CiU aprova les ordenances fiscals a Torelló amb el suport pactat d’ERC

ACTUALITZAT AMB NOTES DE PREMSA D'ERC, PSC I ICV El consistori s’adhereix a l’associació Municipis per la Independència.

Publicat el 02 de novembre de 2011 a les 18:35
CiU va poder tirar endavant la modificació dels impostos i les taxes municipals, que va portar al ple del passat dilluns. L’equip de govern, tot i estar en minoria, va comptar amb el suport parcial de tots els partits: ERC va votar a favor de totes les modificacions, que ja s’havien pactat prèviament, en una clara picada d’ullet per una possible aliança de governabilitat; PxC també hi va votar a favor; el PSC va votar en contra només de l’IBI; i ICV es va oposar a les principals ordenances (IBI, residus i aigua). La majoria de taxes es mantenen o el seu increment no supera la pujada de l’IPC.

Tots els grups, excepte PxC, van aprovar la moció presentada per ERC-JpT i CiU perquè l'Ajuntament de Torelló ingressés a l'associació de Municipis per la Independència. El suport de CiU i PSC a una iniciativa de caire independentista representa un viratge en la línia que fins ara havien mantingut aquests dos grups a Torelló fins l'anterior legislatura.

En aquest ple, la regidora d’ERC-JpT Berta Faro va presentar la seva renúncia com a regidora per una incompatibilitat (el seu marit és el responsable de l’empresa que té la concessió dels serveis funeraris). La substituirà Xevi Lozano, que anava el número 4 de la llista d’Esquerra-JpT.

Totes les notícies publicades de l’associació Municipis per la independència




-------------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE TORELLÓ

Torelló aprova unes ordenances per reduir al màxim la pressió fiscal sobre la ciutadania


El ple de l’Ajuntament de Torelló, reunit dilluns passat, va donar llum verda a les ordenances fiscals per al 2012. La proposta de l’equip de govern va rebre els vots favorables, en tots els apartats, d’ERC i de PxC, mentre que el PSC va discrepar només en l’IBI. El grup municipal d’ICV-EUiA-E va votar en contra de la taxa de subministrament d’aigua, de la de recollida de deixalles, de l’Impost de Béns Immobles i de les piscines.

La proposta de l’equip de govern de l’Ajuntament de Torelló en relació a les ordenances fiscals per al 2012 es basa, essencialment, en la voluntat de reduir en la mesura del possible, la pressió fiscal sobre els ciutadans i ciutadanes del municipi. Per això, bona part dels impostos i taxes es congelen, alguns es rebaixen i els que experimenten algun increment (com el lloguer de la Carpa o l’accés a les piscines) ho fan en base a l’IPC (3,2 interanual referenciat al mes de setembre).

D’aquests criteris generals se n’escapa l’Impost de Béns Immobles (IBI). Segons la previsió de la regidoria d’Hisenda, si s’hagués mantingut la línia d’increment d’aquest any, de cara al 2012 Torelló hauria recaptat 4,4 milions d’euros aproximadament en concepte d’IBI; en canvi, s’ha previst fixar el màxim de recaptació en 4,1 milions. Es calcula que un 78% dels rebuts decreixeran, es mantindran o creixeran per sota dels 40 euros. En el cas de les plusvàlues, experimenten una rebaixa del 5%, i la quota final que s’aplica a la base és del 17,1%.

A més a més, cal tenir en compte que ha tirat endavant la sol•licitud de revisió del cadastre (Torelló és pionera perquè és l’única població catalana que ho ha demanat) i que, si tot segueix el seu curs, es podria iniciar l’any vinent i podria donar resultats a partir del 2013. La revisió adequaria els valors cadastrals al valor real dels habitatges –per tant, previsiblement, baixaria. Això compensarà, en el futur, els elevats índexs que té Torelló amb respecte a l’IBI i les plusvàlues.

Pel que fa a la taxa de recollida de deixalles, s’aplica una rebaixa general (-1,74%) en tots els conceptes, ja que s’ha intentat ajustar al màxim el preu per disminuir la pressió sobre els bars i establiments comercials i també sobre les famílies. Com a particularitat, al mercat del dimecres, a les parades de venda d’aliments per dia se’ls aplica una rebaixa del 35,71% i a les parades de productes no alimentaris la rebaixa és del 41,69%.

