L’avaluació de la UVic tindrà en compte aspectes com el temps previ a l’escolarització, l'eficàcia de la coordinació entre totes les parts implicades o el grau de compliment dels objectius, entre d’altres temes.
Nens i joves de Xina i Amèrica Llatina
L’EBE de Vic es va inaugurar el passat 15 de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar. Durant aquest període hi ha passat 52 nens i joves, d’entre 8 i 16 anys. La majoria procedeixen de Xina i Amèrica Llatina.
D’aquests, un total de 37 ja estan escolaritzats (18 en centres públics i 19 en concertats). El termini mig per accedir a l’escola convencional se situa entre els 15 dies i el mes d’estada a l’EBE. En aquest temps, els nens aprenen un vocabulari funcional i els grans trets del sistema educatiu i del seu entorn.

Les famílies també s’han implicat en el funcionament del nou centre d’acollida. Totes les famílies del 52 nens han participat del servei d’assessorament i d’informació que els ofereix l’EBE, on es tracten temes com el sistema educatiu i els seus processos administratius, els drets i deures de l’alumne, la importància del català o els serveis i les activitats del barri o la ciutat. A més, una quarentena han accedit a cursos addicionals de català, segons ha explicat la coordinadora de l'EBE, Núria Callís.
La integració goleja a la segregació
Maragall i Vila d’Abadal s’han mostrat molt satisfets i han coincidit en qualificar d’”excelent” el funcionament de l’EBE de Vic. “S’ha aconseguit una millor integració a l’aula. La integració ha guanyat per golejada a la segregació”, ha dit un exultant conseller, que també ha reconegut que “entenia” les crítiques inicials al projecte i també les “crítiques que vindran”.
Tot i que no ha volgut avançar el nom de cap altre ciutat, Maragall ha explicat que els EBE són un projecte “perfectament exportable” a altres indrets, fins i tot durant aquest mateix curs escolar. “Si es donen les condicions socials i demogràfiques, estem disposats a discutir totes les sol•licituds”, ha assenyalat el conseller. Manlleu és una de les ciutats que els ha demanat.
--------------------
Maragall diu que l'experiència de Vic demostra que els Espais de Benvinguda són exportables a altres poblacions
Marc Riera i Morató // ACN
Marc Riera i Morató // ACN
Vic.- El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha assegurat aquest dimarts que després d'un mes i mig de funcionament de l'Espai de Benvinguda Educativa (EBE) de Vic s'està demostrant que aquesta experiència és 'perfectament exportable'. Maragall ha dit que 'no hi ha cap ordre' per anar desplegant aquests espais, que actualment funcionen a la capital osonenca i Reus. El conseller no ha tancat la porta que aquest mateix curs pugui entrar en funcionament algun EBE més si hi ha una 'necessitat objectiva'. En el primer mes i mig de funcionament per l'EBE de Vic han passat 52 infants i joves dels quals 37 han estat escolaritzats. Aquests han estat en l'espai entre quinze dies i un mes.

