​Polèmica a Vic i Manlleu: la Junta Electoral de Zona ordena la retirada de símbols independentistes

La decisió respon a una denúncia d'un veí de la capital de Ter i d'Impulso Ciudadano a la capital d'Osona

Una estelada a la façana del consistori manlleuenc.
Una estelada a la façana del consistori manlleuenc. | Ajuntament de Manlleu
Osona.com
09 de juliol de 2023, 09:00
Actualitzat: 12 de juliol, 20:39h
La Junta Electoral de Zona de Vic ordena a l’Ajuntament de Manlleu la retirada llaços grocs i esteladesdels edificis municipals en un termini de 24 hores. D’aquesta manera, el consistori de la capital del Ter ja ha començat a treure aquests elements del mateix Ajuntament, el teatre o del campanar de la vila perquè, segons la denúncia d’un veí del municipi, no respecta el principi de neutralitat institucional dels espais públics.

A través d'un comunicat, l’Ajuntament explica que acata l’ordre electoral per no rebre les sancions administratives que se’n podrien derivar, i l’alcalde Arnau Rovira apunta que “tenim la voluntat de, passades les eleccions del 23 de juliol, penjar de nou les estelades i els elements retirats per ordre electoral”.

A les últimes hores ha començat, a les xarxes socials, una campanya per penjar estelades a finestres i balcons de Manlleu a la qual alguns partits polítics del municipi, com ERC o la CUP, hi han donat suport.
    

A Vic, un mural

La Junta Electoral de Zona també obliga a l'Ajuntament de Vic la retirada de símbols independentistes de l'espai públic. En aquest cas, la decisió s'ha fet visible en un mural situat a l'avinguda dels Països Catalans, a la passera del Sucre, on abans de ser tapat, s'hi podia llegir "Mai ens rendirem! Més de 4.000 represaliats per l'Estat espanyol. Demà pots ser tu".

La polèmica també està servida, doncs, a la capital d'Osona. Des del grup municipal de la CUP carreguen contra el consistori vigatà i l'alcalde Albert Castellsa través d'un comunicat on fan un repàs de la cronologia dels fets, iniciada el passat 4 de juliol arran de la denúncia d'Impulso Ciudadano davant la JEZ. Els cupaires expliquen que van fer saber a l'equip de govern que tenien preparat un recurs sobre el tema demanant a l'Ajuntament que esperessin a tapar el mural, presentat el 6 de juliol i "amb indicació expressa de fer-lo arribar a la Junta Electoral Provincial de Barcelona (JEP)".

El 8 de juliol el consistori tapa amb una lona el mural quan la JEZ "encara no havia donat resposta" al recurs. Dos dies després, l'òrgan es referma en la seva decisió i la fa saber al consistori, encara que també comunica que el recurs s'enviava a la JEP "perquè aquesta emeti la resolució definitiva". En aquest sentit, els cupaires reivindiquen que, mentre no hi hagi una resolució en ferm, l'Ajuntament "no està obligat a res".
 
Arxivat a