Un dels edificis que va quedar més afectat per la pedregada del 2 d'agost a Sant Pere de Torelló va ser l'institut-escola Josep Maria Xandri. Diversos operaris han treballat a contracorrent per poder fer una teulada provisional i que els alumnes poguessin començar el curs aquest dilluns. Tot i que el sostre s'ha pogut cobrir parcialment amb una planxa de ferro, encara hi ha tasques pendents i no tots els alumnes poden fer les classes al centre.
La directora, Marta Boixader, ha explicat a l'ACN que la comunitat de mitjans, de moment, ho farà en equipaments municipals com la biblioteca o el Casal Jove. La forta pedregada va marcar tant la vida al poble que el centre ha decidit fer un projecte transversal al voltant d'aquest fenomen.
Utilitzar la pedregada com una oportunitat per aprendre. D'aquesta manera, dels més petits als més grans, tots els membres de l'institut-escola Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló durant uns dies treballaran aquest fenomen meteorològic que va canviar la vida del poble des de principis d'agost.
La directora de l'institut-escola, Marta Boixader, ha explicat que es treballarà a nivell científic, arquitectònic i des del punt de vista de les assegurances. Així, els alumnes, adaptat als diferents nivells, tractaran des del tipus de núvols que hi ha, quines temperatures s'han de donar perquè caigui una pedra d'aquelles dimensions, o com han quedat els edificis malmesos i la relació del que ha passat amb altres països del món on es donen fenòmens extrems amb més freqüència. Els més grans també aprendran a llegir la lletra petita de les assegurances.
Boixader desconeix amb certesa quant de temps durarà, però des del centre estimen que la situació de provisionalitat en què una part dels alumnes -els de la comunitat de mitjans- faran classe a altres dependències municipals i a l'entorn més proper s'allargui un parell de setmanes. Que tots puguin tornar al centre serà possible quan la coberta provisional de planxa estigui instal·lada a tota la superfície de la teulada de l'edifici antic. "La teulada definitiva trigarà molt més de temps, perquè és una teulada molt gran, però en uns 15 dies esperem poder accedir a tot el centre", ha apuntat.
Per Boixader, tenint tot el personal a punt per a treballar, era la seva obligació "poder obrir" el centre. "Encara que hagi estat en espais annexos", ha afegit, "i així tots hem pogut començar el curs".
Una teulada "d'emergència"
La forta pedregada que va caure el 2 d'agost passat va malmetre, sobretot, la part antiga de l'escola, datada de l'any 1934, i en va esmicolar la coberta. L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló va acordar fer una actuació d'urgència al centre valorada en 80.000 euros que consistia a retirar totes les teules malmeses i col·locar una planxa de metall per evitar que entri l'aigua. Tot i això, es tracta d'una actuació provisional, ja que a més llarg termini caldrà fer un projecte per instal·lar una teulada nova.
El nou projecte, tal com va anunciar la consellera de Territori, Sílvia Paneque, en una visita al centre educatiu a finals d'agost, comptarà amb una coberta de plaques fotovoltaiques, el cost de la qual l'assumirà el mateix Departament.
A banda de l'afectació a l'escola, la pedregada va destrossar centenars de cotxes, un miler d'habitatges i 34 espais municipals. L'Ajuntament del municipi va valorar l'afectació en uns 50 milions d'euros.