Finalment, pel que fa a l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, s’augmenta la bonificació, que passa a ser del 30% al 50% per als vehicles que aposten per l’eficiència energètica. En aquest sentit, també cal destacar que el llistat de vehicles susceptibles d’acollir-se a aquesta bonificació, ha augmentat.

Al llarg del procés d’elaboració de les ordenances fiscals, l’equip de govern ha mantingut contactes amb els grups municipals per tal de, en paraules del regidor d’Hisenda, Albert Portús, “avançar en la recerca del consens”. La intenció és afluixar el màxim possible la pressió fiscal sobre els contribuents, tenint present que “els ingressos són els que són, i alhora, no podem deixar de prestar serveis ni podem tocar la despesa ordinària”.


Torelló s’adhereix a l’associació de municipis per a la independència

Amb el suport dels grups municipals de CiU, PSC, ERC-JpT i ICV-EUiA, el ple de l’Ajuntament va acordar adherir-se al projecte de l’Associació de municipis per a la independència de Catalunya. PxC hi va votar en contra. La proposta va arribar al ple en forma d’una moció presentada per ERC-JpT i CiU.

En el text de la moció es fa referència explícita al dret a l’autodeterminació, recollit a la carta de les Nacions Unides com un principi fonamental dels drets humans.

En base a aquest acord, Torelló dóna suport a les actuacions per constituir una associació d’ens locals amb l’objecte de defensar l’assoliment dels drets nacionals que corresponen a Catalunya i promoure l’exercici del dret a decidir. I, al mateix temps, l’Ajuntament expressar la seva voluntat de concórrer a l’assemblea que elabori els estatuts que han de regir el funcionament de l’Associació. Finalment, es va designar l’alcalde com a representant de la corporació en aquesta futura associació.


-----------------------
Nota de premsa
PSC TORELLÓ


El passat dilluns, en el ple de l’Ajuntament es va presentar a l’aprovació les ordenances fiscals pel 2012. Com se sap a les ordenances aprovades s’aproven tant les taxes com els impostos.

Pel què fa a les taxes, l’equip de CiU va presentar un increment de les taxes basades en el cost de les mateixes (és llei) i per tant va resultar-ne un increment de l’IPC per a la majoria. Si que s’ha aconseguit en la taxa de recollida de deixalles poder fer una rebaixa, gràcies a que els ciutadans de Torelló estan realitzant un esforç important a l’hora de reciclar els residus, i això es nota en els costos.

D’altre banda, on l’ajuntament realment pot incidir, és en els impostos (IBI i Circulació). L’impost de circulació es va deixar tal i com estava (legalment no es pot apujar més) i la proposta sobre l’IBI va ser d’un increment global del 8,7%.
El regidor Pere Galobardes va explicar un munt de raons per les quals no era necessari aquest increment de tres vegades per sobre de l’IPC, i que de les explicacions donades per l’equip de govern no ens van convèncer d’aquesta necessitat. El resum de les raons donades les adjuntem seguidament:

1)      Situació econòmica 2012 a Torelló.- Perspectives d’estancament o recessió. Reducció de la renda familiar disponible i no reactivació del mercat de treball.

2)      Increments substancials els darrers anys, per aconseguir que l’IBI sigui just: Que tothom pagui pel què té. L’any passat ja es va demanar un darrer esforç.

3)      Situació de retallades generals de totes les administracions en els seus serveis. No hem de buscar la solució a això apujant l’IBI als nostres ciutadans. Els torellonencs no han de pagar les retallades de la Generalitat ni la devolució dels ingressos rebuts de més de la participació en els tributs de l’Estat.

4)      Bona situació econòmica de l’ajuntament que permet prendre diferents tipus de mesures. Acabem d’aprovar un superàvit de 1,2 Milions en el pressupsot del 2010!!!

5)      No sabem trobar cap raó sense altra alternativa als arguments esgrimits, que justifiquin la necessita d’aquest augment de 300.000 €

6)      La major part d’administracions locals o congelen o apugen per sota de l’IPC l’IBI. Essent la seva situació financera igual o pitjor a la nostra.

7)      Desconeixem si l’equip de govern té en estudi un pla d’estalvi per disminuir la despesa corrent de l’Ajuntament. Aquesta és la millor mesura per fer front a la crisi en l’àmbit municipal.

