​Sant Julià de Vilatorta podria tenir residència per a la gent gran a finals del 2025

El consistori vilatortí ha presentat aquesta setmana l'avantprojecte per a l'equipament a l'espera d'obtenir una subvenció de fons europeus per iniciar-ne els tràmits

Presentació de l'avantprojecte de la residència per a la gent gran de Sant Julià de Vilatorta
Presentació de l'avantprojecte de la residència per a la gent gran de Sant Julià de Vilatorta | Twitter @aj_SJV
31 de març de 2023, 17:00
Actualitzat: 06 d'abril, 18:39h
Sant Julià de Vilatorta està cada vegada més a prop de fer realitat la residència per a la gent gran que tant ha demanat la ciutadania, una iniciativa que, de fet, va sorgir d'un grup ciutadà el qual va detectar la mancança d'un equipament d'aquestes característiques al municipi. Aquesta setmana, l'ajuntament n'ha presentat l'avantprojecte, un recinte que vol ser de titularitat pública i que té el propòsit de donar resposta a aquesta necessitat social a Sant Julià i també als pobles del seu entorn.

Joan Carles Rodríguez, alcalde de Sant Julià, explicava que "és un projectes de llarg recorregut, fa molt que l'equip de govern hi treballa per poder desllorigar-lo" i apuntava que "si no l'hem presentat abans és perquè no veiem possible tirar-ho endavant". Ara, però, el consistori està a un pas de rebre una subvenció procedent dels fons europeus Next Generation -es coneixerà la resolució abans del 28 d'abril-, una inversió que farà possible desencallar la situació. Si tot surt bé, el nou equipmaent hauria d'estar enllestit i en funcionament a finals del 2025, tal com afirmava el secretari general de Drets Social Oriol Amorós
 

1 de març de 2017

"És un projectes que neix de baix cap a dalt", subratllava el batlle vilatortí en referència al col·lectiu ciutadà impulsor del projecte. Es tracta de l'autoanomenada plataforma 1 de març de 2017, un grup de dones que es trobaven al casal d'avis del poble i que, en un moment donat, van detectar la mancança que suposava pel municipi no comptar amb un equipament d'aquestes característiques.

Una d'aquestes persones és la vilatortina Andrea Molas, impulsora del projecte, que encara recorda com va sorgir la idea. Explica que a les tardes es trobàvem amb una colla de dones al casal d'avis per fer una partida de cartes, i un dia, parlant, es van adonar que tots compartien una mateixa experiència: la d'haver de portar un ésser estimat a una residència geriàtrica lluny de Sant Julià. A partir d'aquell moment van tirar endavant la iniciativa que, sis anys després, està a punt d'arribar a bon port.
 

Un model centrat en la persona

La regidora de Gent Gran Cristina Suñén descobria, a un Saló Catalunya ple de gom a gom, com seria la futura residència per a gent gran de Sant Julià de Vilatorta, un equipament "de dimensió humana i del segle XXI".

L'espai comptarà amb 50 places públiques i es dividirà en 3 unitats de convivència -dues de 17 places i una de 16- amb l'objectiu "de facilitar la implementació de l'atenció centrada en la persona", i disposarà de 13 habitacions individuals (76%) i dues habitacions dobles (24%) a més dels serveis habituals d'un equipament clàssic. D'altra banda, la idea és incorporar-hi algunes novetats perquè els usuaris tinguin més autonomia, com per exemple, una cuina i una bugaderia terapèutica. Els espais de suport s'ubicaran a la planta baixa de l'edifici.

Una de les reivindicacions del grup ciutadà impulsor de la idea era que la futura residència de Sant Julià de Vilatorta es construís al costat de l'actual centre de dia Espai Activa't i del Casal d'Avis municipal Font Noguera. És per aquest motiu que des del consistori han optat per situar-la a l'actual pista poliesportiva dotant així una illa d'equipaments al servei de la gent gran.


 

A l'espera de la resolució final de la subvenció

El cost de la residència projectada és de 5.226.739,24 milions d'euros, una inversió que el consistori no pot assumir al complet. Per aquest motiu, l'equip de govern va sol·licitar el juny del 2022 una subvenció de fons europeus Next Generation al Departament de Drets Socials. Una injecció de dinars que, a l'espera de la resolució definitiva –abans del 28 d'abril-, ja estaria adjudicada al municipi per un import de 3,2 milions d'euros –resolució provisional-.

Així ho explicava el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, que remarcava que el de Sant Julià és "un dels millors projectes que s'han presentat" i que "s'adapta perfectament al model centrat en la persona" que demana Europa.

El batlle del municipi explicava a la ciutadania que aquesta setmana s'ha tancat la liquidació del pressupost 2022 assolint un estalvi d'1,4 milions d'euros, dels quals 1 milió es podrà destinar al nou equipament. La resta de diners que faran falta per a fer realitat la residència, deia Rodríguez, "es podrien demanar a la banca privada".
Arxivat a