Vic adaptarà ​un «tram tranquil» per persones amb diversitat funcional a la Cavalcada de Reis 2024

Ses Majestats també estrenaran un renovat vestuari carregat de valors: ha estat confeccionat per les dones del projecte sociolaboral Cosidor Pas a Pas

Publicat el 30 de novembre de 2023 a les 22:00
Actualitzat el 01 de desembre de 2023 a les 08:25
La Cavalcada de Reis 2024 arriba a Vic amb novetats importants. La nit més màgica de l'any conservarà la seva essència i tradició, i està previst que Ses Majestats i el seu espectacular seguici arribin a la capital d'Osona pels volts de les sis de la tarda del 5 de gener.

Enguany, amb l'objectiu de teixir una ciutat més inclusiva i amb la voluntat que tothom pugui gaudir d'una nit especial, l'Ajuntament de Vic -conjuntament amb la Taula de Diversitat Funcional- ha decidit incorporar un "tram tranquil" a la cavalcada. "Era una assignatura pendent", remarca la primera tinent d'alcalde Bet Piella, detallant que la intenció és incorporar iniciatives com aquesta a totes les festivitats que se celebren a la ciutat.

A més, els Reis 2024, més enllà de regals, també venen carregats de valors: gran part del vestuari s'ha renovat i ha estat confeccionat des del projecte sociolaboral del Cosidor Pas a Pas, una iniciativa de l'Associació Casal Claret que brinda l'oportunitat a dones en situació de vulnerabilitat a tenir accés a formació en l'àmbit de la costura i a assolir un contracte de treball.

[noticia]70588[/noticia]

"Tram tranquil": en què consisteix?

La regidora vigatana Ester Coma recorda que, arran de la reforma del Portalet, la Cavalcada de Reis de Vic ha variat els últims anys el seu recorregut. Ara, Ses Majestats i el seu seguici travessen a l'altra banda del riu i desfilen per carrer de la Soledat i de l'Hospital d'en Cloquer, amb la Catedral de Sant Pere, les Adoberies i més avall l'Atlàntida com a escenari paisatgístic de fons.

És precisament en aquest últim punt mencionat del recorregut –al voltant de l'Atlàntida- quan els espectadors de la màgica rua de la capital d'Osona començaran a notar una baixada del ritme i les pulsacions de la desfilada. En aquesta ubicació –una zona "de coixí"- el fil musical que acompanya la desfilada abaixarà gradualment el volum fins a deixar de sonar.
 

Cavalcada de Reis a Vic Foto: Josep M Montaner


"L'objectiu és que tots els infants amb necessitats especials puguin gaudir de la cavalcada amb plenitud i amb un ambient més amable i adaptat", explica Coma. Des del consistori també detallen que "el tema de la música està treballat" de manera consensuada amb les diferents entitats que configuren la Taula de Diversitat Funcional, però reconeixen que la lluminària i els colors és més complicat de gestionar. "Serà una prova i, de mica en mica, ho anirem polint i adaptant".

El "tram tranquil" estarà degudament senyalitzat perquè "la ciutadania utilitzi aquella zona respectuosament". La regidora insisteix que la intenció és garantir un espai "amb menys afluència" de persones perquè les famílies que necessiten més tranquil·litat "estiguin còmodes".
 

Un vestuari renovat carregat de valors

Amb el pas dels anys, el vestuari de la Cavalcada de Reis de Vic havia quedat força malmès, tant per l'antiguitat d'algunes peces com per les guspires de les torxes. Enguany, el consistori ha apostat per renovar-lo amb l'ajuda de l'Associació Casal Claret i a través del Cosidor Pas a Pas, un projecte d'empoderament sociolaboral que dona l'oportunitat a dones en situació de vulnerabilitat a tenir accés a formació en l'àmbit de la costura i a assolir un contracte de treball.
 

Coma, Piella i Tauste durant la presentació de la campanya de Nadal a Vic. Foto: Irene Giménez


Sara Tauste, una de les responsables del projecte, explica que l'encàrrec de l'Ajuntament ha suposat sis mesos de treball que han permès mantenir i incrementar els llocs de treball que ofereixen: "Són dones que, al taller, tenen el seu primer contracte laboral, per tant, és una aposta per la seva dignificació i les seves famílies".

Tauste apunta que renovar el vestuari dels Reis Mags també ha estat un repte, alhora que els ha brindat l'oportunitat d'aprendre a organitzar-se i a treballar en equip, així com la visibilització del seu projecte a la ciutat. En definitiva, una experiència que els ha servit per veure's capacitades "d'afrontar encàrrecs futurs".

El Cosidor Pas a Pas té taller propi al carrer de la Ramada de Vic, a on ofereixen diferents serveis com arranjaments o encàrrecs de confecció de peces sota criteris ecosocials.