Indignació a Viladrau per un abocament desconegut a la riera Major

L'Ajuntament denuncia falta de coordinació entre els ens responsables i els pescadors critiquen que no s'està fent prou

La riera Major a Viladrau continua baixant amb escuma.
La riera Major a Viladrau continua baixant amb escuma. | GDT
Redacció
20 de febrer de 2025, 15:22
Actualitzat: 16:18h

La riera Major de Viladrau continua baixant amb escuma i no se sap per què. Han passat 33 dies de l'abocament que va matar centenars de peixos i encara no se saben les causes, que es continuen investigant.

Una situació que ha indignat l'Ajuntament i altres agents, com l'associació de pescadors."Confiàvem que en un mes tindríem resultats, però no en tenim ni un, és complex", ha explicat l'alcaldessa, Margarida Feliu, que també ha denunciat falta de coordinació entre els ens competents, com ara l'ACA. Els pescadors els acusen de no fer prou per revertir-ho i es mostren preocupats per l'afectació al medi a curt termini. "Ens hem carregat una de les rieres més netes de la Catalunya Central, és una vergonya", ha dit el seu president, Joan Serra. Aquest dijous s'ha celebrat la primera reunió amb tots els agents competents. Hi havia una quinzena de persones de l'ACA, Agents Rurals, Parc Natural del Montseny, Consell Comarcal d'Osona i l'Ajuntament, que també ha convidat l'associació de pescadors.

En una atenció als mitjans, l'alcaldessa, Margarida Feliu, ha admès que hi ha molta preocupació: "Entenc que la gent estigui molt nerviosa, ho estem, perquè encara no s'han trobat solucions". Aquest dissabte a la tarda exposaran als veïns i a tots els interessats com està la situació. "Ara sabem quants informes hem de demanar, què ha fet cadascú i això la ciutadania ho ha de saber", ha afegit.

Quan van entomar el problema, el consistori desconeixia que cadascun dels organismes estaven fent els seus estudis. El que més els va indignar, segons paraules de Feliu, és "la falta de compartició de coneixements de cada àrea, l'administració no està acostumada a treballar de forma transversal", ha dit. Malgrat tot, reconeix que tothom ha fet "molts esforços" i s'han instat a compartir resultats d'aquí a un mes. La setmana vinent, a més, esperen tenir els resultats mentre les analítiques indiquen que els paràmetres s'estan complint. "Però l'escuma segueix dia sí i dia també", diu Feliu. En aquest sentit, ha avançat que s'estan plantejant incorporar nous paràmetres pensant, per exemple, en la producció de productes nous que fa uns anys no existien.

Un tram amb dues depuradores

El tram afectat de la riera inclou dues depuradores, una de municipal i una altra d'una empresa. En la primera no hi ha hagut incidències, però a la industrial sí. "Segons ens ha explicat l'ACA, l'empresa ha hagut de parar aquest mes per problemes interns i es va demanar permís per abocar a la depuradora de Vic del Consell Comarcal d'Osona, que va assumir-ne el sanejament". El cas és que durant aquells dies, no hi va haver escuma, segons el consistori, que recorda que el cas està judicialitzat i és massa aviat per extreure conclusions fermes. L'ACA també li ha denegat la petició de flexibilitzar aquest mes alguns dels paràmetres per poder abocar.

Els pescadors denuncien que s'aboca aigua calenta

El president de la Societat de Pescadors del municipi, Joan Serra, s'ha mostrat molt indignat per la falta de solucions i ha acusat les administracions competents de "no fer la seva feina i de ser ineficients" després de 33 dies des del vessament. El que sí que han reconegut són els esforços de tècnics i inspectors per aclarir les causes. Ells han constatat que en un tram de 5 km -després de les depuradores fins a Mas Osó- no ha quedat cap peix i molt pocs macroinvertebrats, i a partir d'aquest punt ja han trobat truites.

D'altra banda, ha explicat que van ser ells que van denunciar el juliol que l'aigua que s'abocava estava a 37 graus. "És un crim", ha remarcat, tot afegint que les altes temperatures alteren el cicle vital dels peixos i tot l'ecosistema. La prioritat ara, ha dit, és que s'acabi l'escuma per poder iniciar les tasques de recuperació del medi. Que la primavera estigui a tocar, ha dit, també serà un avantatge per accelerar el procés de restauració.