“Vic és la peça principal en el procés d’independència”. Així ha marcat la creu en el mapa el jurista Alfons López Tena a mès d'un centenar de persones que s’han aplegat aquest dimecres al vespre a la Central de Vic per constituir la plataforma Vic Decideix. Una entitat que ha de servir per coordinar forces que portin a la “victòria” en una consulta sobiranista a la capital d’Osona.
Una victòria a Vic, per López Tena, serviria per posar la independència de Catalunya a l’agenda de la Unió Europea, justament durant el semestre de la presidència europea de Zapatero. “És la vostra responsabilitat”, ha arengat el responsable tècnic del protocol de les consultes, alertant que Espanya “no perdrà un segon pols i ara intenten rebentar el procés des de dins”.
De moment, l’estructura ha començat a muntar les peces. Lluís Casellas, president dels Sagals d’Osona, ha estat nomenat coordinador de l’equip de treball embrionari de la plataforma, i Jeroni Vinyet, president de La Marxa dels Vigatans, portaveu “en funcions”, fins a trobar un substitut en les properes setmanes, ja que Vinyet és portaveu d’Osona Decideix, la xarxa que ofereix suport als municipis de la comarca en l’organització de les consultes.
Després d’una breu explicació de com hauria de ser el funcionament intern de l’organització, ha estat el torn del jurista Alfons López Tena, responsable tècnic del protocol de les consultes i membre de la comissió d'enllaç creada entre els alcaldes de Decidim.cat i diverses plataformes sobiranistes.
“Vic i Osona seran la fita de la independència de Catalunya”
Així de clar ho ha deixat López Tena per il•lustrar la importància de Vic i d’Osona en el procediment d’independència de Catalunya perquè en aquests moments “són les úniques zones del país on hi ha la preparació suficient com per poder afrontar un procés de consultes” que considera molt complicat.
El reconegut jurista ha advertit que “Espanya no perdrà un segon pols”, en referència a l’èxit de la consulta d’Arenys de Munt, i per vèncer la força de l’Estat “caldrà voluntat, disciplina i execució”. “Haurem de ser càndids com coloms i astuts com serps”, ha reblat, recordant l'Evageli.
A més, ha avisat l’auditori que “la consulta no pot ser una costellada: és un cartutx que només es pot disparar una vegada, és la vostra responsabilitat”. “Primer, debatre i decidir, i un cop comptat i debatut, disciplina i execució”, ha recomanat López Tena als constituents de Vic Decideix. “Que com Arenys, ningú discuteixi la fiabilitat de la consulta”, ha defensat.
La crisi en el moviment de les consultes, una operació encoberta de l’Estat
El jurista Alfons López Tena creu que la crisi que ha esclatat en el moviment de les consultes per la independència és deguda a la infiltració dels organismes estatals espanyols i a les traïcions "en alguns casos inconscients i en d'altres conscients" perpetrades per alguns dels components.
"Les intervencions per part de l'Estat han fet esclatar el moviment des de dintre", ha assegurat. “No només comptem amb l’hostilitat del govern espanyol, del català i dels partits espanyols, sinó també dels nostres” ha alertat.
Objectiu únic : la victòria
López Tena ha articulat una explicació basada un objectiu: assolir la victòria. "No tingueu cap mena de recança en fer tot el que sigui necessari per a la victòria, Per aconseguir la victòria, tot. I el que vagi contra la victòria, res", ha sentenciat en to molt solemne.
Per aconseguir-ho, el responsable de protocol de les consultes ha concretat dues fites. En primer terme, aconseguir la màxima participació. En segon lloc, que el “sí” guanyi per més d’un 55%. Un percentatge que podria convertir la consulta en vinculant, a ulls de la Unió Europea. “ No importa el resultat, importa la participació” ha insistit.
Unes xifres on només s’hi arribarà amb “les forces pròpies”, i amb una organització voluntària, però disciplinada, ja que no es podrà comptar amb suport d’organitzacions nacionals a causa de les crisis que han esclatat els darrers dies provocades, a parer de López Tena, per l’Estat espanyol.
Una assemblea heterogènia
Entre el centenar d’assistents s’ha pogut veure i escoltar Enric Castellnou, ex-diputat al Parlament de Catalunya, expresident del Consell Comarcal i ex-regidor a l’Ajuntament de Vic per CiU; l'escriptor Lluís Solà i Sala; el president de la Fundació Trueta, Carles Furriols; els regidors de la CUP Laia Jurado i Quim Soler; els regidors d’ERC, Gràcia Ferrer i Joan López; el president de la secció local de CiU, David Sala; Marta Rovira, secretària nacional de política internacional d'ERC; Marçal Orri, coordinador d’Osona Decideix; l’autor teatral Josep Maria Diéguez; l’ex-regidor republicà Quim Puntí; el coordinador a Osona de Reagrupament, Jordi Sans; o l’exregidor socialista, Joan Ballana.
En el torn obert de paraules una de les més aplaudides ha estat la de Lluís Solà i Sala, que ha tancat la seva breu però intensa intervenció amb tot una declaració d’intencions: “Som un país de seny, i les coses es fan amb seny. Però les coses només es fan fent-les”.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=alSR5kVDqCg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eZh4aOQpPx4[/youtube]
Intervenció d'Enric Castellnou
La presència d'Enric Castellnou i d'altres membres molt destacats de Convergència (David Sala, Joan Naudó, Joan Vergés, etc.) s'interpreta com una actitud favorable d'aquest partit, que podria ser determinant per arrossegar a la participació un important sector de la ciutat de Vic.
Castellnou va fer una intervenció posant de manifest la necessitat d'arribar a les 400 entitats que hi ha a Vic, per tal d'informar-los i reforçar el moviment perquè puguin resistir quan comencin les pressions en contra de la consulta (veure vídeo)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AVIZ4qnutiY[/youtube]
- Veure notícia i vídeo sobre l'acte a Nació Digital.