
L’ANC (Assemblea Nacional Catalana) de Vic, tal com ja va anunciar Osona.com , vol repetir l’exitosa experiència de l’any passat, l’11 d’octubre, quan es va encendre una estelada de 8.000 espelmes a la plaça Major de Vic , de suport a la independència. En aquesta ocasió, però, amb un contingut diferent. La proposta s’ha presentat aquesta tarda, a la plaça Major de Vic, en un acte en el que hi ha assistit diversos representants dels col·lectius que participaran a la iniciativa.
La intenció de l’ANC Vic passa per “internacionalitzar” el debat sobiranista català, segons ha explicat el portaveu de l’entitat, Josep Planxart. Per això es crearà una nova composició gegantina amb espelmes: les blaves marcaran un mapa d’Europa, i les grogues i vermelles la part de Catalunya, amb una senyera. Al centre del mapa unes espelmes blanques escriuran la llegenda: “Catalonia the next state in Europe”. Per a la composició es necessitaran unes 7.000 espelmes.
Aquesta proposta serà possible si persones, entitats i col·lectius de l’àmbit associatiu col·laboren en l’adquisició de butlletes numerades al preu simbòlic d’1 euro. Des de fa dues setmanes, aquestes participacions es poden adquirir a la parada que cada dissabte estén l’ANC al mercat de Vic, així com en nombrosos establiments comercials de la capital d’Osona.
L'encesa s'inclourà en els actes de la Comissió Osona2014, de la que també hi forma part l'ANC i que serveix per commemorar el tricentenari del 1714 a la comarca d’Osona. "Es tracta d'una mirada al passat, d'on venim; al present, 2014; i al futur, la independència", ha explicat Jordi Ortiz, portaveu de la comissió.
Cançons patriòtiques i històriques
A les 10 del matí, es tancarà la plaça i s’iniciaran els preparatius, que culminaran amb l’encesa. L’acte s’allargarà durant unes hores i comptarà amb diverses actuacions.
Per començar, i com a complement destacat, a les 6 de la tarda, un grup d’immigrants llegirà un manifest en les seves llengües adreçat als seus compatriotes (amics, familiars, governs dels seus països...) per tal que donin suport al dret a decidir que reclamen els catalans. “La història es repeteix. Si als anys 60 els immigrants de l’Estat espanyol que van arribar a Catalunya es van fer seva la lluita antifranquista i en defensa del català, ara els nouvinguts d’arreu del món prenen el testimoni i demanen el dret a decidir. El futur és de tots plegats”, ha argumentat Dolors Solà, del Centre de Normalització Lingüística d’Osona.
A les 8 del vespre començaran les intervencions musicals: primer, La Nova Euterpe, dirigida per Jaume Ayats, que interpretarà la versió musicada de La Deplorable Història dels Catalans, un espectacle que van treure fa set anys, aquí en format reduït. El cor polifònic d’homes, format per Sebastià Bardolet, Xavier Solà, Jaume Ayats i Manel Marsó, cantarà cançons històriques i tradicionals, “en clau desenfadada i amb un cert to humorístic”, segons ha apuntat Sebastià Bardolet.
Seguidament, l’Orfeó Vigatà, la Coral Canigó, la Coral Brusquina, la Coral de Gurb, la Coral Regina, la Serpencanta de Manlleu i la Coral Cervià de Torelló oferiran un ampli repertori de cançons patriòtiques, entre les quals destaquen L’Emigrant, El Cant de la Senyera, Els Segadors i Senyor Sant Jordi, amb lletra de Salvador Espriu. “El cant sempre ha unit els pobles”, ha dit Pere Sallares, en representació de les corals.
El moment culminant serà a les deu de la nit. quan, coincidint amb l’encesa de les darreres espelmes, les set corals, acompanyades pels alumnes de la banda de l’Escola de Música de Vic, interpretaran el Cant de Joia de Beethoven. El final de festa estarà amenitzat pel grup Ubrique’s Band, que repetiran dalt de l’escenari com ja van fer l’any passat amb motiu de l’encesa de l’estelada.
