​El ple de Vic tomba una moció sobre la qualitat de l'aire: «No podem anar per lliure»

El 'no' del govern al text presentat pels comuns es deu al fet que, des del Consell Comarcal d'Osona, es treballa una estratègia conjunta per fer front a la contaminació atmosfèrica

La plana de Vic.
La plana de Vic. | Emili Vilamala
16 de gener de 2024, 20:10
Actualitzat: 20:38h
La Plana de Vic viu permanentment en un estadi de contaminació atmosfèrica. L'origen és multifactorial i, encara que l'orografia i la meteorologia hi juguen un paper important, les causes principals estan relacionades amb l'activitat humana. Tot i que aquest és un tema que està sobre la taula de les institucions des de fa temps, els últims episodis han encès totes les alarmes posant de manifest la necessitat d'impulsar accions per fer front a la situació.


En aquest context, des de Vic En Comú Podem presentaven, en el ple de consistori vigatà d'aquest dilluns, una moció per prendre mesures per millorar la qualitat de l'aire a la Plana de Vic. Entre altres, el text recull propostes com que la Generalitat reconegui a la Taula per la Qualitat de l'Aire de la Plana de Vic com a interlocutor directe amb la Taula per la Qualitat de l'Aire de Catalunya, augmentar el nombre de punts de vigilància i mesurament a la comarca o que es contempli l'aplicació de la Zona de baixes emissions al territori.

A més, durant el transcurs del debat de la moció, la CUP proposava sumar-hi tres acords: l'elaboració d'un protocol per a quan hi hagi la previsió de superació dels llindars de contaminació de l'aire a la ciutat; dur a terme controls d'immissions a les indústries de Vic més potencialment emissores de partícules contaminants de l'aire; i estudiar i implantar mesures preventives en els àmbits de la indústria, la mobilitat i l'aplicació de purins quan hi hagi previsió de més de tres dies consecutius d'anticicló a la plana.
 

"No podem anar per lliure"

La moció defensada pel regidor dels comuns, Arnau Martí, quedava desestimada amb els vots en contra de l'equip de govern i de SOMI. La regidora de Medi Ambient, Ester Coma, qui també és consellera comarcal, explicava que si bé comparteixen l'argumentari del text, la negativa es deu al fet que, des del Consell Comarcal d'Osona, s'ha assolit el compromís i l'acord entre municipis per afrontar conjuntament la contaminació atmosfèrica a la plana de Vic.

La regidora apunta que, com a capital de comarca, la ciutat ha de "treballar en equip i no deixar de banda la resta de municipis". Per aquest motiu, Coma hauria demanat la retirada de la moció del ple de gener als diferents grups municipals que configuren el consistori, amb l'objectiu, explica, "de no contradir l'acord existent a nivell comarcal i evitar que la ciutat tingui una estratègia individualista de poc lideratge".

"Com a capital d'Osona hauríem de ser exemple"

Tot i la negativa del govern, ERC, CUP i PSC donaven suport al text. "L'orografia de la Plana de Vic no la canviarem, però toca actuar", recalcava el regidor republicà Albert Palou, encara que també aposten per abordar la situació de manera comarcal.

Des de la CUP insisteixen que "el negacionisme climàtic no serveix" i reclamen mesures "aterrades" al territori. Per la seva banda, els socialistes accentuen que és "un problema comarcal", tot i que "com a capital d'Osona ens hauríem d'erigir en exemple".

"No poden continuar negant el problema de la deficient qualitat de l'aire" a la comarca, remarcaven des de SOMI que, tot i veure amb bons ulls la moció, hi votaven en contra "tenint en compte que aquest projecte es vol liderar des del Consell Comarcal".

"Estem sensibilitzats amb l'emergència climàtica i apostem per fer el que sigui necessari", detallava el regidor d'Ara Vic Xavier Farrés que, malgrat "estar d'acord" amb la moció, subratllava que aposten per una estratègia a nivell comarcal.
Arxivat a