Una xarxa comarcal d’entitats vetlla per la inserció laboral dels més desfavorits

Presentació de XEISO i dels projectes que té previst portar a terme.

Publicat el 24 de desembre de 2010 a les 14:42
El passat dimecres, dia 22 de desembre, va tenir lloc al Consell Comarcal la presentació de XEISO, la xarxa d’entitats d’Inserció Sociolaboral d’Osona i dels projectes endegats per la xarxa. L’acte va anar a càrrec del vicepresident Tercer del Consell Comarcal d’Osona Jaume Puig, del gerent de l’Associació Sant Tomàs-PARMO, Ricard Aceves, de la gerent del Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, Mercè Generò, del director de Càritas Arxiprestal d’Osona, Joan Redorta, i de Dolors Vendrell, tècnica d’inserció de Creu Roja d’Osona.

El vicepresident Tercer del Consell Comarcal d’Osona va presentar XEISO com la formalització d’un treball compartit i coordinat que d’un temps ençà es ve realitzant entre les vuit entitats i que respon a la necessitat de treballar conjuntament, en xarxa, la inserció dels col•lectius més desafavorits en el mercat de treball. El treball conjunt de les entitats permet generar sinèrgies, millorar la qualitat del treball i promoure i difondre accions de major repercussió.

El gerent de l’Associació Sant Tomàs-PARMO va ser l’encarregat de presentar les entitats que formen part de XEISO i la missió per la qual s’ha creat aquesta xarxa: “Fomentar una societat més justa i solidària mitjançant la cooperació i el treball conjunt, enfortint la singularitat de cadascuna de les entitats però treballant conjuntament amb les empreses i les institucions públiques i privades per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i/o en risc d’exclusió social de la comarca”.

Les entitats que conformen XEISO són Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO), Associació Sant Tomàs PARMO, Associació Tapís, Càritas Diocesana de Vic, Centre Especial de Treball Calandra sccl, Creu Roja a Osona, Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona i Fundació Humanitària Dr. Trueta.

Es va destacar que algunes de les entitats que conformen XEISO comparteixen espais de coordinació a nivell comarcal, mitjançant el Consell Econòmic i Social de la Comarca d’Osona, d’altres a nivell de federacions, d’associacions o d’altres programes específics de caràcter nacional.

La gerent del Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona va incidir en els objectius pels quals XEISO aposta i treballa de manera conjunta, destacant la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats; sensibilitzar les empreses, institucions i la societat general; potenciar l’economia social; promoure la orientació, la formació i la inserció sociolaboral; prevenir, assistir i promocionar les persones; incidir en l’activitat econòmica i social de la comarca, consolidar el treball en xarxa i optimitzar recursos.

Finalment el director de Càritas Arxiprestal d’Osona va ser l’encarregat de  presentar el projecte en el qual ha començat a treballar XEISO, el projecte Osona Inclusiva. El projecte cerca promoure a Osona una actitud decidida per part de les empreses, les administracions i les organitzacions sindicals i empresarials que permeti la màxima incorporació de les persones discapacitades i dels col•lectius en risc d’exclusió social al món laboral, en el si d’empreses inclusives.

Els objectius del projecte són:

    * Garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés al món laboral: pel manteniment del lloc de treball i per la seva promoció professional i prestar els suports necessaris per a una bona orientació professional; per a la recerca del lloc de treball més idoni i adequat a les seves preferències, expectatives i competències.

    * Incentivar la contractació de col•lectius desafavorits

    * Estimular els programes de suport a la formació

    * Promocionar i consolidar el treball en xarxa d’empreses inclusives i de les entitats socials.

    * Promoure una actitud decidida a les empreses, a les administracions, a les organitzacions sindicals i empresarials, que permeti la màxima incorporació dels nostres col•lectius al món laboral en el si d’empreses inclusives, garantint el compliment dels seus drets, el desenvolupament de les seves potencialitats i l’equiparació d’oportunitats pel seu desenvolupament laboral i social.

    * Sensibilitzar els empresaris de la comarca per a que assumeixin amb responsabilitat social empresarial la inclusió laboral de persones amb discapacitat i amb risc d’exclusió social.

    * Augmentar el cens d’empreses inclusives de la comarca d’Osona

La concreció de les accions realitzades i les que es preveu que es desenvolupin al llarg de l’any del 2011 van anar a càrrec de la tècnica d’inserció de Creu Roja que va definir aquestes accions de difusió d’acord amb els objectius de la xarxa i són bàsicament:

    * Creació d’un grup de treball de la xarxa, com un espai de cohesió i de coordinació del grup.

    * Edició i difusió de material:

-          Catàleg dels serveis que ofereixen les entitats de XEISO

-          Díptic informatius adreçats a les empreses osonenques sobre responsabilitat social empresarial, bonificacions i subvencions a la contractació de persones amb discapacitat, etc.

-          Newsletter  adreçat a l’empresariat i a la societat osonenca general per difondre les accions de XEISO i oferir informació actualitzada de les novetats, les bones pràctiques a l’empresa, etc.

-          Manual de bones pràctiques

    * Realització d’una exposició Itinerant

    * Realització de jornades i sessions informatives per empresaris i assessors laborals

    * Difusió de les accions als mitjans de comunicació

Osona inclusiva és un projecte impulsat per XEISO, que compta amb el suport del Consell Comarcal d’Osona i amb el finançament de recursos provinents de la Diputació de Barcelona i de la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball de la Generalitat de Catalunya.