Aquest dijous 12 d'octubre comencen les obres pel desdoblament i millora de l'R3 entre Mollet i el Figaró, unes actuacions que, segons la previsió, s'allargaran fins a finals del gener del 2024, un període durant el qual el servei ferroviari entre les estacions de Mollet/Parets del Vallès i la Garriga quedarà completament tallat. Des del Ministeri de Transports i la Generalitat de Catalunya s'han habilitat autobusos per garantir la mobilitat dels passatgers, unes alternatives de transport que des de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i Perquè no ens fotin el tren consideren que presenten "mancances" i que cal "un esforç més" per garantir la mobilitat durant aquest temps.
D'altra banda, denuncien que la informació referent al tall a l'R3 i als serveis alternatius per carretera és "insuficient", i recorden que, a dos dies de l'inici de les obres no s'han especificat en quins punts s'ubicaran les parades de bus ni tampoc s'han concretat alguns horaris de pas.
Així ho han manifestat aquest dimarts a la tarda en una convocatòria a l'estació de tren de Vic, on han valorat "positivament" l'inici de les actuacions, encara que recorden que els usuaris "fa mesos que patim per com s'organitzarà tot plegat".
Marc Janeras, portaveu de Perquè no ens fotin el tren, insisteix que fins divendres passat no van ser coneixedors del pla alternatiu de transport: "Constatem, un cop més, que tot es fa a última hora i sense marge".
Abans de l'estiu, els diferents col·lectius d'usuaris van fer arribar al Departament de Territori propostes per organitzar els serveis substitutoris del ferrocarril i, malgrat que algunes s'han tingut en compte -com els autobusos directes des de Centelles i la Garriga fins a l'entrada de Barcelona-, encara queden "punts foscos".
[noticia]70384[/noticia]
Tard i malament?
Janeras remarca que encara "hi ha algunes incerteses" pel que fa al pla alternatiu de transport a més d'informació "incompleta" al respecte, com per exemple, el detall dels horaris de connexió entre ambdós mitjans de transport, els enllaços entre tren i tren o els punts on s'ubicaran les parades d'autobusos.
S'arriba tard i a mitges tintes, subratlla el portaveu de Perquè no ens fotin el tren, tot admetent que hi ha qüestions positives i d'altres "que s'haguessin pogut fer millor". En aquesta línia, animen a l'administració a "corregir la qualitat de la informació" i recorden que, a menys de 48 hores per l'inici del tall, encara no saben a quins punts hauran d'agafar els autobusos. També insten a les autoritats pertinents que "tinguin capacitat per detectar" la reacció dels usuaris durant els primers dies i per "modificar i reforçar" a demanda.
La Generalitat tampoc ha fet els deures?
Des del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya s'han donat a conèixer aquest dimarts els serveis complementaris al tall de l'R3 a través de l'e12, la línia d'autobusos que dona el servei directe fins a Barcelona. Uns serveis que des dels diferents col·lectius consideren que arriben "tard" i sense "concreció", i insisteixen que la Generalitat tampoc no ha fet els deures: "Han estat els últims a posicionar-se".
Reforçar la línia 416 –que podria donar cobertura al Vallès Oriental- era una altra de les propostes dels col·lectius per millorar l'experiència dels viatgers durant les obres, una opció que, de moment, no s'ha contemplat.

Marc Janeras i Daniel Pi, aquest dimarts a l'estació de tren de Vic. Foto: Irene Giménez
Informació "insuficient"
A 48 hores del tall, la pàgina web de Rodalies no ofereix al viatger informació clara i ràpida sobre el tall de la línia ni dels serveis alternatius, explica Daniel Pi, portaveu de la PTP. Tampoc estan "marcats" els punts de parada dels autobusos als diferents municipis afectats, detalla, ni queden clars els horaris dels serveis alternatius. En aquesta línia, demanen la presència d'agents informadors que proporcionin informació de servei, com possibles incidències o que puguin actualitzar, entre altres qüestions, les previsions de pas de trens i busos a peu de parada i d'estació.
Pi explica que també els preocupa la capacitat dels autobusos i recorda els antecedents de Vilafranca amb centenars de persones esperant el bus: "Han d'assegurar que els 20.000 usuaris diaris de l'R3 podran fer el seu viatge amb el mínim de molèsties possibles. En aquest moment no ho veiem clar".
[noticia]70363[/noticia]
Territori reclama al govern espanyol el cost de posar busos pels talls a Rodalies
Aquest dimarts, el Departament de Territori ha donat a conèixer els serveis substitutoris que oferirà durant el tall pel desdoblament de l'R3 i ha anunciat que reclamarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el cost de posar busos en diferents línies de Rodalies afectades pels talls i les incidències. En el cas de l'R3, la Generalitat destinarà cinc busos de reforç a la línia exprés cat e12 entre Vic i Barcelona, que només s'activaran si la demanda ho requereix.
"A dos dies del tall, aquesta qüestió no és la que hauria de preocupar més", remarca Daniel Pi. En aquesta línia, explica que l'R3 és competència de Rodalies, mentre que l'e12 de bus és de la Generalitat, i pregunta: "Si és un servei substitutori del tren, els usuaris podrem entrar amb el bitllet de Renfe?".