
Un total de 655 persones s’han autoinculpat de ser antifeixistes en solidaritat amb els tres joves multats amb 1.500 euros, per participar en una protesta contra la celebració de la diada de PxC a Vic. El procés d'autoinculpació s'ha fet a través de 277 signatures físiques i 378 via Internet, per la plataforma change.org.
Aquest matí alguns dels afectats han intentat registrar les signatures a les oficines dels Mossos d’Esquadra de Vic, els quals les han rebutjat i han recomanat dirigir-se a qualsevol altre oficina de la Generalitat que disposi de registre administratiu. A l'acte hi han assistit diversos membres de la CUP, com Quim Soler i el regidor Nil Puigivila, i d'ICV, com Arnau Martí, president de la secció comarcal del partit.
Els fets es remunten al 22 d’abril, quan Unitat contra el Feixisme i el Racisme d’Osona (UCFR Osona) va convocar una concentració contra el racisme a la rambla del Passeig de Vic. Al mateix temps, PxC celebrava la seva festa nacional a la Bassa dels Hermanos, també a la capital osonenca. Segons els organitzadors d’UCFR, la protesta va ser totalment pacífica fins que a última hora alguns dels assistents es van traslladar on hi havia la festa de PxC. Allà, una unitat antiavalots dels Mossos d'Esquadra els va impedir el pas. Uns i altres es van intercanviat retrets i alguns insults, sense que la tensió anés més enllà. Segons una de les persones multades, Núria Serra, els mossos no van intervenir ni efectuar cap identificació.
Uns mesos més tard, els tres joves van rebre la sanció, a pagar de manera conjunta. Llavors, UCFR va iniciar una campanya d’autoinculpacions en suport als tres activistes antifeixistes.

Des d'UCFR denuncien l’existència de suposades identificacions il·legals per part dels mossos, els qui han respost que les identificacions són extretes d’historials anteriors o d’indicis, tal i com ha declarat Núria Serra a la sortida de la comissaria. Serra basa aquestes declaracions sota el fet de que en un principi fossin quatre els denunciats i finalment es van reduir a tres, ja que un d’ells va demostrar que aquell dia ni tan sols estava a la ciutat de Vic.
A l’entrega de signatures també hi han assistit altres membres d’UCFR, com Steve Cedar, que ha realitzat unes contundents declaracions: "Si no lluitem contra els feixistes, estem perdent el temps. És surrealista estar ara en aquesta situació, quan fa vint anys tothom era antifeixista, avui està malament vist".
A banda de l’entrega de signatures, l’associació va engegar una campanya el passat mes de gener amb dos objectius; fer difusió i recaptar diners per les despeses de les multes. Per aquest motiu s’ha organitzat una calçotada popular aquest proper dissabte 6 d’abril, a la Bassa dels Hermanos. L'Ajuntament, però, ha recomanat que es canvia la ubicació, al·legant la proximitat amb el domicili de Josep Anglada, líder de PxC, segons ha publicat UCFR Osona al seu Twitter. La celebració es farà finalment a la plaça Gaudí, a les 2 de la tarda.
Antoni Iborra, advocat i membre de la CUP (foto, a la dreta, a la comissaria), ha denunciat el tracte rebut per l’Ajuntament de Vic. "No actua a favor dels valors democràtics, ho fa en contra de les persones que defensen l’antifeixisme", ha declarat. Iborra també ha mencionat el cap de la Guàrdia Urbana de Vic, Antoni Jurjo, a qui acusa de fer informes parcials.
Els integrants del moviment hauran d’elaborar ara una estratègia alternativa per poder registrar les 277 signatures físiques, ja que les 378 restants, signades virtualment principalment des de Catalunya, i algunes des de l’estranger, ja les ha rebut el conseller d’Interior, Ramón Espadaler, al seu correu personal, tal i com a afirmat Steve Cedar.
Nota de premsa d'UCFR sobre el canvi d'ubicació de la calçotada popular
