
Els cooperants propalestins Laura Arau i Manuel Tapial –veïns de Taradell– i el periodista valencià David Segarra han criticat la manca de suport del govern espanyol durant la seva detenció per part de l'exèrcit israelià i durant el seu viatge de tornada. 'Els bitllets els ha pagat el govern turc', s'ha queixat Tapial des de l'aeroport del Prat, on ha arribat amb els seus dos companys aquest divendres a la tarda. Desenes de familiars d'amics amb banderes palestines i pancartes els hi esperaven. Els cooperants han anunciat que emprendran mesures legals contra el govern d'Israel i que tornaran a Gaza per demostrar que les morts dels seus nou companys 'no han estat en va', ha dit Segarra.
'El govern espanyol ha fet ben poc', ha dit la taradellenca Laura Arau durant l'atenció als mitjans que els tres cooperants han protagonitzat tot just després de la seva arribada a l'aeroport del Prat. I és que ha estat el govern turc qui ha pagat l'allotjament dels tres cooperants durant la seva estada a Turquia –on van arribar aquest dijous de matinada provinents d'Israel i d'on han marxat aquest divendres al migdia–, així com els bitllets d'avió de tornada a Barcelona.
'El govern espanyol, a nosaltres, ni un mínim d'ajuda', cridava en la seva arribada a l'aeroport Manuel Tapial, el madrileny resident a Taradell que és parella d'Arau –tots dos van fundar la divisió osonenca de l'ONG Cultura i Pau–. De fet, el govern turc ha ajudat els gairebé 700 cooperants que viatjaven amb la 'Flotilla de la Llibertat'. Tots ells van sortir des d'Israel cap a Turquia, des d'on han tornat cap als seus països d'origen. Entre les persones que anaven a la flotilla que volia portar ajuda humanitària a Gaza, hi havia cooperants d'una cinquantena de nacionalitats.
'El govern espanyol s'ha posat en contacte amb nosaltres una vegada', ha dit la taradellenca. Arau ha explicat que un representant del consolat espanyol a Tel Aviv els van anar a veure mentre eren a la presó, per explicar-los que signessin els papers que els oferia la policia israeliana, uns documents que eren l'ordre d'expulsió i que Arau ha mostrat durant l'atenció als mitjans.
Durant la seva estada a la presó israeliana, 'només he menjat una vegada' ha assegurat Tapial, que va estar reclús en un centre diferent d'Arau i de Segarra i que va ser l'únic dels tres que no va poder parlar per telèfon amb la seva família des de la presó. Tapial ha dit que el moment que més el va frapar va ser quan les autoritats israelianes va emmanillar i fer agenollar al terra tots els musulmans que anaven a la flotilla, mentre la resta estava 'asseguda en bancs'.
Accions legals contra el govern d'Israel
Els cooperants han anunciat que emprendran accions legals contra el govern Israel per denunciar que van ser 'segrestats' i atacats en aigües internacionals. A més, han criticat la manca d'actuació de les autoritats internacionals. Tapial ha recordat que, abans de l'atac de la marina israeliana, van demanar als polítics que 'si us plau fessin alguna cosa' i van assegurar que estaven disposats que l'ONU supervisés la càrrega dels vaixells de la flota, que portaven ajuda humanitària cap a Gaza, amb l'objectiu de saltar-se el bloqueig de la franja.
De la seva banda, David Segarra ha carregat contra l'ambaixador israelià a l'Estat espanyol, Raphael Schultz, qui va dir que l'atac de l'exèrcit israelià a la flotilla de la llibertat havia estat un accident. 'La sang i les morts no han estat en va', ha afegit el periodista valencià, que treballa a Caracas per a la televisió de Veneçuela. Segarra ha recordat que un dels difunts era periodista i va morir d'un tret al front 'per portar una càmera'.
