Els plats que s'inclouen en el llibre són senzills, variats i equilibrats, de manera que es poden adaptar en la planificació de menús familiars i laborals. A més, en la guia també hi ha un recull fotogràfic dels menús, imatges que subratllen la importància que té mesurar les quantitats que es poden ingerir de cada aliment per a persones amb diabetis i obesitat, i un recull de dites populars i frases fetes.
Aquesta iniciativa es basa en el que en dietètica es coneix com a "mètode del plat", un sistema mitjançant el qual es proposa un plat equilibrat que inclou verdures, aliments proteics i farinacis en quantitats moderades. Les proporcions que es corresponen a un plat són una meitat de verdures, amanida o verdura quita; un quart de proteïnes, peix, ous o carn; l'altre quart d'aliments farinacis, cereals, tubercles o llegums. Finalment, les postres inclouen una peça de fruita.

El «mètode plat» assegura una dieta amb la quanitat d'aliments proteics, farinacis i verdures que necessita cadascú Foto: Pixabay
La portada de la publicació, que està a l'abast de la ciutadania a través de Canal Salut i Canal Diabetis, està realitzada per la il·lustradora vigatana Pilarín Bayés. L'edició ha estat possible gràcies a la col·laboració amb el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), Programa de prevenció i atenció a la cronicitat, i al Programa pacient expert de Catalunya.