8)      Aquest pla d’estalvi ha de permetre fer front a les inversions que Torelló necessita per tirar endavant entre d’altres el Pla de Barris. No la puja de l’IBI.

9)      Previsió de rebaixa dels costos financers per a les facilitats creditícies municipals.

Però no ens vam quedar en la crítica i vam fer propostes per evitar que els ciutadans haguessin de veure incrementada la pressió fiscal.

a)      Ser més valents: fer un pla d’estalvi entre tots els grups que analitzi i prioritzi quins serveis de l’ajuntament són susceptibles de ser redefinits, buscant un estalvi real en el proper pressupost.

b)      Contenció en els ingressos reflectit en una puja de l’IBI que s’acosti a la major part de les famílies de l’IPC. Abaixant el tipus més progressivament del què s’ha pogut fer fins ara.

c)       Reiterar la urgència de la revisió cadastral que en nou marc de valors donarà l’oxigen suficient a l’ajuntament a l’hora d’aplicar el tipus que correspongui a l’ajuntament.

d)      Saber treballar i prioritzar en el què és realment important i poder prescindir del què és superflu. Adequar l’ajuntament a la realitat canviant del mon que ens envolta i a les seves reals possibilitats.

e)      Ho proposem en sentit de responsabilitat i el grup de CiU ho sap perquè així ho saben de les converses que hem tingut. També ens vam oferir per proposar mesures d’estalvi eficaces. Entenem que és el què demanen la gran majoria de Torellonencs.

f)       Igual que no ens va tremolar la mà a l’hora de prendre decisions en època de bonança, no es tremolarà, ara des de la posició en què estem, a proposar i recolzar mesures d’estalvi.

Per últim, i no menys important, dir que en el programa electoral amb el que ens vam presentar a les eleccions municipals prometíem no apujar els impostos per sobre de l’IPC. El grup municipal del PSC-PM de Torelló intentarà, ara des de l’oposició treballar per no decebre a les més de 1200 persones que ens van fer suport a nosaltres, però també a un programa que els vam explicar.
 

Propostes per a la millora dels serveis i equipaments al barri de Montserrat 

Aquesta raó, la de intentar acomplir amb lo promès, va ser el que ens va portar a presentar dues propostes que van ser rebutjades.

La primera, reclamava que degut a la manca d’una entitat que utilitzi el camp de Futbol del Barri de Montserrat, aquest equipament s’està deteriorant ràpidament. La passada legislatura hi vam invertit força diners en adecentar-la: nous vestidors, Il•luminació, tancaments,... I és una pena que es vagi deteriorant. Per tant, la proposta, anava en el sentit d’estudiar la transformació del camp de futbol en una sala de barri, on poder-hi fer diversos esports per a totes les edats. També demanàvem que es creés una partida del pressupost 2012 per poder realitzar una primera adequació.

La segona proposta, que també portàvem en el programa electoral, era l’últim intent que l’ajuntament de Torelló liderés, davant de la Generalitat, la necessitat que el consultori del barri no es tanqués. CiU, ERC i ICV, van votar-hi en contra elegant (entre altres) que no hi ha res a fer. Creiem que és un error. Sempre hi ha alguna cosa a fer.


----------------
NOTA DE PREMSA
ICV TORELLÓ


ICV vota en contra de les principals ordenances: subministrament d’aigua, gestió de residus i IBI

Roser Mas, regidora d’ICV, va defensar la coherència del seu grup i va votar en contra de l’ordenança de subministrament de l’aigua per als motius que ICV ha anat defensant any rere any: “l’aigua és un bé limitat i, per tant, cal que en fomentem l’estalvi i això només s’aconsegueix si penalitzem fortament els consums desmesurats i premiem l’estalvi, cosa que no passa amb les tarifes actuals i les pujades lineals”.

Pel que fa a la taxa de gestió de residus, la regidora va manifestar la satisfacció que es pogués abaixar una mica “perquè això vol dir que molts ciutadans i ciutadanes de Torelló estem fent bé la selecció de deixalles”. Malgrat tot, va manifestar el seu vot en contra “perquè encara es podria millorar més; i va posar com a exemple les campanyes que sovint es pressuposten i que no es fan i la bonificació dels bons comportaments: per exemple, l’ús de la deixalleria”. Aquesta és una proposta que ICV ha fet en reiterades ocasions i que, per exemple, també està inclosa en el Pla d’accions previstes per reduir les emissions de CO2, un Pla en què l’Ajuntament de Torelló es compromet a reduir un 20% les emissions de CO2 d’aquí al 2020.