Els tres cooperants han estat rebuts a l'aeroport per desenes de persones que mostraven pancartes de benvinguda i de queixa contra la inactivitat de l'activitat. Familiars i amics han cridat consignes com 'Visca la lluita del poble palestí' i 'Israel, assassí del poble palestí'. Aquest dissabte a dos quarts de sis de la tarda hi ha convocada a Barcelona una manifestació contra Israel que sortirà dels jardinets de Gràcia, tal com ha recordat Laura Arau durant la seva conversa amb la premsa.
Els cooperants han tornat des de Turquia ja que hi van passar-hi aquest dijous per assistir als funerals de les nous persones que anaven amb ells als vaixells de la 'Flotilla de la Llibertat'. L'exèrcit d'Israel va assaltar la flotilla, que volia portar ajuda humanitària a Gaza, aquest dilluns.
----------------------
ENTREVISTA A CATALUNYA RÀDIO
LAURA ARAU I MANUEL TAPIAL INSISTEIXEN QUE ABANS QUE ELS PRIMERS SOLDATS ISRAELIANS ABORDESSIN EL VAIXELL DE LA FLOTA PER LA LLIBERTAT, JA HI HAVIA DOS ACTIVISTES MORTS
- Els cooperants anuncien que tractaran per tots els mitjans de portar l'estat d'israel davant la justícia internacional per haver contravingut la convenció de Ginebra
Laura Arau i Manuel Tapial, els activistes pro drets humans que formaven part de la Flota de la Llibertat que va ser assaltada per l'exèrcit d'Israel a començament de setmana, quan es trobava en aigües internacionals, davant les costes de Gaza, han concedit aquest dissabte la primera entrevista en profunditat des del seu retorn a Catalunya. Ha estat al programa “Solidaris”, de Catalunya Ràdio on han anunciat que emprendran totes les accions legals possibles per portar Israel davant la justícia internacional per haver incomplert la Convenció de Ginebra. També volen acusar l’estat hebreu de pirateria, per haver assaltat un vaixell fora de la seva jurisdicció; i d'assassinat, per la mort de 10 civils. Durant l’entrevista al programa de Rita Marzoa, els cooperants també han lamentat profundament el poc suport que han rebut de la diplomàcia espanyola durant la seva detenció.
Arau i Tapial han insistit que abans que els primers soldats israelians abordessin el vaixell de la Flota de la Llibertat, ja hi havia dos activistes morts. Manuel Tapial ha justificat que si Israel va vulnerar les normes de navegació internacional, ells tenien dret a defensar-se i tots dos han negat que durant l'assalt al vaixell Mavi Màrmara, es llencessin per la borda els soldats ferits, tal i com s'ha apuntat en alguns mitjans. Els dos cooperants han assegurat que només es van llençar les armes de foc i que molta gent va intentar demanar calma, per evitar mals majors. Arau ha precisat que fins i tot els soldats ferits van ser curats a bord i que en el moment en què l'exèrcit va agafar el control del vaixell, a alguns detinguts se'ls va tapar la cara.
A preguntes de Rita Marzoa, l'activista de Taradell ha explicat també que s'ha trobat un dossier israelià amb les fotos de 16 persones de la tripulació, considerades com a objectius perillosos, una de les quals en realitat era un periodista. També han volgut recordar que encara hi ha alguns activistes ferits, que se suposa que s'estan recuperant en hospitals israelians, però dels qui encara no tenen cap notícia.
Durant el programa també s'ha escoltat la veu de la xarxa “Amb Palestina Al Cor”, que des d'ahir divendres estan acampats davant la delegació del govern espanyol a Barcelona, per exigir que emprengui accions reals que obliguin l'estat d'Israel a desbloquejar la franja de Gaza, aprofitant que Espanya ocupa la presidència de torn de la UE. Aquest grup assegura que no deixarà de protagonitzar actes reivindicatius fins que el govern espanyol no s'hi comprometi per escrit.
- Totes les notícies publicades del cas