Miquel Franch i Sergi Vilamala rendeixen plebeisme a la «Cort econòmica espanyola»

Formen part d'una comitiva de quaranta alcaldes que han anat a "vendre" polígons catalans a Espanya.

Publicat el 22 de maig de 2010 a les 17:04
Trobada dels alcaldes amb representants dels sectors econòmics de Madrid.Srgi Vilamala a la segona filera a l'esquerra del lector.

No van anar a París, ni Marsella, ni Washington, ni a Milà, ni a Singapur. L'entelèquia mundana de la hispanocentralitat del "Madrid Villa y Corte" encara marca l'ADN de molts alcaldes catalans, entre ells l'alcalde de Torelló, Miquel Franch, i el de Les Masies de Voltregà, Sergi Vilamala.

La darrera mostra fou aquest divendres, quan tots dos van formar part d'una comitiva d'una quarantena d'alcaldes catalans que van presentar a Madrid el seu projecte conjunt de promoció de sòl industrial.

Es tracta de més de 50 milions de metres quadrats de sòl industrial que tenen a la seva disposició més de 900 kilòmetres d'autopistes, una completa xarxa de carreteres i ferrocarrils, sis ports estratègics del mediterrani i aeroports amb connexions estatals i internacionals. D'aquesta manera els alcaldes busquen atraure inversió industrial 'de qualitat' oferint 'confiança' a l'inversor espanyol, una posició geogràfica estratègia i unes 'importants' infraestructures. Franch i Vilamala van mirar d'utilitzar aquest canal per poder omplir el sòl industrial que han deixat molt polígons osonencs com veritables deserts industrials.

A més de Torelló i Les Masies de Voltregà, els municipis que s'han unit per promocionar plegats la indústria en temps de crisi són Barberà, Barcelona, Castellar del Vallès, Cerdanyola, Cornellà, Gavà, Llinars, Manresa, Masquefa, Mataró, Òdena, Olvan, Parets, Pineda, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Sant Cugat, Sant Quirze, Santa Margarida de Montbui, Santa Maria de Palautordera, Subirats, Terrassa, Ulldecona, Viladecans, Vilanova del Camí, Agramunt, Les Borges Blanques, Cervera, Lleida, Vilagrassa/Anglesola, Vilanova de la Barca, Ascó, Móra la Nova, Reus, Tarragona i Salt.

A l'acte també es van afegir representants de tots els sectors que pequen pel mateix defecte.  L'empresarial, amb les cambres de comerç; el sindical, amb UGT i CCOO; l'institucional , representat per Incasòl,  els alcaldes i els organitzadors, la Federació Catalana de Municipis.

A part de vendre valor estratègic de Catalunya per la seva situació geogràfica, els assistents van "vendre altres factors". Un dels més curiosos fou el del secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez: el sindicalista va destacar que Catalunya pot estar ben orgullosa de la seva “centenària cultura industrial, i això no ho poden aportar moltes comunitats autònomes”.