Finalment, en aquesta ocasió, ICV també va votar en contra de l’IBI perquè tot i que en el seu moment el grup va donar suport a la revisió cadastral, la situació econòmica de moltes famílies en aquests moments és complicada i, per tant, caldria haver aplicat una fórmula per evitar una puja tan important. En la seva intervenció, Roser Mas va recordar “que aquest era l’impost que més recaptació comportava i que, d’altra banda, els recursos que s’obtenien es podien aplicar, per exemple, a polítiques socials, però també va manifestar que això depenia de l’equip de govern, que en cap cas ha explicitat quines són les intencions en el pressupost del 2012”.


Roser Mas denuncia la passivitat del Govern i l’Ajuntament davant la problemàtica que estant vivint els treballadors i treballadores de Covit

En el torn de precs i preguntes, la regidora d’ICV va tornar a demanar un compromís clar de l’equip de govern davant la situació que pateixen els treballadors de Covit i davant el fet que més de 50 persones puguin anar a l’atur.  Mas va aprofitar per llegir alguns fragments de la carta de resposta que el Conseller de Treball va enviar al Grup Parlamentari d’ICV després que aquest s’interessés pel futur de l’empresa i per criticar que “el president del Govern l’hagués posat com a exemple d’empresa modèlica en la seva visita durant la campanya electoral”.


ICV dóna suport a la creació d’una associació de municipis per a la independència

En la seva intervenció, Roser Mas, “va manifestar que des d’ICV donaven suport a la moció com l’hem donat a totes les mocions que defensen el dret a l’autodeterminació i que treballen per un avenç dels drets nacionals del nostre país!”

També va celebrar que CIU hagi canviat de rumb: “Només cal recordar la seva actitud davant les consultes del 13D o com fa un any va votar en contra i no va deixar que el ple aprovés una proposta liderada per ICV-CdG per declarar el nostre municipi ‘moralment exclòs de la Constitució’... I “que finalment l’equip de govern hagi entès que mocions com aquestes –o com la que va presentar ICV al darrer ple en relació al PIRMI— són temes que afecten a Torelló” (Mas feia referència a les declaracions del regidor Manel Romans al darrer ple en què va dir que aquest tipus de mocions no tenien raó de ser perquè no afectaven directament Torelló).


------------------
Comunitat de Premsa del Ple de Torelló del mes d'octubre de 2011

ERC-JpT i CiU acorden l'aprovació de les ordenances de Torelló


En el darrer Ple de Torelló, el consistori ca aprovar les ordenances fiscals. Aquestes havien estat negociades i pactades per l'equip de govern de CiU i per ERC-JpT.
Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT, va afirmar que s'havia negociat amb prou temps com per incidir en el disseny de les ordenances, fet que no s'havia donat en els darrers vuit anys. Per aprovar-les, Casals va afirmar que "hem partit de la situació que l’equip de govern no compta amb majoria absoluta, és a dir que necessita com a mínim tres vots més per aprovar les ordenances", però no per això els republicans havien "encarat les negociacions des del càlcul partidista i electoralista" sinó "amb lleialtat i amb visió de poble".

El republicà va dir que "són temps complicats i plens d’incertesa, sobretot en quan als ingressos que arribaran a l’ajuntament des de l’Estat o des de la Generalitat", comptant, a més, que l’Estat retindrà centenars de milers d’euros, fruit del seu "error, volgut o no, a l’hora de comptabilitzar els ingressos des dels 2008, Espanya va inflar els números per fer cuadrar el dèficit i ara ens tocarà el rebre als municipis", va reblar el regidor.

Per ERC-JpT també s'ha considerat l’economia familiar dels torellonencs, així  que la pressió fiscal s’havia de "contenir si no rebaixar", per això que la majoria de taxes pugen l’IPC.

