Aquesta tardor, l'Ajuntament de Vic intensifica la campanya “Suma’t al Zero” de prevenció de residus i fa un pas més per promoure bons hàbits en la recollida selectiva i de trastos a tota la ciutat. Amb l’objectiu fixat al Pla Local de Reducció de Residus d’aconseguir un 10% menys de residus en els propers tres anys, i amb el propòsit de rebaixar l’1,24 kg de residus generats per persona el 2019, agents cívics i informadors ambientals han començat una tasca informativa i pedagògica a peu de contenidor per detectar separacions de residus incorrectes, desbordaments i abandonament d’andròmines al carrer.
Pel que fa als trastos, cal destacar que un 60% són abandonats al carrer. En aquest sentit, l'Ajuntament recorda que hi ha un servei gratuït que passa a recollir els mobles i trastos que es deixen al portal de casa. Només cal trucar al 93 886 43 00 i es pot consultar tota la informació al web tutries.vic.cat.
D'altra banda, per remarcar els bons comportaments s’han editat uns adhesius de color verd que es plantaran als mobles i trastos del carrer que s’hagin dipositat correctament i un adhesiu de color vermell per mostrar les males pràctiques. A banda de l’abandonament d’andròmines també s’incidirà en els desbordaments; és a dir, en els residus que es deixen a terra, fora del contenidor.
Aquestes accions transversals de civisme i medi ambient pretenen arribar no només a la ciutadania sinó també als comerços i als infractors d’altres municipis. Les infraccions que es detectin es poden arribar a sancionar.
Fer-ho malament costa diners
Amb un 56,6% de recollida selectiva, “Vic té uns grans resultats, com a sistema de recollida obert a contenidors, però podrien ser millors si es fa una bona selecció en origen. Els desbordaments i la incorrecta selecció dels residus suposen molts diners” exposa Albert Castells, regidor de Medi Ambient.
Rebaixar la quantitat de residus generats a Vic és “una necessitat econòmica” i amb el nou model d’economia circular “tenim una oportunitat per aconseguir-ho”. L’any 2021, el cànon de deposició de residus a l’abocador s’apujarà i suposarà un increment d’uns 50.000 euros més a l’any.
El 2019 a Vic es van generar 21.000 tones de residus, de les quals 9.108 eren de rebuig i 11.885, de residus seleccionats correctament. Amb tot, el tractament de residus va representar un cost d’1,8 milions d’euros i la recollida, uns 2 milions d’euros més. Per aquest motiu, Castells fa una crida a l’esforç col·lectiu “per racionalitzar les compres, utilitzar envasos reutilitzables i ser al màxim de curosos en fer la tria de deixalles correctament”.
Vic incideix en la recollida selectiva i l'abandonament de trastos a peu de carrer
Agents cívics i informadors ambientals revisen contenidors, detecten males pràctiques i informen la ciutadania per evitar separacions incorrectes i desbordaments
Ara a portada
-
Societat Salut i l'Ajuntament de Vic perfilen la cessió del solar del Mercat Municipal per construir-hi un nou CAP Irene Giménez Vinyet
-
Societat Osona Salut Mental amplia les instal·lacions amb consultoris nous i sales per a teràpies de grup Redacció
-
Ciutats Sau instal·la alarmes per advertir la població en cas de trencament de la presa Arnau Urgell i Vidal
-
Cultura i Mitjans El bressol original que va allitar Jacint Verdaguer s'exposarà de forma permanent a la Casa Museu de Folgueroles Redacció
-
Publicat el 02 de novembre de 2020 a les 16:55
Et pot interessar
-
Societat Un de cada cinc adolescents de la Catalunya Central presenta un consum de risc d'alcohol
-
Societat La consellera Paneque visita les instal·lacions de la comunitat energètica Balenyà Sostenible
-
Societat L'equip d'agents cívics de Torelló comença a treballar per fomentar el civisme i la convivència al municipi
-
Societat Una quarantena d'artesans i 200 formatges per tastar i comprar al tall: torna el Lactium de Vic