L'Ultra Clean Marathon a Osona destinarà les donacions a la recuperació i conservació d'ecosistemes aquàtics

L'esdeveniment tindrà lloc el 22 de març coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua i l'arrencada de la Setmana de l'Esport a Vic

La 7a edició de l'UCM, la cursa que uneix esport i natura, repeteix a Osona.
La 7a edició de l'UCM, la cursa que uneix esport i natura, repeteix a Osona. | UCM/XCN
19 de febrer de 2025, 08:00

La 7a edició de l'Ultra Clean Marathon (UCM), la cursa que uneix esport i medi ambient, repeteix aquest 2025 a Osona. Enguany, l'esdeveniment tindrà lloc el pròxim 22 de març coincidint amb l'arrencada de la Setmana de l'Esport a Vic i el Dia Mundial de l'Aigua. Precisament, en aquesta ocasió les donacions que s'obtinguin a través de les inscripcions es destinaran a tres entitats especialitzades en la recuperació i conservació dels ecosistemes aquàtics.

L'esdeveniment ofereix la possibilitat d'escollir entre dos traçats diferents: un de 36 quilòmetres –amb donació de 300 euros per equip- i un de 60 quilòmetres –amb una donació de 600 euros per equip- que es poden fer corrent o caminant en la modalitat de relleus cada 10 quilòmetres. Sigui com sigui, l'objectiu és que els participants recollint els residus que van trobant pel recorregut –practicant el plogging-, enllaçant així salut, esport, sostenibilitat, medi ambient i solidaritat. "L'Ultra Clean és una cursa per la natura, la base de la nostra economia, la salut i el benestar", explica Sandra Carrera, directora de la Xarxa per a la Conservació de la Natura.

presentacio ultra clean marathon 2025 osona nacio osona
Presentació de la 7a edició de l'Ultra Clean Marathon a Vic.

"El millor residu és el que no existeix"

L'Ultra Clean Marathon aplica un pla de gestió ambiental seguint la Guia de bones pràctiques en l'organització i celebració de curses i marxes per muntanya de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Entre les mesures per a minimitzar la generació de deixalles hi ha, per exemple, l'absència de cintes per a senyalitzar el recorregut –se segueix a través de GPS-, l'ús de garrafes d'aigua, gots reutilitzables i aliments ecològics en els punts d'avituallament o els dorals en teixit reciclat. Albert Planell, director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), remarca que l'objectiu de la cursa és "que no hi hagi residus". També ho recalquen des de l'organització de l'esdeveniment: "El millor residu és el que no existeix".

Vic, epicentre de la cursa

La ciutat de Vic es converteix un any més en epicentre de l'Ultra Clean Marathon i l'esplanada de l'Atlàntida serà el punt de sortida i arribada de l'esdeveniment. A més, la data escollida pel desplegament de la cita coincideix amb l'arrencada de la Setmana de l'Esport a la capital d'Osona, que s'allargarà nou dies durant els quals es promocionarà la pràctica de l'esport i l'activitat física.

Tanmateix, enguany des de l'Ajuntament i la Taula de Polígons s'impulsa una activitat al voltant del riu Gurri al seu pas per la zona industrial per a recollir-ne les deixalles, les quals es convertiran en una escultura "per visualitzar i conscienciar" de la problemàtica gràcies als alumnes de l'Escola d'Arts de Vic.

A l'edició del 2024, l'UCM va assolir xifres de rècord de participació amb 49 equips, més de 300 corredors i caminants, 1.038 quilos de deixalles retirats i un total de 19.550 euros recaptats que es van repartir entre 25 entitats ambientals.

L'esdeveniment és organitzat per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i l'Agència de Residus de Catalunya, i compta amb el suport de patrocinadors com Urbaser i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d'Osona a través d'Osoning i de l'empresa Wikiloc com a Oficial mapping.

Arxivat a