Els ciclistes «envaeixen» la C-17 per reclamar el dret de circular-hi

Més de 200 ciclistes d'Osona i el Ripollès han fet una marxa lenta entre Borgonyà i Ripoll.

Redacció Osona.com
06 de novembre del 2011
El grup de ciclistes arribant al túnel de Terradellas.
El grup de ciclistes arribant al túnel de Terradellas. | Adrià Costa
El grup de ciclistes arribant al túnel de Terradellas. Foto: Adrià Costa

Si no volen caldo, dues tasses. Els ciclistes, que tenen prohibit circular per la C-17 a partir dels túnels de Sant Quirze, han "envaït" literalment l'autovia aquest diumenge per tal de reclamar el seu dret de circular-hi. Convocats per una quinzena de clubs ciclistes d'Osona i el Ripollès més de dos-cents practicants d'aquest esport han fet una marxa lenta que ha sortit de Borgonyà, a Sant Vicenç de Torelló, fins a Ripoll. Allà, han girat a cal Déu i han desfet el camí.

La protesta, que omplia els dos carrils i el voral de la via, ha estat escortada en tot moment pels Mossos d'Esquadra. Al llarg del matí ha generat importants retencions primer en sentit nord i després en sentit sud.


No tenen alternativa

La inauguració del desdoblament de la C-17 va suposar la prohibició de la circulació amb bicicleta. La mesura impossibilita als aficionats d'Osona fer les seves tradicionals sortides al Ripollès ja que per arribar-hi s'han de fer més de 100 km per les carreteres del Lluçanès. "Aquesta ruta l'hem feta tota la vida" explicava a Twitter un dels cicloturistes més il·lustres, el saxofonista Pep Poblet.

Veient la situació creada, els diversos clubs ciclistes d'Osona i el Ripollès es van adreçar al Departament de Territori per tal de buscar una solució. La resposta de la Generalitat, feta per comunicació escrita, no va satisfet gens als practicants d'aquest esport. De fet, no se'ls hi proposa cap alternativa real ja que només se'ls va recordar les bondats de la nova autovia i els van recordar que a les dues comarques ja “disposen de rutes per practicar el ciclisme amb suficient seguretat”.

Tot i això, els clubs consideren que tenen la llei a favor ja que el Reglament general de circulació només prohibeix el pas de ciclistes per autovies quan existeixen itineraris alternatius, un fet que no passa entre Osona i el Ripollès. De fet, recorden que a bona part de les autovies de titularitat estatal, a diferència de les que són de la Generalitat, no hi ha cap problema per circular-hi.