
La candidata Marta Rovira, acompanyada d'Isabel Vergés i Isaac Peraire (també integrants de la llista d'ERC), ha visitat aquest dijous dia 15 de novembre al matí la granja de porcs Cal Ros, de Malla. Allà, els candidats. acompanyats dels pagesos han visitat la part de gestació, de mares i deslletament de l'explotació porcina. Els ramaders propietaris de l'explotació han acompanyat els candidats durant la visita i els han explicat la tasca que porten a terme, la situació en que es troben, com treballen, etc.
Per la seva banda, Marta Rovira ha explicat quina és l'aposta d'ERC per a la pagesia catalana en general i osonenca en concret, ja que és "un sector productiu principal al nostre territori". Ha dit que el país necessita posar la màxima atenció a la pagesia i ha recordat que el Parlament de Catalunya va aprovar el 2010 un seguit de mesures per unanimitat que no poden quedar al calaix.
La gran proposta d'ERC és l'elaboració del Pla Estratègic Nacional de Suport a l'Agricultura i l'Alimentació, el PENSAA, que pretén donar més viabilitat a les explotacions agràries, i que naixerà amb la voluntat de tenir una visió diferent de l'actual model de política agrària, que no arriba a resoldre els problemes del sector, segons els republicans. Serà concebut com un pla per provocar un canvi de consciència en la societat catalana, per tal que afavoreixi la percepció dels aliments que consumeix. El PENSAA vol vincular el concepte d'agricultura amb el d'alimentació, que fins ara anaven destriats l'un de l'altre, ha assegurat Rovira. Aquest pla, ha remarcat la candidata republicana, "serà d'especial interès per la comarca d'Osona, amb gran pes de la producció agrícola, ramadera i alimentària".
Per altra banda, Rovira ha dit que "en el camp de la pagesia necessitem també la consecució de la República Catalana, necessitem tenir un país lliure i poder defensar la pagesia catalana de tu a tu a Europa". Ha explicat que el model agrari català es diferencia molt de l'espanyol, i que en temes com la Política Agrària Comuna Europea cal que la pagesia catalana tingui també veu pròpia. També ha apuntat el dèficit que pateix la pagesia catalana, que produeix el 19% del conjunt de l'Estat espanyol i en canvi rep el 6% de les ajudes provinents de la Unió Europea.