Participació del BETA en una biorefineria pionera a Europa

Es construiran dues biorefineries a Europa i la UVic actuarà com a suport tècnic en el disseny d'una d'elles

Publicat el 13 d’agost de 2021 a les 13:55
Els propers cinc anys es posaran en marxa dues biorefineries pioneres a Europa per tractar la fracció orgànica dels residus sòlids urbans i els fangs de les depuradores urbanes. L'objectiu és establir un nou model de tractament de residus de les ciutats i donar-los una segona vida convertint-los en productes d'alt valor afegit. 

El projecte rep el nom de Circular Biocarbon, forma part de la Comissió Europea i està actiu des de l'any passat. Comptarà amb la participació del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Una de les refineries estarà situada a Saragossa i l'altra a Sesto San Giovanni, a Itàlia. En el cas de l'espanyola, la construcció començarà el 2022 a les instal·lacions del Centre d’Innovació Tecnològica de Residus (CIAM) “Alfonso Maíllo” d’Urbaser i al Complex per al Tractament de Residus Urbans de Saragossa (CTRUZ) de l'Ajuntament de Saragossa.

La voluntat dels investigadors és que ambdues acabin produint una gamma molt àmplia de biomaterials però que ho facin a partir de diferents tecnologies per tal de testar, en paral·lel, quin model de biorefineria és més viable per a una futura implantació a major escala.

[h3] La participació del CT BETA de la UVic [/h3]
El Centre Tecnològic BETA de la UVic actuarà com a suport tècnic en el disseny de la biorefineria de Saragossa, així com en la definició de moltes de les seves condicions d’operació i en el seguiment de la mateixa planta. A més, el CT BETA participarà en la producció de biofertilitzants d’alt valor afegit en col·laboració amb l’empresa francesa Groupe Roullier.

Un altre àmbit en el qual el CT BETA tindrà un paper rellevant serà en el de l’avaluació de la sostenibilitat, per tal de garantir que els models de biorefineria impulsats en el marc del Circular Biocarbon són realment sostenibles des d’un punt de vista ambiental, social i econòmic en comparació al tipus de tractaments que es proposa substituir.