A Catalunya, un total de 521 municipis estan obligats a redactar un pla per tenir un risc d'inundacions molt alt, alt o mitjà, o per veure's afectats pel mal funcionament o trencament d'una bassa o d'una pressa en un termini de temps inferior a les dues hores. D'aquests, només 224 el tenen vigent (el 43%), mentre que 237 més el tenen caducat (el 45,5%), ja que la llei obliga a actualitzar-lo cada quatre anys.
Actualment, a Osona hi ha un total de 16 municipis obligats a tenir un full de ruta per aquests casos. Són Vic, Manlleu i Torelló, tots tres amb risc molt alt; Montesquiu, Centelles, Masies de Voltregà, Roda de Ter i Sant Quirze de Besora, amb risc alt; i Sant Vicenç de Torelló, Orís, Folgueroles, Gurb, Malla, Masies de Roda, Santa Eugènia de Berga i Santa Eulàlia de Riuprimer, amb risc mitjà d'inundació.
Entre tots aquests pobles i ciutats de la comarca només Vic, Centelles, Folgueroles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Vicenç de Torelló, Orís i Montesquiu han fet els deures i tenen el pla homologat. Per la seva banda, els municipis de Gurb, Malla, Manlleu, Masies de Roda, Masies de Voltregà, Roda de Ter, Sant Quirze de Besora, Santa Eugènia de Berga i Torelló no el tenen en vigor, pendent de revisió.
En alguns dels casos fa sis anys que el protocol no es revisa (des del 2018): és el cas de Santa Eugènia, Malla i Roda de Ter, mentre que a Torelló no s'ha actualitzat des del 2019.
Els ajuntaments, una peça clau
Dies abans de la DANA al País Valencià, Protecció Civil alertava que més de la meitat dels municipis catalans que han de tenir el pla per prevenir inundacions tenen el document caducat. Tanmateix, aquest dilluns, Salvador Illa anunciava que el consell executiu aprovaria quatre grans acords després d'analitzar l'impacte de la DANA al Principat, entre els quals hi ha el de garantir que tots els municipis de Catalunya tinguin un pla de Protecció Civil vigent i actualitzat en un termini màxim de dos anys.
L'activació del pla Inuncat per part de Protecció Civil depèn dels avisos de perill que emet el Servei Meteorològic de Catalunya –poden ser en fase de prealerta, alerta o d'emergència-. En aquest punt els ajuntaments es converteixen en una peça clau, ja que si tenen un pla d'inundacions, l'han d'aplicar i desplegar les accions que aquest estableix, per exemple, l'activació de mesures preventives, de vigilància, d'activació dels cossos d'emergències o, entre altres, la restricció d'accés a zones inundables.