Concretament, les caixes niu s'han instal·lat en dues torres (una de mitja tensió i una altra de baixa) a l'entorn de l'ermita de Santa Maria de Vilanova i tres més a instal·lacions properes. El gaig blau (Coracias garrulus) s'alimenta d’insectes i de petits rèptils i acostuma a fer el niu en forats en arbres, murs i parets de cases velles.
Fins al moment, aquest ocell nidifica a l'Alt Empordà i a la Plana de Lleida. Només es coneix una localitat de cria ocasional en tota la província de Barcelona. De fet, aquesta iniciativa se suma a la que Endesa ja duu a terme des de fa anys al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (PNAE), dins la campanya de conservació i reproducció de l'espècie. Gràcies a projectes com aquest, que van començar a desenvolupar-se el 1984, el gaig blau ha millorat el seu nivell de conservació a nivell europeu en els últims anys.

Un gaig blau. Foto: Endesa.
Amb aquesta acció, Endesa vol compensar l'impacte que provoquen les instal·lacions elèctriques tot col·laborant en projectes com aquest que busquen contribuir al desenvolupament d’espècies d'interès així com la biodiversitat.