
Joan Coscubiela, a l'acte de Vic. Foto: ICV Osona
Coscubiela va destacar que “a Espanya el treball digne passa per aturar el procés de greu precarització de les condicions de treball. I per aconseguir-ho, una condició necessària és revertir les reformes laborals de Zapatero del 2010 i sobretot la del 2012, de PP i CiU.”
Esquerra Plural (IU, ICV-EUiA, CHA) vol contribuir al debat i a les solucions amb propostes pròpies per demostrar que sí que hi ha alternatives. Per a això han presentat al Congrés dels Diputats una Proposició no de llei que proposa 50 línies d’actuació. “Amb aquesta iniciativa no de llei pretenem que els debats laborals i socials no quedin sepultats al Congrés i la societat per l’immens soroll de fons que provoca un concepte de la política, centrat en discutir de les coses dels polítics i no les de la ciutadania. També volem posar de manifest que sí que hi ha alternatives i contribuir amb el nostre gra de sorra a construir-les”, va dir Coscubiela.
El diputat ecosocialista va destacar que “la proposta pretén recuperar drets usurpats aprofitant la crisi econòmica. Entre ells, els drets de negociació col·lectiva, per recuperar la força vinculant, la capacitat d’obligar dels convenis col·lectius, perquè sense l’eina de la negociació col·lectiva és impossible construir drets en un model productiu profundament diversificat”. Alhora, el diputat d’ICV-EUiA va afegir que “no només es tracta de recuperar drets, també es tracta de generar-ne de nous. Proposem regular en l’àmbit laboral la responsabilitat dels grups d’empresa, com ja es fa en l’àmbit fiscal i mercantil, per garantir que les responsabilitats es poden exigir als qui en últim extrem prenen les decisions i n’obtenen els beneficis”.
L’acte, presentat per la sindicalista Mònica Vázquez, va comptar amb la presència dels membres de “Cocacola en lucha” Juan Gil i Raúl Sánchez, que van exposar els 11 mesos de vaga indefinida a la planta de Fuenlabrada de Coca-cola. Els sindicalistes madrilenys van explicar com, segons ells, s’ha vulnerat reiteradament el dret de vaga dels treballadors per part de l’empresa. Gil va denunciar “l’engany, l'abús de situació de necessitat i l'aprofitament de posició dominant exercit pels responsables de Coca-Cola".
Els representants de Coca-cola van recordar que encara están pendents de “l'execució de la sentència de l'Audiència Nacional, que va declarar nul l'acomiadament col·lectiu executat a Coca-Cola, que per tant hauria de readmetre els treballadors acomiadats i pagar-los els salaris deixats de percebre”. I vam concloure reiterant la defensa de “la unitat d’acció dels treballadors i la defensa dels drets socials que ens han pres”.