ERC-RCat-CatSí insisteix en l’espoli fiscal d’Espanya

La coalició presenta les seves propostes econòmiques, en un acte conjunt amb el Cercle Català de Negocis.

Publicat el 12 de novembre de 2011 a les 23:23
El Gremi d’Instal•ladors d’Osona va acollir el passat dijous la conferència debat “Les raons econòmiques per l’estat Propi”. L’acte ha estat organitzat per la Secretaria de Formació d’Esquerra Vic en col•laboració amb el Cercle Català de Negocis (CCN). En aquesta xerrada col•loqui Jordi Bertran, candidat osonenc al Congrés i secretari de formació d’ERC Vic, va presentar les propostes econòmiques de la coalició ERC-RCat-Catalunya Sí. A continuació,  Jordi Bages-Querol, secretari d’organització del CCN va exposar les limitacions que l’espoli fiscal comporta per al desenvolupament econòmicosocial i empresarial per Catalunya.

Bertran va destacar que “hem de treballar per la justícia social i equitat fiscal, amb l’increment de la progressivitat de l’IRPF, la lluita contra l’evasió fiscal, eliminant el regim de la SICAV (Societat d’Inversió de Capital Variable), establir un impost sobre les grans fortunes i capital i implementar la taxa sobre les transaccions financeres”, entre altres.

Pel candidat osonenc, generar nova ocupació es una prioritat i per fomentar-la defensa les següents propostes: “Llibertat fiscal durant cin anys per autònoms, una taxa zero als nous emprenedors, deducció temporal de 3.000 euros per a la primera contractació indefinida abans de 31 de desembre de 2012 a les microempreses de menys de 10 treballadors i la bonificació el 100% de les quotes de totes les contingències de la seguretat social per nova contractació indefinida en empreses en un sol treball ocupat”. Aquestes són una de les moltes propostes de la coalició.

Per la seva banda, Bages-Querol va justificar que Catalunya “ha demostrat al llarg de la història que és capaç de superar totes les adversitats que se l’hi han posat per davant i sempre ha estat una país empresarial fort i potent”. Va afirmar que el teixit empresarial català “segueix sent un dels més competitius del món industrialitzat, com ho demostra l'alt nivell d'exportació arreu del món”. I pregunta retòricament a l’auditori quin seria aleshores el resultat si tinguéssim un Estat que dones suport al nostre sistema empresarial? “Simplement seríem encara més competitius, tindríem un futur més optimista i podríem viure amb una qualitat de vida molt superior com ho fan els països nòrdics, Irlanda o Holanda, entre d'altres”, contesta.

Per acabar, explica que el dèficit fiscal interregional “estructural” a l’Estat espanyol és de 16.434 milions d’euros. És a dir, un espoli del 8,6% sobre el PIB català. Aquestes dades segons Bages-Querol confirmen les xifres que dóna el CCN, ja que si es reconeix un dèficit estructural del 8,6%, “el real ha de ser d’un 10%, és a dir, 22.000 milions d’euros per any, 60 milions al dia”. Dades en mà conclou que és inviable econòmicament ja que Espanya arrossega Catalunya a la decadència i que l’única sortida és la creació d’un “estat propi”.

Altres propostes de la coalició ERC-Rcat-CatalunyaSí:

1.    Territorialització dels recursos de l’ICEX (Instituto Español de Comercio Exterior) a ACC1Ó (agència de suport a la competitivitat de l’empresa catalana)
2.    Potenciar una economia basada en el coneixement amb un traspàs de la gestió de les beques universitàries
3.    Traspassar íntegrament el pressupost en recerca militar del Ministeri de Defensa a recerca civil,
4.    Assumpció de plenes competències  en gestió de polítiques de R+D+I,
5.    Un marc català de relacions laborals,
6.    Salari mínim interprofessional digne,
7.    Fer front a les deslocalitzacions
8.    Polítiques d’ocupació realment actives