
Davant la rotunda resposta del govern espanyol sobre la legalitat dels nous criteris que pretenia aplicar l’Ajuntament de Vic a l’empadronament, la secció local de CiU de Vic, emparada per l’executiva nacional de la federació, ha decidit passar a l’ofensiva i passar la patata calenta a Brussel•les, a la Unió Europea (UE). Ho farà utilitzant el dret de consulta que reconeix la UE a qualsevol ciutadà. L’objectiu, que l’organisme aclareixi si els criteris de l’Advocacia de l’Estat espanyol s’adeqüen a la legalitat europea.
La petició anirà signada per Jordi Ordeig, president de la secció vigatana d’UDC, i per David Sala, president de la secció local de CDC de la ciutat. Els termes de la pregunta encara no estan definits, però podria ser molt similar a la següent: "Pot una administració saltar-se el principi de legalitat i empadronar algú sense un passaport en vigor?".
La decisió s’ha fet pública només fa uns minuts, al local de CiU de Vic. A la roda de premsa hi ha estat present la majoria de membres de l’executiva local, entre els que hi havia tres regidors de l’Ajuntament de Vic.
L’executiva local de CiU considera que el govern de Vic ha plantejat una mesura per “posar ordre al desmanec”, fruit de les “nul•les polítiques de l’estat”, que no fa la seva feina i no fa complir la llei d’estrangeria. Per tot això, es dóna ple suport a l’Ajuntament de Vic i al seu alcalde, Josep M. Vila d’Abadal.
CiU reconeix que, ara, a l’Ajuntament no li queda cap altra sortida que acatar la llei. Però com que la resposta de l’estat espanyol no els satisfà, perquè “vulnera el principi de legalitat”, pensen que el testimoni del debat l’han de prendre els partits polítics. L’executiva local proposa un salt qualitatiu i passar la controvèrsia a la Unió Europea.
Tot i que la pregunta es farà a títol individual, la decisió ve avalada per tota l’executiva local i, en extensió, per la direcció del partit a Barcelona, tal com ha assegurat Xavier Solà. A la reunió d’ahir al vespre, sense anar més lluny, hi havia presents dos diputats de la federació. No es planteja que la mateixa consulta la pugui fer-se des d’altres municipis.
“L’Estat ha trencat el principi de legalitat. Es una qüestió d’ordenament jurídic”, ha dit Solà.
---------------
COMUNICAT DE LA DIRECCIÓ LOCAL DE LA FEDERACIÓ
CONVERGÈNCIA I UNIÓ
El govern de la ciutat de Vic, liderat per CiU, ha plantejat un repte fonamental pel bon funcionament d’una comunitat local com és una ciutat. Posar ordre en el desmanec, produït per les nul•les polítiques de l’estat, en relació a l’entrada de persones sense la documentació necessària per a residir a l’estat espanyol.
Els ajuntaments no tenen l’eina de control però si que se’ls deriva la feina. L’estat espanyol i el govern de Madrid no apliquen la llei d’estrangeria. No fan la seva feina.
Es pot exigir, té sentit, que s’empadroni a una persona que té prohibit treballar i circular per l’Estat espanyol? Com es pot gestionar això? Amb això es fomenta la marginalitat i no s’aborda el problema. L’estat reconeix que no compleix la llei: hi ha estrangers il•legals, i la llei diu que haurien de ser expulsats.
Les direccions comarcals de Convergència i Unió, reunides en sessió extraordinària ahir 20 de gener de 2010, van acordar el ple suport a l’equip municipal i al govern de la ciutat de Vic i al seu alcalde Josep Maria Vila d’Abadal. En el decurs de la sessió es va analitzar la resposta de l’advocat de l’estat.
CIU considera que:
1.- L’Ajuntament no té altre remei que acatar la decisió tot i no compartir-la. Com a Institució Pública ha de continuar treballant per a la ciutat deixant als partits polítics que conformen el govern que treballin per una reforma de les polítiques d’immigració.
2.- La resposta de l’estat vulnera el principi de legalitat. Aquest és un principi bàsic i fonamental de l’estat de Dret. És el primer document oficial de l’estat espanyol, d’ençà de la constitució de 1978, que imposa l’incompliment del principi de legalitat.
3.- S’imposen menys obligacions a l’empadronament d’una ciutadà sense la residència legal que a un ciutadà amb la documentació pertinent. A un ciutadà espanyol cal exigir-li el DNI als efectes d’empadronament i a un ciutadà extracomunitari, si no disposa de passaport, s’ha d’empadronar igualment perquè es prohibeix als ajuntaments comprovar la legalitat o il•legalitat de la seva presència a Espanya.
4.- La mesura de l’estat evidencia la renuncia del control de la immigració, evidencia la inoperància de l’estat i fa un efecte crida a l’arribada de persones en situació irregular.
5.- Ja que no compartim el criteri de l’estat, lluitarem a les instàncies que calgui per denunciar la hipocresia de l’estat espanyol i dels seus ministres que, en el cas del ministre d’immigració, sent alcalde d’Hospitalet va endurir les condicions d’empadronament.
6.- S’ha posat en franca contradicció la Llei d’Estrangeria i la Llei de Bases de Règim Local i cal que el legislador ordeni el sistema.
Davant de tot això, ens els propers dies i per tal de seguir l’estela de l’Ajuntament de Vic, els membres de les executives locals de CDC i UDC, exercirem el dret de consulta que reconeix la Unió Europea als ciutadans europeus per tal que aquest organisme aclareixi, davant de l’estat espanyol, si els criteris expressats a l’informe de l’advocat de l’estat són compartits i s’adeqüen a la legalitat europea i al Codi Europeu de Visats.
Vic, 21 de gener de 2010
