
Una vintena d'associacions antiracistes de Catalunya han donat el seu suport a la convocatòria d'una concentració d'abast nacional "contra l'ús electoralista de la immigració", el proper dissabte, 29 de maig, a les cinc de la tarda, a la plaça Major de Vic.
Els convocants, que van presentar aquesta iniciativa en roda de premsa ahir divendres, no han fet públiques les previsions sobre el nonbre d'assistents, però asseguren que l'objectiu "és tenir una participació destacada tenint en compte que és el primer acte d'aquestes característiques que es fa a Catalunya.".
Nàsser Auquiad, portaveu de la plataforma organitzadora, va afirmar que la manifestació ha de servir per demostrar que a Catalunya hi ha "més gent" en contra del racisme que no pas racista, un aspecte del qual "des de fora del país ens estan fent guanyar aquesta fama".
La manifestació pretén ser, segons els promotors, un 'toc d'atenció' davant l'ús 'electoralista' i 'irresponsable' de la immigració en els darrers esdeveniments com la polèmica sobre l'empadronament sorgida en municipis com Vic i Sant Andreu de Llavaneres (El Maresme), tal i com va explicar Nàsser Auquiad. Tot i que la manifestació es fa a Vic i inicialment va ser promoguda només per entitats d'Osona, la concentració tindrà un àmbit nacional.
El secretari general de Comissions Obreres d'Osona, Miquel Sánchez, va dir que l'adhesió del sindicat és el seu 'compromís' amb els treballadors 'sense cap distinció'. El dirigent sindical considera que el racisme i xenofòbia estan 'fent mal' no només en alguns ajuntaments, sinó també al món empresarial. Segons Sánchez, això provoca que un determinat discurs vagui 'calant'.
Iborra reclama als mitjans de comunicació que exerceixin el seu paper de "compromís amb les llibertats"
L'advocat i portaveu de 'Veus Diverses', Antoni Iborra, assenyala que la concentració neix amb la voluntat de contraposar-se davant de comportaments i discursos sorgits en els darrers mesos que actuen contra la "dignitat i els drets de les persones". Per Iborra, les situacions viscudes no són només atacs en contra de les minories sinó atacs a la 'sensibilitat democràtica'.
El lema de la convocatòria vol ser, segons l'advocat, un 'toc d'alerta' a institucions, partits polítics i mitjans de comunicació perquè no s'accentuïn els problemes de convivència. En el cas dels mitjans de comunicació, Iborra reclama que exerceixin el seu paper de 'compromís amb les llibertats'.