La Fundació Trueta crea un servei de destrucció de documents confidencials

Publicat el 12 de juliol de 2007 a les 07:22
 
A més, indirectament també estaran ajudant a la tasca humanitària que porta a terme la Fundació. Per tirar endavant aquest servei la Trueta ha comptat amb el suport econòmic de Caixa de Girona i l'Àgència de Residus de Catalunya.
 
El nou servei de la Trueta ofereix la recollida a domicili de la documentació, la destrucció en 24 hores des de l'arribada als magatzems de la Fundació i l'emissió del certificat corresponent. Pel que fa a la periodicitat, les empreses podran escollir dues modalitats: periòdiques o puntuals. La primera implicarà la col•locació d'un contenidor Trueta que es recollirà en funció de les necessitats de l'empresa. Les recollides puntuals es podran sol•licitar en qualsevol moment en què les companyies requereixin un buidatge d'arxius d'oficines o magatzems. S'admeten arxivadors sencers amb anelles, enquadernacions amb espirals, paper plastificat, portades de plàstic, clips, grapes, CD, etc.
 
El benefici d'aquest servei és evident per a les empreses però també per als objectius que fa 15 anys que persegueix la Fundació: un món més respectuós amb el medi ambient, un món més inclusiu amb les persones amb disminucions derivades de malalties mentals i un món més equitatiu. El servei permetrà consolidar els 21 llocs de treball per a persones que tenen una malaltia mental que actualment hi ha al Centre Especial de Treball El Merma de Vic i, si tot va bé, hi ha la possibilitat de crear dos nous contractes.
 
La Llei Orgànica de Protecció Oficial de Dades de Caràcter Personal obliga a les empreses a destruir aquell material que ja no és d'utilitat i que conté dades personals. Aquesta destrucció s'ha de fer segons uns criteris concrets i, en moltes ocasions, suposa una sobrecàrrega, tant econòmica com de personal i temps, per a les companyies. D'aquí que la Fundació hagi decidit sumar aquest servei al seu catàleg de serveis per a empreses, fins ara composat per els lots ecològics, tecnològic i sanitari.
 
Les subvencions econòmiques de 15.000 euros de Caixa de Girona i de 10.500 euros més de l'Agència de Residus de Catalunya han permès a la Fundació Humanitària fer front a la inversió inicial d'adquisició de la maquinària necessària per destruir els documents confidencials.