubicar un nou centre CAP en la zona sud-est de la ciutat ( Horta Vermella ) per l'increment de població que es preveu i redistribució dels actuals per aproximar-los a la zona on viuen.
3.- Crear un servei per les Urgències domiciliaries, i desvincular-les dels metges de capçalera.
4.- La presidència de la Fundació de l'Hospital General de Vic, pertany a l'Ajuntament i cal conèixer les previsions dels propers anys per l'increment dels habitants.
5.- Actualment hi ha mancances de personal en les Urgències i d'atenció a les plantes.
Des de la presidència és important fer una valoració de l'increment econòmic que pot representar un augment de personal i un pla de necessitats per cobrir la demanda d'atenció els malalts d'una forma progressiva segons demanda. Això és especialment necessari per les persones grans i discapacitades, ja que són justament les que per desgràcia han de fer ús més sovint dels serveis mèdics.

- Famílies:
 
Normalment quan es pensa amb persones necessitades no es pensa en les seves famílies. Aquestes famílies també necessiten ajuda ja que ens troben amb situacions de dependència total vers el familiar necessitat, especialment en famílies amb rendes baixes.

Les nostres propostes en aquest àmbit familiar són:

1.- Calen polítiques de suport humà per resoldre situacions en les que el familiar cuidador no pot fer aquesta funció de forma temporal, per malaltia o altres causes de força major.
2.- Hem de potenciar que siguin les famílies que es facin càrrec dels seus familiar, però sense que això vagi en detriment de la qualitat de vida familiar. Per això també pensem que és molt important tenir oberta una finestreta única d'informació a l'Ajuntament per assessorar a les famílies de tots els ajuts disponibles de les diferents administracions i dels passos a seguir per aconseguir-los.
3.- Per altre banda, tot hi que el tema educatiu el tocarem més endavant a fons, volem denunciar que existeix una mancança de places públiques de llars infantils a la nostra ciutat. Actualment hi ha un projecte de 240 places per a final de l'any 2008, valor insuficient, ja que aquest valor tindria de ser aproximadament d'unes 500 places, per l'increment d'habitants. Mentrestant, moltes famílies de Vic porten els seus fills a llars d'infants d'altres pobles de la comarca arran d'aquesta mancança d'oferta de places.