Guixà va fer una breu introducció per explicar com era i com és avui dia La Farga, resumint les diferents fases des dels orígens fins a l’actualitat, fent especial menció en el moment en el que va adquirir l’empresa. A continuació va ressaltar la importància de la integració de la família a l’empresa, plantejant el present i el futur amb un seguit de decisions on el punt clau a decidir és: “Què és més important, l’empresa o la família?”
En el seu cas, van optar per l’empresa i transmetre aquest sentiment a la família. “El primer que s’ha de realitzar en una empresa familiar i per a no crear conflictes, és una estructura familiar, s’ha d’aconseguir que la família sigui un bon soci”, va apuntar.
Per a integrar la família a l’empresa, s’han de tenir clars uns conceptes, segons Guixa: l’empresa no és el lloc de col·locació de la família, és un gran error incorporar a la família a nivells baixos, s’ha de contemplar com es gestionarà la família política, crear un protocol en la transmissió d’accions, hi ha d’haver un equilibri entre la majoria i les minories…

Oriol Guixà, a la conferència del Consell Empresarial d'Osona. Foto: Josep M. Montaner
Per últim punt i el més important, com es transmeten tots aquests valors de generació en generació? La Farga va tenir la brillant idea de crear La Masia de la Farga.
El protocol familiar
Per la seva banda, Ferran Fisas va explicar què és un protocol familiar, com desenvolupar-lo i aplicar-lo. Segons el ponent, la Farga té un indicador definit per saber si un membre familiar estima la companyia, sent orgull i té sentit de pertinença; aquest és quan s’està preparat per ensenyar el Museu del Coure amb orgull.
Per a què tota la família estigui implicada en el projecte, s’ha de tenir un pla estratègic amb les diferents etapes, segons l’edat de cada membre. Aquestes fases passen pel descobriment, el coneixement, la implicació i la capacitat de representar l’empresa i per últim el compromís (fase en la que s’aporta valor i es pot arribar a ser conseller).
“L’èxit passa quan l’oportunitat coincideix amb els teus coneixements, habilitats i actituds”, va reblar.

Oriol Guixà i Ferran Fisas, a la conferència del Consell Empresarial d'Osona. Foto: Josep M. Montaner