En quan a l’IBI, que és l’impost més important pels ingressos propis de l’ajuntament, és el que "s'hi ha estat treballant més amb l’equip de govern" i al final es va arribar a l’acord que suposa un increment, que l’hem de veure emmarcat en l’augment del valor del cadastre, fruit de la revisió feta fa 5 anys, però que no representa un augment tant important com l’any anterior que va suposar un augment superior al 12%. En valors absoluts, Jordi Casals va explicar que "més del 80% dels rebuts no veuran augmentat més de 50€ la contribució i que més del 20% se’ls hi abaixa o els augmenta menys de 5€". Aquest augment contingut, suposarà assegurar uns ingressos a l’ajuntament que revertiran en el bon funcionament del poble.

Lligat també amb el cadastre, trobem una rebaixa en la plusvàlua, que malgrat tot servirà per mantenir els ingressos de l’ajuntament.

En quan a les deixalles, la taxa es veurà rebaixada el valor a pagar, fruit de la bona feina feta pels torellonencs, sobretot pels particulars. A més, ERC-JpT va acordar amb CiU rebaixar costos que depenen de l’ajuntament que també suposen rebaixar més la taxa, una rebaixa a l’entorn de l’1.7%.

Amb aquest acord d'ERC-JpT i CiU, els republicans han volgut "salvaguardar els ingressos necessaris pel bon funcionament de l’ajuntament, contenint la pressió fiscal", tenint en compte que en els impostos relacionats en el cadastres (i la seva revisió) no fer augments com en el darrer any o fins i tot rebaixant-los.


L'ajuntament de Torelló s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Independència

- Tots els grups menys PxC voten la moció presentada per ERC-JpT i CiU

En el darrer Ple, tal com havia dit en el seu moment el portaveu republicà Jordi Casals, Torelló va aprofitar la segona oportunitat per pujar al tren per la lluita per la independència de Catalunya. Tots els grups, accepta PxC, van aprovar la moció presentada per ERC-JpT i CiU perquè l'ajuntament de Torelló ingressés en l'Associació de Municipis per la Independència.

Berta Faro, en el que va ser el seu darrer Ple, va ser qui va fer de portaveu d'ERC-JpT en la defensa de la moció. La regidora de Junts per Torelló va dir que malgrat la moció ja es podia aprovar amb els vots d'ERC-JpT i CiU, esperava que s’hi sumessin altres grups i fer que s’aprovés per una gran majoria.

Faro va dir que el seu grup veia que l’aprovació d’aquesta moció com una segona oportunitat pel consistori en quan al seu suport al procés d’independència d’aquest país, "la primera la vam deixar passar no donant suport a la consulta per la indendència del 13D". "Tots plegats hem tingut temps per reflexionar sobre aquell fet i treure’n les pròpies conclusions. Aquesta moció no és per passar comptes, és per sumar Torelló en la lluita per la llibertat de la nostra nació", va afegir.

Per acabar, la regidora va dir que "Torelló hi ha de ser", així com el màxim d’ajuntaments possibles, perquè la lluita per la llibertat de Catalunya "necessita del treball des de la societat civil i també des de les institucions nacionals i locals, perquè la nació l’hem de construir entre tots, i això també vol dir des dels pobles, viles i ciutats de Catalunya".


Lluís Sabatés al PSC: "Qui té les claus del camp de futbol del barri de Montserrat?"

- El PSC presenta una moció a partir d'un Ple d'Equipaments esportius que no s'ha fet públic ni s'ha presentat a cap grup municipal, inclòs l'antic soci de govern

El PSC va presentar una moció on proposava que el camp de futbol del barri de Montserrat es converteixi en una sala de barri, demanant una reserva de 50.000€ pel pressupost del 2012. Aquestes propostes, que recollia el programa electoral del PSC, es troben en un Pla d'Equipaments Esportius que es va començar a treballar amb entitats esportives i els grups municipals de Torelló, però que mai es va presentar públicament i ni tampoc a les entitats ni grups municipals. És per això que el regidor d'ERC-JpT va demanar al PSC quants estudis pagats pels ciutadans i que no s'han fet públics ni s'han posat a disposició dels grups municipals s'han utilitzat per fer el programa electoral del PSC. No hi va haver resposta.

Com tampoc hi va haver resposta, malgrat que l'haurien de saber, ja que el PSC va tenir en les seves mans la regidoria d'esports en els darrers vuit anys, quan Sabatés va demanar "qui té les claus del camp de futbol del barri de Montserrat?".

