Roda de Ter viatja als camps de concentració nazis

Representants municipals i alumnes de l’IES Miquel Martí i Pol visiten Gusen, KZ Ebensee i Mauthausen. Aquest diumenge s’inaugura una exposició d’homenatge als deportats rodencs.

Publicat el 13 de maig de 2009 a les 14:50



La comitiva de Roda de Ter, que va viatjar aquest cap de setmana a Àustria per assistir als actes l’homenatge que organitza anualment l’Amical de Mauthausen als deportats republicans espanyols que varen ser empresonats en els camps d’extermini nazis, va arribar a casa el diumenge al vespre. El viatge, les visites i els actes d’homenatge es van anar realitzant segons el programa previst i la valoració per totes les parts ha estat “molt positiva”.

La comitiva estava formada per alumnes i professors de l’Institut d’Ensenyament Secundari de Roda de Ter, a més de l’alcalde, Antoni Llach, i la tècnica de cultura, Maria Ocaña.

“Ha estat un viatge intens”. Amb aquestes paraules valorava l’experiència la directora de l’IES Miquel Martí i Pol, Judit Juvanteny, que va acompanyar als cinc alumnes de 4t d’ESO,  juntament amb la professora d’història, Maria Bruch. Els alumnes són: Queralt Aymerich, Ester Cantos, Carla Mayans, de Roda de Ter, i Júlia Fabregó i Dídac Carbassa, de l’Esquirol.

“Els alumnes s’han implicat molt en totes les visites que hem realitzat i han après molt”, explica Juvanteny i afegeix que durant el cap de setmana s’han visitat tres camps de concentració (Gusen, KZ Ebensee i Mauthausen) i per poder-ho fer amb el temps previst s’ha hagut de seguir un horari molt pautat.

Però la comitiva de Roda, que va ser convidada als actes a través de l’Associació Amical de Mauthausen, no ha estat només espectadora dels actes d’homenatge sinó que hi ha participat activament. Per exemple, els alumnes van fer diverses lectures de textos d’autors com Miquel Serra Grabulosa (rodenc que va ingressar a Mauthausen el 19 de desembre de 1941 i fou alliberat el 5 de maig de 1945 al mateix camp), Pablo Neruda, M. Àngels Anglada i Miquel Martí i Pol, i també van fer entrega de 3 quadres elaborats per alumnes de 4t d’ESO de l’assignatura optativa de dibuix. Aquests quadres es van entregar als tres camps de concentració  que es van visitar.

La comitiva, que va anar en tot moment acompanyada per deportats republicans espanyols, també van assistir a diverses xerrades impartides pels mateixos deportats. Per la seva part, l’alcalde de Roda de Ter va llegir un discurs al camp de Mauthausen davant el monument als deportats espanyols i ho va fer el diumenge, 10 de maig, diada en què es va commemorar el 64è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen.

Des de l’Ajuntament de Roda de Ter,  l’experiència també ha estat valorada de “molt positiva” i recorda que és una manera de fer un homenatge als rodencs deportats als camps d’extermini nazi. L’any passat es va col•locar a Gusen, el camp annex a Mauthausen, una placa  d’homenatge als 10 rodencs de naixement i d’adopció i un masienc que foren deportats als camp de concentració nazis.

ACTES EN HOMENATGE ALS DEPORTATS RODENCS A MAUTHAUSEN

Roda de Ter ha organitzat diversos actes en homenatge als deportats rodencs a Mauthausen:

Diumenge, 17 de maig de 2009
Inauguració de l’exposició MAUTHAUSEN. L’UNIVERS DE L’HORROR, a les 12 del migdia a l’Aula de Cultura de la Caixa de Manlleu. Produïda per Amical de Mauthausen i Museu d´Història de Catalunya. Presentació a càrrec de Rosa Toran, presidenta d’Amical de Mauthausen, i d’Antoni Llach, alcalde de Roda de Ter.