CiU guanya a tots els municipis d'Osona i ERC recupera el segon lloc

Més de la meitat dels electors de la comarca voten CiU, en una nova victòria aclaparadora, però al mateix temps agredolça pels resultats globals al país. ERC recupera la segona posició a Osona, amb un increment espectacular. Pujada de la CUP i clatellada de SI i PxC, que han obtingut uns resultats molt discrets.

Publicat el 25 de novembre de 2012 a les 20:15
Cares llargues a la seu de CiU de Vic. Foto: Albert Bagué

CiU ha tornat a guanyar les eleccions a Osona, i s'ha imposat als 51 municipis, tal com ja va fer a les passades eleccions del 2010 . Amb tots els vots escrutats, més de la meitat dels electors de la comarca han votat la federació nacionalista: 42.313 vots del total de 83,801, la  qual cosa representa un 50,7%). La xifra és molt semblant a la del 2012, amb molts més vots, però el mateix percentatge, degut a l'augment de la participació.

  En segona posició, ERC, que ha fet un salt espectacular a la comarca, en relació al 2010, i ha pujat més de 11 punts (a la foto de la dreta, a la seu comarcal). Els republicans han obtingut, un 21,1% dels vots (17.618), i han fet el segon lloc a tots els 51 municipis de la comarca. ERC recupera així la segona posició que va perdre fa dos anys, en detriment de SI, que s'ha ensorrat estrepitosament, amb poc menys d'un 3% dels vots (9,7 el 2010), acabant en setena posició a la comarca.

El tercer lloc a Osona també el recupera el PSC, tot i que molt a la baixa, i en quart, un sorprenent PP, que puja tres posicions en relació als comicis del 2010. Els populars els segueixen ICV-EUiA i la CUP. En novena posició, clatellada per al PxC, que ha obtingut fins i tot alguns vots menys que Cs, en vuitena.

El sobiranisme ha tornat a arrasar a la comarca, amb prop de 65.400 vots, si comptem els de CiU, ERC, SI i la CUP. Aquesta xifra representa un 73,6% dels vots escrutats.

Retallada a CiU al conjunt del país

La victòria per a CiU és, però, agredolça. Pel que fa al conjunt del país, el lideratge d'Artur Mas ha quedat tocat, però no enfonsat. Entre d'altres raons perquè el segon partit parlamentari, el PSC, també pateix un fort retrocés i torna a marcar un rècord negatiu en la història parlamentària de Catalunya. El cas és que CiU perd l'hegemonia (49-13) i els socialistes catalans s'hi deixen fins i tot el segon lloc (22-6). El Partit Popular (19+1) ha concretat una lleugera tendència a l'alça, amb un escó més que en l'anterior legislatura. ICV incrementa la representació fins a 13 diputats, tres per sobre del que tenia fins ara (13+3).

L'independentisme explícit també ha proporcionat resultats positius. ERC ha retornat als resultats de l'època Carod (20+10)  i es col·loquen com a segona força parlamentària. A més, la CUP (3) aconsegueix entrar amb força al Parlament.

Alegria a la seu d'ERC Osona, aquesta nit. Foto: Albert Bagué

Decepció a la seu comarcal de SI, a Vic. Foto: Albert Bagué

Ciutadans ha triplicat els seus resultats consolidant un grup parlamentari que tindrà 9 diputats (9+6) i són els que més incrementen els resultats en aquestes eleccions.

Solidaritat desapareix com a força parlamentària i Plataforma per Catalunya repeteix decepció, tot i que en algun moment de la nit ha aparegut en les prospeccions de vot.

Osona tindrà tres representants al proper Parlament de Catalunya: Ramon Espadaler, portaveu adjunt de CiU al Parlament, i president del Consell nacional d'Unió Democràtica de Catalunya, que ocupava la posició número set a la llista de la federació nacionalista per Barcelona; Georgina Rieradevall, número 2 de la CUP a Barcelona; i Marta Rovira, el número 2 a la llista d’ERC per Barcelona, fent tàndem amb el líder Oriol Junqueras. Es queden fora Marta Pascal, recentment escollida presidenta de la JNC, el 34 de CiU (els convergents obtindrien uns 30 diputats a Barcelona), Josep Anglada, que liderava la llista de PxC en aquesta demarcació, i Sergi Vilamala, a la 18a posició del PSC.

La participació supera en 9 punts la del 2010

Els col·legis s’han tancat amb una participació històrica. A Osona han votat 83.801 persones, el 77,2% dels electors, una espectacular xifra que supera en gairebé 9 punts la dels anteriors comicis, el 2010 (68,5%). A més, Osona és una de les comarques amb una participació més elevada a tot Catalunya.

Aquesta elevada participació també es reflecteix als principals municipis osonencs: Vic 19.734 votants i el 76,2% (69,2% el 2010), Manlleu 9.352 i 73,9% (64,4%), i Torelló 7.624 i 74,8% (64,9%).

Pel que fa al conjunt de Catalunya, l'increment també ha estat important. Han votat un 69,5% dels electors, gairebé 11 punts per sobre del 2012 (58,7%).

La jornada electoral a Osona ha transcorregut sense incidències importants, amb molt ambient a les meses. El temps ha facilitat l’accés als col·legis, amb temperatures suaus i sense pluja. En alguns col·legis de Vic i Manlleu, els electors s’han trobat apoderats del PP arribats de tot l’Estat espanyol.

Notícies publicades de les eleccions a Osona

Resultats a Osona, 2006 i 2010

Recull d'enquestes publicades

Llistat de candidatures a Barcelona


Reportatge: la campanya comença a caminar

Totes les notícies de les eleccions a Nació Digital

Entrevistes publicades als candidats osonencs




 
El col·legi electoral de la Guixa. Foto: Adrià Costa

L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, ha anat a votar a mig matí a la Guixa. Foto: Adrià Costa

El col·legi  Casals Gràcia  de Manlleu. Foto: Adrià Costa

Les primeres paperetes han començat a entrar a les urnes. Imatge del col·legi  Casals Gràcia  de Manlleu, a primera hora del matí. Foto: Adrià Costa

El col·legi  Casals Gràcia  de Manlleu. Foto: Adrià Costa

Imatge del col·legi  Casals Gràcia  de Manlleu, a primera hora del matí. Foto: Adrià Costa

El col·legi electoral de la Guixa. Foto: Adrià Costa

Imatge del col·legi Casals Gràcia de Manlleu, a primera hora del matí. Foto: Adrià Costa