Les visites d'Osona Turisme es reprenen amb cerveses i castanyes

L'entitat proposa durant set dissabtes visitar empreses agroalimentàries de la comarca, en aquesta ocasió a Sant Miquel de Balenyà i Viladrau

Un operari, a la Companyia Cervesera del Montseny
Un operari, a la Companyia Cervesera del Montseny | Adrià Costa
Redacció Osona.com
25 de setembre del 2015
Actualitzat el 28 de setembre a la 13:41h
Voleu conèixer el procés de fabricació artesanal dels formatges, els embotits o la ratafia? Osona Turisme us proposa "Fet a Osona", unes visites guiades, de grups reduïts, a empreses agroalimentàries per descobrir de primera mà l’elaboració de productes característics de la comarca.

Aquestes activitats es fan durant set dissabtes, de juny a desembre, i cada dia es combina la visita a dues empreses. Així doncs, es tracta d’una activitat ideal per a tota la família. A més, no cal preocupar-se per res, ja que l’organització també s’ocupa dels desplaçaments.

“Fet a Osona” continua el proper dissabte, 3 d'octubre, amb la visita a dues empreses emblemàtiques: la Companyia Cervesera del Montseny i la Castanya de Viladrau. Les inscripcions es poden realitzar a través de la central de reserves del web d’Osona Turisme o presencialment a l’Oficina de Turisme de Vic (Plaça del Pes – Llotja del Blat).

 

Més informació, inscripcions i calendari de les visites

-----------------------------------------------------------------------

Companyia Cervesera del Montseny (Sant Miquel de Balenyà )

La història de la Companyia Cervesera del Montseny s’inicia el 2007, quan un grup d’amics que comparteixen l’afició per fer bona cervesa s’associen i constitueixen l’empresa amb l’objectiu d’elaborar cervesa de la millor qualitat possible, i que es pot considerar artesana pel mètode d’elaboració, integral pels ingredients utilitzats i natural pel sistema d’envasar.

Per iniciar aquesta aventura, van aprofitar que la microcerveseria anglesa Wolf Brewery es venia la maquinària i la hi van comprar. Amb una capacitat de 3.000 litres per producció, la Companyia Cervesera del Montseny comença la seva activitat en una nau industrial al polígon l’Avellanet de Sant Miquel de Balenyà.
 

Olga Muns, Jordi Bagué i Jordi Llebaria. Foto: Adrià Costa


La Cervesa del Montseny treu inicialment al mercat tres especialitats de cervesa -+Malta, +Lupulus i +Negra- i gràcies a la seva bona acceptació i ràpida entrada en el mercat català, creen una quarta varietat, la +Blat, una cervesa més lleugera i refrescant. Un any després de la constitució de la companyia cervesera, la +Negra rep el premi a la Cervesa de l’Any a la Fira de Jafre.

El 2009, amb sis cerveses al mercat i amb una capacitat comercial incrementada, la Companyia Cervesera del Montseny és guardonada per la Cambra de Comerç com a empresa emprenedora. És aquest mateix any que l’empresa decideix començar a exportar les seves cerveses al continent americà. Ho fa de la mà de Shelton Brothers, un prestigiós importador de cerveses dels Estats Units, i es converteix en la primera cervesa artesana de l’Estat espanyol que exporta a Amèrica.

La Companyia Cervesera del Montseny organitza visites i tasts de cervesa a la seva microcerveseria. Durant la visita es fa un recorregut per les instal·lacions de la fàbrica, s’explica el procés cerveser i es fa un tast de les diferents cerveses que s’hi elaboren acompanyat d’un petit lunch.
------------------------
 

Joaquím Solé, gerent de Castanya de Viladrau. Foto: Adrià Costa


Castanya de Viladrau

Castanya de Viladrau és una empresa que neix amb l’objectiu de recuperar els castanyers i oferir un producte arrelat a la nostra terra des de fa segles. Es troba a tocar del Parc Natural del Montseny, en un entorn privilegiat, rodejat de castanyers en plena natura.

Van iniciar l’activitat dedicant-se a l’explotació sostenible del castanyer, en les 17 varietats que es troben al Montseny. El seu objectiu és posar en valor la fusta del castanyer i el seu fruit, la castanya i duent a terme tasques mediambientals encaminades a la recuperació dels boscos de castanyers.

Ofereixen un gran ventall de productes i serveis vinculats amb la seva explotació, com són el plançons i tractament de castanyers o la venda de fusta de castanyer. Pel que fa a productes, tenen des de la castanya fresca, cuita, seca, confitada, en farina, en melmelada, com a marron glacé fins a productes elaborats tan innovadors i sorprenents com la botifarra de castanya i diferents begudes que tenen com a base aquest fruit, com ara licors o cervesa. Per a l’elaboració d’alguns d’aquests productes col·laboren amb altres productors artesanals de la comarca d’Osona. El seu formatge de castanya va ser premiat al World Championship Cheese Contest 2014.  

La castanya és un producte del qual sempre se'n pot gaudir, per tant es pot tenir castanya fresca tot l'any. La seva castanya fresca prové només de les finques del Parc Natural del Montseny, situades a una alçada de 900 metres, i és sotmesa a un procés totalment natural, només utilitzen aigua, sense cap mena de producte químic per a la seva conservació.

També realitzen excursions de caire didàctic i mediambiental. Inicialment, les seves instal·acions eren el punt de partida de les excursions pels entorns, però l’interès mostrat per conèixer-les va fer que comencessin a oferir la visita per conèixer el procés de producció dels seus productes.
 

Etiquetage dels pots de crema de Castanya. Foto: Adrià Costa