En la moció socialista, es posava damunt la taula la infrautilització del camp de futbol del barri de Montserrat, quan s'ha donat el cas que qui té les claus del camp de futbol no és ni l'ajuntament ni l'assoaciació de veïns del barri, sinó un particular per fer-ne un ús particular.

Lluís Sabatés es va congratular que s'hagués fet "el miracle" que el PSC es tornés a preocupar pel camp de futbol del barri de Montserrat, això sí, "després d'haver perdut l'alcaldia", però que el que ERC-JpT demanava és que l'ajuntament recuperi les claus i la gestió del camp de futbol i que es treballi per dignificar el Centre Cívic del barri de Montserrat.

CiU i ICV també es van oposar a la moció recordant la deixadesa en l'ús de l'equipament per part del PSC en els darrers anys de govern del camp, malgrat haver fet una inversió superior als 150.000€, que amb una sala de barris anirien a parar a la paperera.


CiU, ERC-JpT i ICV retreuen l'oportunisme del PSC en presentar una moció sobre el dit consultori del barri de Montserrat

- Es va recordar al PSC la manca d'interès en dotar de metge el servei i que no es podia caure de nou en un engany com el de l'ambulància medicalitzada

El PSC va presentar una moció sobre el consultori del Barri de Montserrat, que es va tancar després de les eleccions municipals del maig. Els socialistes van veure com CiU, ERC-JpT i ICV la votaven en contra i que sols comptava amb el suport de PxC, insuficient per aprovar-la.

El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals va voler contextualitzar la situació del "dit consultori" del barri de Montserrat, recordant coses que la moció del PSC obviava:

1er. Que el consultori del Barri de Montserrat ho ha estat més de nom que de funció, mai s’han posat a disposició d’aquest equipament els mitjans econòmics, tecnològics i humans necessaris perquè realment fes la funció mèdica que ara es reclama.
Curiosament aquesta situació s'ha donat en diferents mandats amb alcaldia del PSC.

2on. Que el consultori del Barri de Montserrat s’havia de tancar abans de les eleccions municipals però que es va tancar just després per petició expressa de l’alcalde sortint, del PSC.

3er. Que es va fer una reunió amb els representants de l’AAVV del Barri de Montserrat, responsables de l’ICS i del CAP, així com tots els grups municipals. En aquesta reunió es va constatar que el consultori no havia tingut mai els recursos necessaris per la seva missió sanitària i, finalment, que l’ICS i el CAP es regeixen per una manera de treballar de no descentralització dels CAP en municipis menors de 20.000 habitants.

4rt. Que en aquesta reunió es va encetar les vies de treball a partir d’ara que era el de facilitar l’accés al CAP de Torelló a la gent del Barri de Montserrat i de facilitar als veïns amb problemes de mobilitat la facilitat per accedir l’atenció sanitària a domicili. Aquest era el nou punt de partida a partir d’on treballar, amb l’horitzó d’una ampliació del CAP.

Casals, a més, va afirmar que aquesta "moció se sembla molt al cas de l’ambulància medicalitzada de Torelló, que era la solució al tancament de les urgències nocturnes. Al final ens vam quedar sense una cosa i l’altra i el PSC governant negant l’evidència en el Ple i amagant la realitat", a més, va afegir que la moció socialista no era "en contra de cap retallada de la Generalitat ni la sanitat pública, sinó una moció que demana el que no s’ha vulgut o sapigut fer quan es tenien responsabilitats de govern".

El republicà va afirmar que "no podem dedicar-nos a crear falses expectatives, sabent que són falses. No podem fer-nos trampes jugant al solitari, i menys en un tema que afecta un àmbit tant important per les persones com és la sanitat".

Finalment, Casals va demanar  a l'equip de govern que treballi en els aspectes que es van apuntar en la reunió amb l’AAVV, la gent de l’ICS i el CAP de Torelló, "ampliar el CAP de Torelló i en facilitar l’accés al CAP a la gent del Barri de Montserrat, sobretot als veïns amb problemes de mobilitat".

Tots els grups que es van oposar a la moció van recordar que el consultori oberta fa més de 10 anys pel PSC mai va tenir la dotació de personal per fer un servei real mèdic i van retreure al PSC l'oportunisme de presentar aquesta moció després de tres mandats amb alcaldia socialista que no es preocupar per anar més enllà que un servei de cara a la galeria, sense preocupar-se que hi hagués cap metge.

