Osona supera els 40 graus i l'onada de calor continua fins divendres

Rècord històric a Roda de Ter i Olost. Continuen les restriccions a 11 municipis i la riera de Merlès a causa de l'alt risc d'incendi forestal.

Publicat el 21 d’agost de 2012 a les 19:10
Un jove apaivaga la sed, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa

Aquest dimarts les temperatures han tornat a pujar de valent a la comarca i s’han donat registres de rècord, fins i tot per sobre dels del dilluns. L'Observatori de Roda de Ter ha enregistrat 40,2 graus, la temperatura més elevada dels darrers 20 anys, segons ha confirmat a Osona.com el mateix centre. També s’ha arribat als 40 graus a Gurb. Pel que fa a Olost, els 39 graus de màxima signifiquen la temperatura més alta dels últims 10 anys al municipi.

Temperatures registrades aquest dimarts a Osona:
Roda de Ter: 40.2ºC
Gurb: 40ºC
Vic: 39.3ºC
Montesquiu: 39.3ºC
Olost: 39ºC
Orís:38.8ºC
Manlleu: 38.7ºC
Sant Vicenç de Torelló: 38.4ºC
Santa Eulàlia de Riuprimer: 37.7ºC
Perafita: 37.1ºC
Centelles: 37.1ºC
Muntanyola: 37ºC
Viladrau: 36.7ºC
Taradell: 36.5ºC
Seva: 36.4ºC

Aquest dimecres, el temps continuarà sent estable i amb domini del sol, tot i que es probable que tinguem alguns intervals de núvols passatgers al llarg del dia. Les temperatures recularan una mica respecte a les d'aquest dimarts. Tot i així continuarà fent calor de ple estiu perquè la baixada nomes serà de 2 a 4 graus a Osona. Tornarem a passar un altre dia sense pluja.

L’onada de calor començarà a afluixar a partir de divendres a la tarda i les temperatures baixaran de manera dràstica durant el cap de setmana, on també podrien caure alguns ruixats.

Continua un avís vigent per onada de calor que està previst que s’allargui fins divendres. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor i recomana intensificar el seguiment de la població més vulnerable. Cal tenir en consideració que ens trobem en el cinquè dia de l’episodi d’onada de calor per a la persistència d’altes temperatures. El Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).

Podeu seguir les temperatures en directe als següents enllaços:

- Observatori meteorològic de Vic
- Observatori de Meteoroda
- Meteo Taradell
- Gurb - Montesquiu - Muntanyola - Orís - Perafita - Viladrau (Estacions Automàtiques / XEMA)

Més informació sobre l’onada de calor a Catalunya

Dades de l’onada de calor a Catalunya

Consells de Protecció Civil per l’onada de calor

Webcams a Osona

El temps a Catalunya, des de Meteocentelles










Alerta màxima d'incendi a 11 municipis

Aquesta situació d’extrema calor manté l’alt risc d’incendi forestal a gran part del país. A Osona, el perill és “extrem” i se situa en el nivell màxim, el cinc, en algunes zones, com el Lluçanès i part del Bisaura, tal com es pot observar en el mapa.

Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.

En relació amb això, i d’acord amb la previsió de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, manté la supressió de tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal a 304 municipis de les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Ripollès, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Pel que fa a Osona, aquesta restricció afecta 11 municipis: Alpens, Balenyà, Centelles, Collsuspina, Lluçà, Muntanyola, Oristà, Sant Bartomeu del Grau, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer i Tona.

Això afecta les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
Com a mesura especial de prevenció, es manté la restricció d’accés als massissos i indrets singulars que es detallen a continuació:

Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
Indrets singulars: riera de Merlès i riera de Sadernes.

Més informació del risc d’incendi