Fa deu anys, el 15 de gener del 2001, va néixer la Wikipedia, "l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar". Inicialment en anglès, només dos mesos després, el 16 de març del mateix any, es va crear la Viquipèdia en català. Amb motiu d'aquest desè aniversari, la Fundació Wikimedia ha engegat un projecte col·laboratiu de celebració arreu del món. Una dècada que ha servit per acumular en aquesta enciclopèdia immensa i gegantina, fundada per l'empresari Jimmy Donal 'Jimbo' Wales (Huntsville, Estats Units, 1966), fins a 19 milions d'articles en 270 idiomes amb l'objectiu de crear "un món en què cada persona del planeta tingui accés lliure a la suma de tot el saber de la humanitat".
300.000 articles en català
La Viquipèdia en català, o Viquipèdia en valencià, fou la segona versió idiomàtica en comptar amb algun article (després de la versió anglesa) i la tercera en ser creada. El primer article de la Viquipèdia en català (i el primer en una versió no anglesa) fou 'àbac', creat el 17 de març del 2001 a les 01:41 UTC per Daniel José Queralto editant com usuari anònim 194.158.80.xxx amb rang IP a Andorra. Al cap de dos anys es catalanitzà el nom Wikipedia com a 'Viquipèdia' i des de llavors no ha parat de créixer fins arribar, aquest 21 de desembre de 2010, a 300.000 articles, tot superant la versió en noruec i situant-se tretzena en nombre d'articles.
Segons les dades del passat mes de novembre, la Viquipèdia en català fou visitada 18,9 milions de vegades, és a dir una mitjana de set vegades per segon, cosa que representa un nou rècord històric. I els usuaris actius a la Viquipèdia en català ja són un total de 1.730.
Celebració simultània i rècord d'editors
Amb motiu del desè aniversari, la Fundació Wikimedia està coordinant un projecte (ten.wikipedia.org) per aglutinar totes les activitats que es faran arreu del món. De moment ja hi ha una seixantena d'esdeveniments programats a sis continents. El primer fou el 19 de desembre amb una viquitrobada i recaptació de fons a Londres. A la Viquipèdia en català també se celebrarà el propi aniversari.
Al llarg de la setmana del 16 de març es produiran diversos esdeveniments per celebrar aquesta efemèride, alguns encara per confirmar, amb xerrades i ponències el 17 i 18 de març. El dissabte 19 serà el dia més important pel que fa als actes: se celebrarà la Festa d'Edició Simultània, on des de diferents ubicacions dels Països Catalans (Escaldes-Engordany -on es va escriure el primer article i Capital de la Cultura Catalana 2011-, l'Alguer, Alacant, Maó, Fraga, etcètera) s'intentarà arribar als 1.000 editors únics en un dia.
Pel 2011 es preveuen alguns canvis a la Viquipèdia en català i el que més notaran els visitants serà un canvi de portada que abandonarà parcialment o total l'agrupament d'informació en pestanyes, característic de la Viquipèdia.
Qualitat catalana
Des de fa més d'un any (2 de gener de 2010), la Viquipèdia en català lidera la llista de 1.000 articles que tota Viquipèdia hauria de tenir. A gener del 2011, la Viquipèdia en català és la primera d'aquesta llista amb 90,2 punts, davant de la Wikipedia en anglès (a 3,7 punts) i la Wikipedia en alemany (a 22 punts). D'aquests mil articles essencials elegits per Meta-Wiki, la Viquipèdia en català no en té cap d'absent ni cap esborrany i en té 823 que són considerats articles llargs. A més a més, 95 articles de la llista estan més desenvolupats a la Viquipèdia en català que en qualsevol altra edició (per exemple: Mamífer, Amèrica del Nord, Diego Velázquez, Ovella, Cristòfor Colom, Nombre, Voltaire, Escultura, Domesticació, Arc (arquitectura), Espècie amenaçada o Tim Berners-Lee).
La Viquipèdia en català ja compta amb 370 articles de qualitat i una vuitantena de bons, cosa que la situa a la desena posició pel que fa a articles de qualitat.
16 milions més de finançament
L'any 2004, per tal de poder mantenir financerament els servidors on s'hostatja la Wikipedia, Wales va crear la Fundació Wikimedia. Aquesta Fundació es finança fonamentalment amb donacions i es dedica a donar suport a la comunitat d'autors de la Wikipedia, però ni és propietària dels seus continguts ni interfereix pas en la seva línia editorial. Cada versió lingüística de la Wikipedia l'organitza i la gestiona lliurement la seva comunitat d'autors. L'última campanya de captació de fons ha reunit 16 milions de dòlars gràcies a mig milió de donacions individuals que li garanteixen seguir sent "lliure, gratuïta i sense publicitat".
Els fons recaptats per aquesta campanya anual contribuiran als 20,4 milions de dòlars, pressupost de funcionament pel 2010-2011 de la Fundació, que cobreix les despeses de tecnologia per mantenir els llocs de Wikimedia en execució i disponible a les persones en tot el món, els programes per a facilitar l'ús de la Wikipedia, i els programes per incentivar a participar i contribuir com a voluntaris.
ARA A PORTADA
Publicat el 15 de gener de 2011 a les 15:39
Et pot interessar
-
Política Tres magistrats del TC demanen suspendre el debat sobre l'amnistia fins que Europa es pronunciï
-
Política El Consell de la UE inclou la votació sobre l'oficialitat del català a la reunió del 27 de maig
-
Política El Govern destinarà 700 milions d'euros aquest any per lluitar contra la pobresa infantil
-
Política ERC critica el «politiqueig» de Junts amb el Pacte Nacional per la Llengua
-
Política Feijóo avança el congrés del PP: serà al juliol
-
Política Illa situa com a prioritat que tothom pugui ser atès en català als centres sanitaris: «És un dret»