Una representació de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), encapçalada pel seu president Salvador Esteve i pel secretari general, l’osonenc Josep M. Matas, ha participat al Congrés Euro-Sirià de Ciutats.
L'objectiu principal de la trobada va ser el d’intercanviar experiències referents al desenvolupament local sostenible i establir lligams de col•laboració entre el món local sirià i les ciutats de diferents regions de la Unió Europea. A més de Salvador Esteve i Josep M. Matas, la comitiva catalana va comptar amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; i de l’alcalde de Móra la Nova i president de la Fundació Aula d’Alts Estudis d’Electes, Joan Manuel Sabanza.
A l’acte, hi van intervenir destacats membres del Govern sirià, com el primer ministre, Nagi Al Ottri; el ministre d’Administracions Locals, Tamer Al Hajjeh; el ministre de Cultura, Riad Naasan Agha; el ministre d’Informació, Mouhsein Bilal; i el governador de Damasc, Beshar Al-Sabban. Per la banda europea, hi va destacar la participació de l’ambaixador de la Comissió Europea, Vassilis Bontosoglou; l’alcalde de la ciutat anglesa de York, Brian Watson; i el president de l’Associació Sueca d’Autoritats Locals, Anders Knape.
A més, la delegació catalana es va reunir amb el ministre d’Administracions Locals, Tamer Al Hajjeh, i també amb el de Cultura i el d’Informació, per tal d’iniciar un assessorament per part de l’ACM i una programació d’activitats conjuntes entre l’Estat i l’ACM en temes de descentralització, planificació regional, finances locals, estrategies de desenvolupament local, parteneriat públic privat, planificació urbanística, agermanaments, igualtat d’oportunitats i d’altres, per tal de col•laborar en la implementació d’una agenda de modernització en l’administració local siriana.
Els representants catalans també van aprofitar l’ocasió per mantenir una reunió amb el director del Programa de Modernització de l’Administració Municipal de Síria (MAM), Erfan Ali. El programa MAM, coordinat per l’urbanista Peter Ross, pretén millorar la qualitat de vida dels ciutadans dels centres urbans del país a través de l’optimització dels serveis de l’Administració local del país. A més, el pla també té com a objectiu modernitzar la legislació vigent, gestionar de manera eficaç l’actual creixement urbà i incrementar el poder d’atracció pels inversors de l’àmbit local.
Estructura administrativa a Síria
En l’actualitat, l’Administració local siriana està estructurada en quatre nivells diferenciats, establerts per la Llei de Municipis que data del 1956: les ciutats de més de 20.000 habitants, les ciutats de més de 10.000 i fins a 20.000 habitants, els pobles d’entre 500 i 10.000 habitants. i les vil•les rurals. Totes aquestes unitats depenen dels governadors centrals els quals, al seu torn, es troben sota la direcció del Ministeri d’Administracions locals, pertanyent al Govern Central.