El POUM projecta Vic de cara als dos rius de la ciutat

Actuaran d’eix vertebrador amb equipaments i zones verdes. El POUM entra en fase d’aprovació provisional, el darrer tràmit d’àmbit municipal.

Publicat el 10 de març de 2010 a les 19:29

Xavier Solà a la presentació del POUM de Vic. Foto: Adrià Costa 

Avui dimecres, 10 de març,  l’Ajuntament de Vic ha fet la presentació del POUM abans de la seva aprovació provisional en un ple que es celebrarà els propers dies. La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i el president de l’àrea de Territori i Urbanisme, Xavier Solà. El POUM contempla els dos rius com a eixos vertebradors de la ciutat, orientant la ciutat cap al Mèder i al Gurri.

La importància de l’aprovació provisional ve donada perquè és el darrer tràmit d’àmbit municipal, abans de lliurar el POUM a la Generalitat de Catalunya, concretament a la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central, per tal que en faci l’aprovació definitiva.

L'equip de govern calcula que a mitjans del mes de març el plenari municipal acabi la revisió i que aquest es pugui enviar a la Comissió d'Urbanisme. Si tots els tràmits es compleixen amb normalitat, el document podria ser vigent el mes d’octubre d’aquest any.

 El nou planejament té, segons Solà, “unanimitat” a nivell polític però “pendent d'ajustos”. El pla tindrà el suport dels tres grups que integren el govern (CiU, PSC i ERC) i d'ICV, a l'oposició. Actualment s'està negociacions amb la CUP, que sembla que també podria donar el seu vot favorable. Respecte el vot de la PxC, Solà considera que no serà negatiu. Si el seu vot no es favorable això serà per “raons estratègiques”.

Josep M. Vila d’Abadal ha explicat que el POUM “és un document bàsic per la ciutat i pel seu futur” i ha destacat l’alta participació que va decidir les línies bàsiques del planejament, el treball dels tècnics que l’han redactat i el consens que s’ha aconseguit.

El president de l’àrea de Territori i Urbanisme ha explicat que el POUM es tracta d’un document de gran importància, ja que suposa un nou plantejament respecte el que hi havia del 1981, contemplant les transformacions de la ciutat durant aquests anys. En aquest sentit, Solà ha destacat la nova C-17, la creació de la Universitat de Vic, el soterrament de la línia de tren, l’Hospital General de Vic, l’augment de població de 25.000 a 40.000 habitants i les necessitats d’equipaments que això comporta.

Solà ha destacat el la potenciació de l'obertura de la ciutat a uns rius (Meder i Gurri) a les que sempre ha viscut “d'esquena”. En aquest sentit, Solà ha apuntat que el document preveu la potencialitat de les zones properes a les lleres del riu com a parcs i determinats equipaments. En concret, s’hi ubicaran els jutjats, un CAP, les adoberies, la nova biblioteca i el teatre l’Atlàntida, entre d’altres. El pla també ha hagut de contemplar l'adaptació a la normativa d'inundabilitat. Per això caldrà fer actuacions a la confluència dels dos rius que creuen la ciutat, al Torrent de l'Esperança o al Torrent de Sant Jaume.

Una altre aspecte destacat ha estat dotació de sòl pel futur desenvolupament comercials de grans i mitjanes superfícies. Aquestes es concentren a les zones del Gurri nord (on actualment hi ha el Carrefour), a la zona de l'actual factoria de la química Proquímia i a l'antiga pelleria de Can Codina. Solà també ha confirmat que, amb el nou POUM, els terrenys esportius del club OAR Vic passaran a ser de titularitat municipal. Això es farà amb un intercanvi de terrenys amb la fundació propietària d''aquest equipament esportiu. Aquesta rebrà com a compensació sol urbanitzable a la zona de la Serra-de-Senferm però amb un coeficient d'edificació menor que el que s'havia contemplat en el primer document. L'alta densitat d'edificacions en aquesta zona del barri de la Serra-de-Senferm havia aixecat crítiques.

Pel que fa al nucli de la Guixa s'hi contempla unes possibilitats de futur creixement “molt petites”. Solà diu que la zona tindrà un creixement “molt sostingut” de manera que en 20 anys es podrà mantenir el mateix caràcter que actualment la zona. El nou planejament contempla que l'Eix 11 de setembre, l'antiga carretera N-152, sigui un dels eixos més importants de la ciutat. Aquest fet permetrà una alta densitat urbanística que haurà de supervisar una comissió assessora urbanística, integrada pels grups polítics municipals.

L'actual pla d'urbanisme de Vic data de l'any 1975. Aquest planejament va ser revisat l'any 1981 per l'aplicació de l'anomenada Ley del suelo. En aquells moments Vic “no tenia ni 20.000 habitants i ara en té més de 40.000 habitants”. El procés de redacció del nou planejament urbanístic s'haurà allargat uns tres anys.

Del document del POUM, Xavier Solà ha expressat la seva satisfacció pel procés tant de l’aprovació inicial com la provisional. Els dos moments més importants del POUM són l’aprovació inicial i l’aprovació provisional. Tal i com ha explicat Solà, durant l’aprovació inicial i el procés de participació “es perfila la filosofia del projecte i en l’aprovació provisional s’ha de veure que es manté aquesta filosofia i fins hi tot hi ha millores”.

- Noticíes publicades del POUM de Vic

Xavier Solà i Josep Maria Vila d'Abadal en un moment de la presentació del POUM. Foto: Adrià Costa