El conseller Maragall ha dit que està obert a estudiar amb tots els alcaldes que estiguin interessats en tenir un EBE aquesta possibilitat. Maragall però ha dit que caldrà un estudi sociològic 'real' sobre aspectes com les 'condicions d'intensitat del procés d'arribada' per valorar-ne la seva idoneïtat. Entre els municipis que s'hi han mostrat interessats hi ha Manlleu (Osona) i algunes zones de la ciutat de Barcelona. El conseller ha recordat que la creació de les EBE ha estat un 'procés complexe' alhora de definir 'el com, el quan i la on'.
El titular d'Educació s'ha mostrat molt satisfet amb el funcionament global d'aquest mes i mig: 'El concepte EBE tal i com està arrelant amb prou força'. Maragall ha dit que 'la primera impressió' és que les escoles de la ciutat estan satisfetes amb el treball preparatori. El conseller ha dit que fins ara en el cas de Vic no s'han trobat amb problemes de més demanda que capacitat. Maragall diu que les previsions teòriques de 'disseny i dimensió ' de l'EBE estan responen a la demanda.
L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU) ha afirmat que 'ningú de qui coneix això pot dir que no funciona'.
La directora de l'EBE, Núria Callís, considera molt importat la implicació de les famílies dels alumnes. Fins ara unes 40 famílies han participat directament en cursos i activitats preparades per l'EBE. Callís ha destacat el fet que 18 persones xineses que són pares, mares o tutors dels alumnes de l'EBE han iniciat un curs llengua catalana. També s'ha iniciat un segon per persones d'altres procedències.
El conseller ha dit que fins ara han tingut 'rebuig zero' quan s'ha plantejat a les famílies que arribaven a la ciutat de fer aquest període d'aclimatació abans d'entrar a les aules.
Segons les dades facilitades, Vic ha rebut fins ara 230 sol•licituds d'escolarització fora del termini de matriculació. D'aquestes 176 han estat analitzades per la comissió d'escolarització i 54 han estat peticions ordinàries en centres on quedaven vacants. Des del 15 de setembre que va entrar en funcionament l'EBE de Vic hi han passat 52 infants i joves dels que 15 continuen a l'EBE perquè encara no han completat el seu període d'estada. Dels infants i nens que han passat per l'espai 23 tenien entre 8 i 11 anys pel que s'han d'incorporar a l'escola de primària i 29 entre els 12 i 16 anys pel que s'han incorporat o s'incorporaran a l'ESO.
Dels 37 alumnes que han estat escolaritzats 18 ho han fet en centres públics i 19 en centres concertats. Els alumnes que fins ara han passat per l'espai osonenc són de Xina (13), Índia (8), Colòmbia (6), Marroc (5), Nigèria (3), Perú (3), Polònia (2), Uruguai (2), Brasil (2), Romania (1), Armènia, Portugal (1).
Els EBE són espais d'acollida previs a l'escolarització emmarcats dins dels protocols d'acollida. En aquests espais els usuaris d'entre 8 i 18 anys reben els conceptes bàsics de llengua i relació d'acord amb el model educatiu de Catalunya. Els EBE també es presenten com un espai d'atenció i suport a les unitats familiars. L'anunci de la seva creació va aixecar polèmica perquè sectors socials ho consideraven com una eina de segregació.
------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
L’alcalde de Vic i el conseller d’Educació valoren positivament els resultats de l’Espai de Benvinguda Educativa de la ciutat
37 dels 52 nens i nenes que han passat per l’EBE ja estan incorporats a les aules
L’EBE apropa els nens i nenes i les seves famílies al sistema educatiu i els aporta eines funcionals i de coneixement de l’entorn
En una visita que van realitzar ahir, dimarts, dia 4 de novembre, a l’Espai de Benvinguda Educativa de Vic, l’alcalde i el conseller van valorar molt positivament la feina duta a terme durant el mes i mig de funcionament de l’EBE, en el sentit de la ràpida adaptació dels nens i nenes i les seves famílies a l’entorn i al sistema educatiu. 52 nens i nenes ja han passat per l’EBE, 37 dels quals ja estan incorporats a les escoles de la ciutat.

Les autoritats varen visitar una de les aules de l’EBE, on hi havia els nens i nenes que actualment estan a l’espai, i també van reunir-se breument amb els pares dels nens i nenes. Tot seguit, es va fer una roda de premsa. El conseller d’Educació, Ernest Maragall, va afirmar que l’EBE “és una instal·lació modesta i discreta però que té una altíssima qualitat social, pedagògica i professional” i que “els professionals que hi treballen tenen una gran capacitat de relació amb la ciutadania”. Maragall també va explicar que “l’educació és un valor social integrador” i que “tenim un compromís de fer-ho bé, avaluant en tot moment la tasca que es realitza”, en el sentit que “serà la societat, les escoles, els nens i nenes i les seves famílies els que ens avaluaran”. Maragall va afirmar que els Espais de Benvinguda signifiquen “un projecte social, català i d’encaix amb la realitat, per tal que guanyi la integració i per tal que s’obtingui la correcta preparació dels nens i nenes per a la seva incorporació a les aules”.
Per la seva banda, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va afirmar que l’Espai de Benvinguda Educativa “és una eina de gran valor amb un resultat excel·lent” ja que “permet conèixer les persones i escolaritzar els nens i nenes a partir del coneixement d’ells i de les seves famílies”. Vila d’Abadal també va explicar que “és la millor via per acollir i integrar a sistema educatiu els nens i nenes que arriben a Vic".
La coordinadora de l’Espai de Benvinguda, Núria Callís, va explicar que l’objectiu de l’EBE “és apropar als nens i nenes i les famílies a un sistema educatiu que no coneixen i donar-los coneixements funcionals que els serveixin per la nova realitat que es troben”.