Prop de 300.000 dosis el primer any de vacunació a Osona

El 80% dels ingressats a l'UCI de la Catalunya Central no estan vacunats

Publicat el 04 de gener de 2022 a les 15:55
Ara fa un any, el 5 de gener de 2021, la infermera Raquel Comellas va administrar la primera dosi del vaccí contra la Covid-19 a Osona. Va ser a la residència El Nadal de Vic, on es van vacunar 162 persones, entre residents i treballadors. La primera a rebre la dosi va ser l'auxiliar de clínica Mercè Pardo i després un usuari del centre. Llavors es va vacunar a fora de la residència per protegir a usuaris que en aquell moment de la pandèmia havien patit més els estralls de la Covid.

[slideflaix]1154[/slideflaix]
"Va ser un dia molt important i com a sanitària em vaig sentir molt orgullosa de començar a vacunar la població", recorda Comellas, remarcant que "van ser moments complicats i emotius alhora". Un any després d'aquesta efemèride, la infermera puntualitza que "gràcies a la vacuna s'ha pogut començar a fer una mica de vida normal", tot i que remarca que afrontar la Covid "és una lluita contínua".

Així ho ha corroborat també Imma Cervós, delegada de Salut a la Catalunya Central, en roda de premsa, remarcant que d'ençà d'aquell dia a Osona s'han administrat "pràcticament unes 300.000 dosis". Fins a dia d'avui a Osona s'han administrat 130.638 vacunes de primeres dosis, 110.980 de segones, 43.283 terceres dosis.

Cervós ha recordat que la campanya es va iniciar amb les persones més grans institucionalitzades i els professionals que hi treballaven. Després es va fer vacunació rural i a domicili per aconseguir que les persones amb necessitats específiques; i també a professionals de salut i personal essencial. Posteriorment, es va obrir a vacunació comunitària per franges d'edat amb un sistema de cita prèvia. El Sucre de Vic es va transformar en un centre de vacunació durant mig any que va arribar a administrar més de 117.300 vacunes. També es van organitzar maratons de vacunes.

Aquest desembre s'ha reprès la vacunació en un nou punt a la UVic. Cervós ha destacat que s'han administrat unes 24.847 vacunes, 1.200 de les quals són pediàtriques. "Està essent un èxit el retorn a la vacunació", ha destacat. Per poder-se vacunar en aquest punt cal demanar cita prèvia.

[h3] El 80% dels ingressats a la UCI no estan vacunats [/h3]
Cervós ha remarcat que actualment hi ha una "situació epidemiològica complexa". Les darreres 24 hores, hi ha hagut més de 2.100 casos nous a la Regió Sanitària Catalunya Central. El percentatge de TAR positiu a Osona és del 49% amb una incidència en augment. Per grups d'edat, la franja amb major incidència és en els darrers 14 dies la compresa entre els 18 i 29 anys. Mentre que la franja amb menor incidència és entre els 70 i 90 anys.

"Per sort, els casos són lleus", ha dit la responsable de Salut remarcant que encara hi ha persones ingressades sobretot per la variant Delta. En aquest sentit, ha destacat que actualment el 80% dels ingressats a l'UCI a la Catalunya Central no estan vacunats. Es tracta d'una xifra que pot variar, però que majoritàriament es manté per sobre del 60%. Per això ha insistit que la vacuna "és una barrera molt important per lluitar contra la Covid", també "la de reforç" per les noves variants, com l'òmicron.

"La Covid segueix fent estralls, però gràcies a la vacunació s'ha millorat molt", ha afegit per la seva banda Anna Erra, alcaldessa de Vic, fent memòria del primer any de vacunació a la ciutat.

[h3] Un any d'agraïments [/h3]
Tant Erra com Cervós han fet un agraïment als professionals de salut, a la resposta de la ciutadania, així com tot el suport logístic per portar a terme la vacunació. "L'any passat els Reis ens van portar la vacuna, esperem que enguany ens portin un molt millor any", ha conclòs l'alcaldessa.

[plantillacoronavirus]