Una empresa està construint a Vic una residència d'estudiants per a 350 persones amb 200 habitacions. La RUVic 2 obrirà portes el curs vinent. L'edifici s'està fent en uns terrenys darrere del Club Patí Vic i la previsió és construir-ne dues més a tocar en una altra fase.
Un dels seus responsables, Joan Barceló, ha explicat a l'ACN que el projecte ha estat possible després de l'experiència de la RUVic, una residència que ells mateixos van obrir el curs 2015-2016. "Hi ha hagut molt bona resposta d'ocupació i reserves i, com que hi ha molta demanda de gent que vol venir a la ciutat, creiem que faltava més allotjament". Des de la UVic-UCC també celebren la iniciativa. El centre cada any suma més estudiants, a raó d'un 10% de mitjana.
Les obres van començar abans de l'estiu i avancen a bon ritme. L'edifici comptarà amb sis plantes i un total de 200 habitacions. Segons detalla Barceló, les habitacions són individuals o dobles i, amb el preu, també s'inclouen altres serveis com ara bugaderia i espais comuns com la cuina, una sala d'estudis o de jocs. "Intentem que estiguin millor que a casa, és el nostre lema", afirma el responsable de la RUVic 2.
L'obertura d'aquesta nova residència universitària coincidirà amb els deu anys que fa que van obrir la RUVic, al carrer Miquel Llor. Basant-se en aquesta experiència, ara han decidit reproduir el model i aixecar tres edificis més que permetran arribar a les 450 habitacions entre els tres edificis. Dos tindran una ocupació de 200 habitacions, mentre que l'altre serà més petit, de 55 habitacions, pensat sobretot per a professors o famílies que vulguin visitar els seus fills.
El perfil majoritari d'estudiants a la RUVic és de llarga durada (un 90%) mentre que la resta són estudiants estrangers o que venen a fer cursos més intensius, com ara màsters. En els últims anys, la universitat ha ampliat l'oferta i també el nombre d'estudiants -el curs passat va assolir la xifra rècord de 12.700 estudiants- de manera que les necessitats d'allotjament també s'han multiplicat. "Creiem que donarà un respir a tota aquella gent que vulgui venir a Vic" amb una major oferta d'allotjament, remarca Barceló.
Si tot va sobre el previst, els altres dos edificis estaran acabats a finals del 2025. Amb la construcció de les noves residències, s'obriran nous accessos en un espai on fins fa poc hi havia uns terrenys tancats.
Satisfacció des de la UVic-UCC
Des de la UVic-UCC veuen amb molt bons ulls aquest projecte de residència i el veuen "molt necessari" perquè la universitat augmenta cada any el nombre d'estudiants -de l'ordre d'un 10% anual-. El gerent de la universitat, Marc Mussons, ha explicat a l'ACN que s'està fent una "pressió molt gran als pisos de la ciutat" i, per tant, una nova residència permetrà "esponjar l'oferta destinada als estudiants. El curs 2023-2024 la universitat tenia 12.700 estudiants de titulacions oficials.
El gerent de la UVic-UCC explica que el curs passat van fer una enquesta als estudiants per conèixer les seves preferències en matèria d'habitatge i un percentatge important -un 34% dels enquestats- assegura que prefereixen residir en un pis compartit. Tot i això, Mussons ha explicat que el col·lectiu d'estudiants internacionals -al voltant de 500 francesos viuen actualment a Vic- aposten majoritàriament per la residència, sobretot en el primer curs. També opten per aquesta modalitat estudiants de la resta de l'Estat, sobretot els que estudien els graus de Medicina, Infermeria o Mestre.
De fet, el gerent explica que, abans d'arrencar el curs, la RUVic 1 ja estava plena i no hi queda cap habitació lliure, així com les altres places de residència universitària que hi ha a la ciutat com són les del Seminari de Vic (45 places) i les de l'antic Convent de Sant Miquel (60 places). A l'oferta tradicional també s'hi suma una nova modalitat, l'anomenat coliving. Funciona com un pis d'estudiants, però la gestió no és d'un particular sinó d'una empresa. Les habitacions són individuals i els usuaris comparteixen menjador, cuina i lavabo. També s'inclou la neteja i altres serveis. Actualment, n'hi ha 3 de registrats amb un total de 70 places.
Mussons creu que amb la incorporació de noves places de residència universitària es "reequilibrarà molt la pressió als pisos". "Hem de mirar que hi hagi un equilibri entre l'oferta i la demanada i no traspassar la pressió especulativa d'una sobre demanda als pisos", ha exposat el gerent de la universitat. A més, creu que els estudiants han de poder residir en modalitats d'allotjament, com són les residències, "molt pensades per a ells, amb serveis de wifi o menjar".