Les EBMV assumeixen com a propi el caràcter plenament educatiu del primer cicle d’educació infantil i vetllen perquè aquesta etapa sigui flexible, oberta i participativa, amb la intenció d’adaptar-se a les necessitats dels infants i de les famílies. En aquest sentit, responen a la necessitat de conciliar la vida laboral i familiar amb l’atenció educativa a la primera infància.
Segons ha explicat la directora de les tres escoles bressol, Marta Casellas, “el nostre projecte pren com a model la pedagogia centrada en l’infant de forma participativa, relacional, constructivista, afectiva i d’escolta”. També ha afirmat que el model que s’aplicarà “reconeix el principi de diversitat, per atendre les necessitats i els reptes que cada infant necessita per desenvolupar-se harmònicament” així com també “valora la importància del diàleg i del treball conjunt entre escola i família, alhora que es faciliten els models de participació”. La nova directora gestionarà els tres centres i a cada escola hi haurà un coordinador pedagògic, 12 docents i una cuinera.
Marta Casellas, que s’ha incorporat recentment a aquesta tasca de gestió, és llicenciada en Pedagogia, diplomada en Logopèdia i ha realitzat un postgrau de Necessitats Educatives Especials. En la vessant laboral, ha treballat a la Fundació Catalana de Síndrome de Down com a directora i coordinadora del Servei d’Integració Laboral. Aquest servei realitza una atenció directa de 100 usuaris i de 70 famílies. El nomenament de Casellas com a directora el va realitzar el Patronat de la Fundació Educació i Art.
El període de preinscripició per a les tres escoles bressol es realitzarà del 5 al 16 de maig, ambdós inclosos. Tot i que l’escola bressol de la Serra de Senferm encara es troba en període de construcció, podrà obrir les portes pel mes de setembre, a l’inici del curs escolar. La quota mensual per aquests centres és de 140 €. Aquest dissabte, dia 26 d’abril, es realitzarà una jornada de portes obertes a l’escola bressol de l’Horta Vermella i a la dels Caputxins.
Escola de l’Horta Vermella
Pel que fa al projecte a l’Horta Vermella, els dos arquitectes, Albert Colomer i David Acebes, han explicat que es tracta d’un espai plurifuncional, pensat per als nens i nenes. Està ubicat en una sola planta, sense cap desnivell i amb dos espais diferenciats, el de les aules i el de serveis (cuina, despatxos, menjador, aula de professors, magatzem, etc).
L’edifici està orientat a migdia, de cara al Montseny, amb la qual cosa hi toca el sol des de que surt fins que es pon. Un modern sistema de persianes permet dosificar l’entrada de llum segons les necessitats i permet adaptar-ho a les diferents estacions de l’any.

Les dues aules de cada curs es poden comunicar amb unes portes corredores i crear un únic espai. Els canviadors i lavabos es troben en una illa central tancada amb vidres que permet a les educadores vigilar igualment la classe mentrestant realitzant aquestes tasques.
L’aula de lactants es troba lleugerament separada de les altres i fins i tot disposa d’una zona per poder donar el pit. Aquesta aula està equipada amb nevera, microones i vitroceràmica per tal de poder refrigerar i escalfar la llet i altres aliments que prenen els més menuts. L’aula també està equipada amb llits de barrots individuals i dues zones tancades per tal que puguin dormir.
L’edifici és de formigó i l’exterior presenta un aspecte sense polir, pintat de color negre que contrasta amb el color pistatxo de l’interior.
-------
Vic ofereix incorporar els professionals de les tres escoles bressols privades que tancaran a les noves llars d'infants públiques
Marc Riera i Morató // ACN
Vic ofereix incorporar els professionals de les tres escoles bressols privades que tancaran a les noves llars d'infants públiques
Marc Riera i Morató // ACN
Vic ofertarà als professionals de les tres escoles bressols privades que tancaran les seves portes a finals del curs la possibilitat d'incorporar-se a treballar en les tres noves llars d'infants de titularitat municipal que entraran en funcionament el curs vinent. L'Ajuntament també facilitarà els 64 infants d'aquests tres centres que vulguin anar el curs vinent als centres públics que disposaran de plaça. Aquest dimecres s'ha presentat l'oferta de 246 places d'escola bressol municipal disponibles a partir del setembre en les tres primeres llars d'infants públiques que estaran situades als barris de l'Horta Vermella, els Caputxins i Sentfores i que estaran gestionades per una fundació.
L'Ajuntament de Vic va ofertar als titulars de les escoles bressol privades la possibilitat d'entrar a ser gestionades per la nova fundació pública que les gestionarà fet que demostra segons la regidora d'educació, Anna Erra (CiU) que 'hem intentat d'anar en positiu'. Erra però es conscient de que amb l'entrada en funcionament de 246 places més que entren en competència directe' amb les escoles privades 'hi haurà un excedent'. En el curs passat només amb oferta privada hi havia a la ciutat 549 places que 'no s'han cobert'.
Pel que fa al nombre de professionals de les escoles bressol Ralet, Irina i Serra de Sanferm s'està encara en negociacions per saber el nombre. La regidora d'Educació ha insistit que la condició per passar a ser mestre de la nova fundació cal tenir la titulació oficial. Per Erra actualment s'està 'en converses' amb els professionals i serà 'una decisió de cada una'.
L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha criticat el tractament que han fet alguns mitjans de comunicació del fet que tancaven les tres escoles bressol privades perquè 'busquen la part negativa de la noticia'. Per Vila d'Abadal no es valora el fet que Vic comptarà amb escoles bressol públiques no es valorar fet que considera que és 'mala informació o informació mal donada'. 'No entenc res', ha sentenciat l'alcalde visiblement molest.
La nova fundació que portarà el nom d'Educació i Art serà qui portarà la direcció de les escoles bressol municipals. La Fundació té com a gerent, Lluís Vila d'Abadal, germà de l'alcalde. La directora de les escoles bressol municipals de Vic serà Marta Casellas. Cada una de les tres noves escoles tindrà una coordinadora pedagògica, 12 docents entre mestres i educadores i una cuinera.
El curs dels tres centres s'iniciarà el vuit de setembre i s'acabarà el deu de juliol. Durant la setmana del 13 al 17 de juliol es faran activitats extra escolars. L'horari de les tres noves escoles bressols serà de tres quarts de nou del matí fins a les cinc de la tarda. Mensualment cada família pagarà una quota de 140 euros. El cost del servei de menjador es de 95 euros més.
El període per fer la preinscripció s'inicia el 5 de maig i s'acabarà el 16 de maig. Aquest dissabte es podrà fer una jornada de portes obertes a l'escola de l'Horta Vermella que està completament acabat. L'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, acompanyat per altres representants municipals ha visitat aquest dimarts la nova escola bressol de l'Horta Vermella on ha rebut les explicacions dels arquitectes, David Acebes i Albert Colomer, autors del projecte d'aquest centre.