Apunt al bloc d'Esquerra de Jordi Casals: L'oportunisme del PSC i el "consultori" del barri de Montserrat (records d'unes urgències i una ambulància desaparegudes)


Berta Faro, de Junts per Torelló, renúncia a la seva acta de regidora

Berta Faro, regidora del moviment ciutadà Junts per Torelló, que es va presentar coaligat amb ERC, va renunciar a la seva acta de regidora  en el darrer Ple, per un motiu d’incompatibilitat.

Faro va afirmar que “ara que em veia capaç d’aportar alguna cosa a la política municipal, ara que em semblava que la serenor dels anys m’ho permetia, que em semblava que podia disposar de temps sense prendre’l a ningú i treballar per aquest poble que tan m’estimo, ara us haig de dir adéu”, després de molt de temps de sospesar l’opció d’implicar-se en la política municipal.

La regidora va ser contundent també en les seves paraules: “No he incomplert res. No he infringit cap norma. No he amagat res. Me’n vaig amb la consciència ben tranquil.la. No eludeixo la meva part de responsabilitat en la ignorància d’una llei que no em deixa intervenir en la vida pública d’aquest municipi. Només lamento que algú no me n’alertés abans”. Berta Faro feia referència a la modificació de la Llei de Contractació Pública del 2003, que incloïa la incompatibilitat, també, dels cònjugues dels propietaris d’empreses proveïdores a ajuntaments, a l’hora d’exercir com a càrrec electe. Una llei que ignora la realitat catalana de la separació de béns, que existeix en el dret civil català.

La regidora independentista va voler deixar clara que la “família Xicoy, amb la qual estic vinculada des de fa més de trenta anys, porta quatre generacions d’activitat en el mateix sector. No em necessiten a mi per obtenir cap tracte de favor”. Mai no hauria pensat que “els vincles de parella podrien condicionar la meva activitat ni jo la seva”, en referència a la gestió dels serveis funeraris de Torelló des de fa generacions per la família Xicoy.

Va acabar el seu comiat donant les gràcies a tots els companys de consistori, regidors i regidores, tècnics i tècniques, i “sobretot” als votants que van fer confiança a ERC i Junts per Torelló.

I va voler encoratjar a treballar per una societat sempre més justa i equitativa, perquè aconseguiu una gestió dels recursos eficient i eficaç, perquè el nostre sigui un ajuntament proper, dialogant, participatiu i transparent, i no perdre mai de vista “les llibertats de Catalunya perquè ens puguem regir per les nostres pròpies lleis, puguem gestionar els nostres recursos i no haguem d’estar justificant un dia rere l’altre les nostres institucions, els nostres símbols i la nostra llengua”.


S'admeten dues al.legacions d'ERC al Pla de Mobilitat de Torelló

- No s'accepten, però, les que demanaven no comptar amb una nova estació de tren i la de replantejar el transport urbà

En el darrer Ple de Torelló, es va aprovar definitivament el Pla de Mobilitat de Torelló, amb l'acceptació de dues al.legacions que ERC va presentar en el seu moment. Unes altres dues esmenes no es van acceptar.

Les que si que van ser observades, van ser una al.legació que demanava millorar el protocol d'incidències en el trànsit de Torelló, fent que a més d'informar per rràdio o a la web, es tingui un pla de previsió per assenyalar camins alternatius quan es tallin carrers. L'altra al.legació acceptada és la d'homogeneïtzar definitivament els semàfors des de la plaça de Sant Fortià fins al C/ Sant Miquel, ja que els canvis constants i el canvi de criteri crea confusió als conductors i als vianants, posant en perill aquests darrers.

En quan a les que no es van acceptar, es troba la de reformular els criteris, molt restrictius i cars, de la creació d'un servei de transport urbà a Torelló i la que ERC demanava que no es tingui en compte la nova estació de tren al sud de Torelló, ja que difícilment es podrà construir en els propers anys (no hi ha calendari) i el Pla de Mobilitat té actuacions fins el 2016.

Per acabar, el portaveu republicà, Jordi Casals, va recordar que el seu grup es va implicar molt en el Pla de Mobilitat abans, durant i després de la seva redacció, però que a excepció de les al.legacions cap de les seves propostes i aportacions, algunes de fons, no estan recollides en l'expedient, pel qual es farà arribar a l'Ajuntament de Torelló.